+ Plus

Roadbook-tour – Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen is een prachtige, groene, heuvelachtige streek rondom de stad Nijmegen. Inderdaad, je verwacht het niet. Een behoorlijk gevarieerd landschap ook met verschillende gezichten. De hoogste tijd om dit lekker centraal gelegen stukje Nederland een smet een bezoekje te vereren!

De start van deze roadbook-tour bevindt zich direct onder de rook van de naamgever van het gebied. Na de start in Beuningen echter gaat de route uiteraard wel eerst even door Nijmegen, waar je al snel uit komt op het roemruchte Keizer Karelplein. Deze enorme rotonde is aangelegd in 1879, naar voorbeeld van Place Charles de Gaulle in Parijs.
Via een paar kleine en steile weggetjes gaat het aansluitend verder naar Heilig Landstichting. Dat het katholicisme in deze streek erg belangrijk was, blijkt niet alleen uit de naam van het dorp, je ziet het ook terug in gebouwen. Zoals het Neboklooster, dat tot 2008 onderdak bood aan een kleinseminarie en geleid werd door paters van de Redemptoristen.

 

Het landschap hier is prachtig glooiend, ontstaan doordat het landijs in de voorlaatste ijstijd zand en klei vanuit Scandinavië voor zich uit drukte waardoor de zogenaamde stuwwallen werden gevormd.
Dan wordt het tijd voor een eerste pauze, en wel bij Eethuis De Diepen. De eigenaar is zelf fanatiek motorrijder en je bent er dus van harte welkom om koffie, een pannenkoek of wat anders te nuttigen op het terras.
Eenmaal weer op pad, verruilen we Nederland een klein stukje voor een kortstondig bezoek aan onze Oosterburen. Bij het aan de Rijn gelegen Kleve voert de route je onder meer door het Reichswald. Daar kom je langs de Aussichtsturm, die op een 106 meter hoge Kleverberg. Op het punt waar je vervolgens Nederland weer in rijdt, lijkt het wel of er iets mis gegaan is met de planning. De Nederlandse Grensweg en de Duitse Moelscherweg liggen heel vlak naast elkaar.
Even verderop ga je de Maas over om uit te komen bij het tweede MotoPlusPunt in deze route: Het Veerhuis in Oeffelt. Op 12 meter boven NAP heb je hier een prachtig uitzicht op de Maas. Net voor Wanroij staat een opvallende molen, de Hamse Molen om precies te zijn, die in 1811 werd gebouwd. Na een restauratie in 1950 werd het bouwwerk verwaarloosd en stortte in 1974 in elkaar, om vervolgens in 1977 weer herbouwd te worden.

 

Bij Grave gaat de route over de John S. Thompsonbrug. De kleuren van het vakwerk op deze brug verlopen van rood aan de Brabantse zijde naar groen aan de Gelderse zijde. Samen met het gemaal Van Sasse vormt dit complex een officieel Rijksmonument.
Zo lopen de kilometers ongemerkt onder de bandjes door en voor je er erg in hebt sta je bij het eindpunt bij De Leurse Hof. Tijdens de operatie ‘Market Garden’ in 1944 was dit ook al een rustplaats, toen voor de geallieerden. Een gedenkplaat in het restaurant herinnert nog steeds aan deze periode.


Startpunt: McDonalds, Hadrianussingel 37, Beuningen

MotoPlusPunt 1: Eethuis De Diepen, Zwarteweg 60, Milsbeek

MotoPlusPunt 2: Grand Café Het Veerhuis, Veerweg 2, Oeffelt

Eindpunt: Restaurant De Leurse Hof, Leurseweg 4, Leur

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test CFMoto 450MT

Eerste Test CFMoto 450MT

11 april, 2024

Met de 450MT kan CFMoto zo maar eens vol in de roos schieten. De allroad is fraai gelijnd, lijkt op papier alle ...
Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-