+ Plus

Roadbook-tour Kastelen en landhuizen Achterhoek

Landschappelijk is de Achterhoek al bijzonder fraai, de agrarische regio in het oosten des lands heeft daarnaast echter ook nog heel wat meer te bieden. Prachtige kastelen en landgoederen bijvoorbeeld en precies dat is waar deze route je langs voert, langs 26 om precies te zijn. Sommige verscholen, maar de meeste prominent aanwezig. Op huizenjacht!

Direct gelegen onderaan de afslag 4 van de A18 vind je de start van deze roadbook-tour door de lommerrijke Achterhoek: de McDonalds in Doetinchem. Het eerste deel van de route loopt nog door de stad, maar al snel laat je de stedelijke omgeving achter je en doemt het eerste kasteel al op, in Keppel om precies te zijn. En dat is meteen ook een van de mooist bewaarde kastelen in de Achterhoek. Kasteel Keppel wordt bewoond door de Baron van Lynden-Rutgers van Rozenburg, maar is helaas niet vrij te bezoeken.
Aansluitend gaat het door naar Vorden, een dorp Vorden dat maar liefst acht kastelen telt. Aan de rand van het dorp is in 1322 Huis Vorden gebouwd en de andere kastelen staan er in een kring omheen. Een prachtige omgeving en omdat er zoveel te zien is, komen we op deze route twee keer in de directe omgeving. We zijn nog maar redelijk aan het begin van de route, maar het valt wel op dat voor héél veel huizen trots de Achterhoek vlag wappert. Deze is in 2018 gepresenteerd op de Zwarte Cross en wordt sindsdien omarmt door de hele Achterhoekse bevolking. Het ontwerp verwijst naar het Achterhoekse coulisselandschap.

 

Het eerste MotoPlusPunt is een begrip in de Achterhoek, en ook wel ver daarbuiten: de Witte Wieven in Zwiep. Hier is een klein themapark over de sage van de rijke boerendochter Johanna, die verliefd werd op een arme boerenzoon, met alle gevolgen van dien. ’s Avonds kun je hier spooktochten doen, wij houden het vandaag bij koffie met wat lekkers.
We duiken steeds dieper de Achterhoek in. Via onder meer Barchem, Kranenburg en het gehucht Medler komen we uit in Ruurlo. Nadat het is aangekocht door Hans Melchers, is kasteel Huize Ruurlo weer in particuliere handen. Hier is onder andere een collectie schilderijen van Carel Willink te zien, die is verzameld door de excentrieke zakenman. In de bosrijke omgeving van Aalten vind je het tweede MotoPlusPunt van de toer: Het Karpermeer. Na het meester maken van een uitsmijter ‘Het Karpermeer’ maken we een kort uitstapje naar Duitsland, om daar langs Wasserburg Anholt te rijden. In de oorlog is een groot deel van dit kasteel verwoest, maar het is weer in volle glorie opgebouwd en nu is er een museum en hotel. Ook de tuinen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

 

Langzaam maar zeker komt het eind van de trip alweer in zicht, maar niet vordat we een bezoekje hebben gebracht aan Huis Bergh, een van de grootste kastelen van Nederland. De bouwgeschiedenis ervan gaat terug tot de 13e eeuw. Op het pleintje bij de kerk staat een standbeeldje van Mechteld ten Ham. Zij woonde hier in de 17e eeuw en werd beschuldigd van hekserij. Tijdens een heksenproef bleef ze drijven en daarmee was haar vonnis getekend. Ze had de twijfelachtige eer als laatste ‘heks’ van Nederland op de brandstapel te eindigen. En zo staan we na ruim 200 kilometer landelijke schoonheid weer binnen de stadsgrenzen van Doetinchem. Nog even wat eten op het terras van Eeterij De Dennen en dan kan het weer huiswaarts!

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Ducati Panigale V4R

Eerste Test Ducati Panigale V4R

7 december, 2023

Al sinds het begin der tijden hebben Ducati’s een zeker aura om zich heen hangen. Ze bundelen emotie, design en ...
Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

7 december, 2023

De beste elementen van Suzuki’s GSX-S1000GT en V-Strom 1050? Dan krijg je de nieuwe GSX-S1000GX, de ‘Supreme Sport ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-