+ Plus

Roadbook-tour: Maas en Peel

Deze derde MotoPlus roadbook-tour van het jaar brengt je naar Limburg. En nee, niet naar het uiterste, heuvelachtige zuiden, maar naar dat andere Limburg. Het Limburg van de Maas en de Peel om precies te zijn, waar we een prachtige 150 kilometer lange tocht maken.

De Maas en Peel-route begint bij hotel Asteria, vlakbij de afslag Venray op de A73. Via het dorpje Geijsteren kom je al snel bij de Maas, die je met een pontje oversteekt, aansluitend gaat het dan om het Nationaal Park De Maasduinen.
Al toerend door het rustige, glooiende landschap zie je regelmatig de kenmerkende zandduinen met de, vaak erg oude, jeneverbesstruiken. Dit landschap is ontstaan door een samenspel van de rivier, de wind en de mens.
Het eerste MotoPlusPunt is er eentje die bierliefhebbers ongetwijfeld zullen weten te waarderen. Het betreft namelijk het proeflokaal van de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Er loopt een bierleiding van de brouwerij, rechtstreeks naar de proeverij. Nu gaan bier en motorrijden niet direct heel goed samen, maar gelukkig serveren ze er ook frisdrank en koffie, uiteraard met echte Limburgse vlaai. En voor wie wil wordt er ook een rondleiding door de brouwerij gegeven.

Het Arcense veer brengt ons vervolgens weer naar de andere zijde van de Maas. Via America, het dorpje dat zijn bekendheid voornamelijk dankt als thuisbasis van Rowwen Hèze en als geboorteplaats DAF-oprichter Hub van Doorne, rijden we de Peel in.
Door de winning van turf ontstonden hier de vele vennen die er te zien zijn. In vroeger tijden was het natte veengebied nauwelijks toegankelijk en de Peel vormde echt een barrière tussen Noord-Brabant en Limburg. In het Bezoekerscentrum Grote Peel in Ospel is goed te zien hoe het gebied is ontstaan en hoe zwaar het leven er vroeger was.
Bij Helenaveen kom je in het gebied van De Maatschappij Helenaveen, die de Peel vanaf de tweede helft van de 19e eeuw ontgonnen heeft. Het tweede MotoPlusPunt van de toer, Herberg de Morgenstond, ligt wat verder aan Helenavaart in Griendtsveen. Dit dorp dankt zijn naam aan de aannemer die de spoorlijn van Venlo naar Helmond heeft aangelegd. Die bewuste spoorlijn was van groot belang voor de afvoer van de gewonnen turf.
Tot 1956 was het gehele dorp, net als Helenaveen, eigendom van De Maatschappij Helenaveen. Alweer enigszins richting het einde van de route kom je nog door Ysselsteyn, dat in 1921 is gesticht vanwege de grootschalige ontginningen in de Peel. Het was een modeldorp met een zeer symmetrisch stratenpatroon.
De laatste plaats die de Maas en Peel-route aandoet is Overloon, dat vooral bekend is van het plaatselijke Oorlogsmuseum, waar onder meer de Slag bij Overloon (26 september 1944) een prominente rol speelt. Om dit indrukwekkende museum te bezoeken moet je overigens wel een klein stukje van de route afwijken. Na Overloon is het nog een kleine zes kilometer tot het eind annex begin van de route in Venray.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test CFMoto 450MT

Eerste Test CFMoto 450MT

11 april, 2024

Met de 450MT kan CFMoto zo maar eens vol in de roos schieten. De allroad is fraai gelijnd, lijkt op papier alle ...
Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-