+ Plus

Roadbook-tour Noord-Groningen

Liet de eerste roadbook-tour van het 2021-seizoen je nog kennismaken met het uiterste zuidwesten van ons land, de tweede brengt je helemaal naar het andere uiteinde van onze landsgrenzen: Noord-Groningen. Vanaf Drachten naar de hoofdstad van de provincie, waarbij we uiteraard de Waddenzee niet links laten liggen!

Deze tweede roadbook-tour van 2021 door het meest noordelijke deel van Groningen (en ja, een klein stukje Friesland) begint bij hotel Van der Valk in Drachten, vlak langs de A7. Zorg voor een volle tank of tank bij het tankstation dat zeven kilometer van het startpunt ligt, want vervolgens kom je de eerste negentig kilometer geen tankstation tegen op de route.
Bij Gerkesklooster verlaat je Friesland en dient de provincie Groningen zich aan. Iets verderop rij je in Lauwerzijl langs het gemaal De Waterwolf. De bouw kostte 3,5 miljoen gulden en is afgerond in 1920. Opdrachtgever was het Waterschap Electra, dat haar naam dankt aan het feit dat het gemaal het eerste elektrisch aangedreven exemplaar in Nederland was.
Slechts een paar kilometer verder ligt het plaatsje Houwerzijl, waarvan het oude kerkje in 1989 voor een gulden werd verkocht aan een aantal enthousiaste mensen. Zij namen ook de aangrenzende pastorie over en richten er De Theefabriek in. Sindsdien huist er een theemuseum, -winkel en -schenkerij in het markante pand. We starten de motoren weer en gaan verder naar Zoutkamp, waar zich het eerste MotoPlusPunt van deze route bevindt. In de voormalige vissershaven aan het Reitdiep staat Restaurant De Boeter. Let even op de openingstijden, wanner je deze tour in het voor- of najaar rijdt.

 

Vervolgens gaat het verder in noordelijke richting en na niet al te lange tijd stuiten we op het volgende bord: ‘Welkom in het Waddenzee Werelderfgoed Gebied’. Vanaf hier gaat de tocht verder langs de Waddenzeedijk. Helaas moet je van de motor af en een eindje lopen om de Waddenzee echt te zien. De weggetjes die verder naar het noorden gaan, lopen namelijk allemaal dood tegen de dijk.
Na een paar kilometer kom je in het dorpje Kleine Huisjes. Dit dorpje dankt zijn naam aan de kleine huisjes die werden bewoond door landarbeiders. Deze staan in schril contrast met de grote boerderijen die je op andere plekken tegen komt. Een van de bekendste plaatsen van Groningen staat als volgende bestemming op de agenda: Pieterburen, thuisbasis van de wereldberoemde zeehondencrèche. Daarna gaat het verder langs de Rensumaborg bij Uithuizermeeden, een mooi voorbeeld van de Groningse variant van een kasteel of burcht. Weer iets verder passeren we dan Roodeschool, dat vroeger het meest noordelijke treinstation van Nederland had. In 2018 is de lijn vanuit Groningen echter doorgetrokken naar de Eemshaven. Dit vanwege de veerdienst naar het Duitse eiland Borken en voor de mensen die werken in de Eemshaven.

 

Vanaf Spijk rij je over leuke kronkelweggetjes die een goed beeld geven van het Groningse landschap. Vervolgens kom je in Loppersum bij het tweede MotoPluspunt van deze route. Aan de buitenkant is Hotel Spoorzicht al een plaatje, maar binnen proef je helemaal echt de sfeer van weleer. Veel van het oorspronkelijke interieur is namelijk behouden gebleven. Via de bijzondere tafelbrug over het Starkenborgkanaal bij Aduard naderen we vervolgens het einde van deze roadbook-tour dat ligt bij hotel Van der Valk Hoogkerk onder de rook van Groningen.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Zero DSR/X

Eerste Test Zero DSR/X

reactie(s) - 29 september, 2022

Wil je vandaag de dag als motorfabrikant een hardloper op verkoopgebied in je gamma hebben, dan kun je simpelweg ...
Alpenmasters 2022 – Grote finale

Alpenmasters 2022 – Grote finale

reactie(s) - 29 september, 2022

De voorronden zitten er op. We hebben acht groepswinnaars en de winnaar van de vorige Alpen-Masters, de Ductai ...
Roadtrip Kawasaki H2SX SE

Roadtrip Kawasaki H2SX SE

reactie(s) - 29 september, 2022

Voor de introductie van enkele Kawasaki-modellen zouden we naar Zwitserland vliegen. Vliegen? Laagvliegen is een ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.