+ Plus

Roadbook-tour Groene Hart

Zuid-Holland, met grote plaatsen als Rotterdam, Den Haag en Leiden niet direct de eerste bestemming die je te binnen schiet voor het betere toerwerk. De provincie herbergt echter ook het Groene Hart, iets waar je als motorrijder dan wel weer vrolijk van wordt. Tijd voor een bezoekje!

Zoals wel vaker begint ook deze roadbook-tour weer bij een McDonalds, deze keer die in Bleiswijk. Al snel na de start duik je het waterrijke gebied van het Groene Hart in. De route zit vol met smalle weggetjes die omgeven zijn met knotwilgen en nauwelijks een berm hebben. Er zijn prachtige uitzichten over weilanden, sloten en plassen. Vanwege het vele water heeft deze route dan ook de naam Blauwe Hart gekregen, in plaats van Groene Hart.

 

Na een kleine twintig kilometer kom je in Hazerswoude langs een voormalige watertoren, die is omgevormd tot een kantoor met slechts vier werkplekken. Watermanagement is natuurlijk erg belangrijk in dit soort gebieden, daarom staan er veel watermolens en dergelijke in het landschap. Een mooi voorbeeld daarvan is molen ‘De Heerlijkheid’ in Hoogmade. Bij de bouw had de molen een scheprad, maar tegenwoordig wordt het water met een vijzel omhoog gepompt. Naast de molen is ook nog een klein gemaal gebouwd.
Al dat water maakt vast dorstig, en die kan gelest bij het eerste MotoPlusPunt van de tour. Op dezelfde plek in Roelofarendsveen waar vroeger kwekers uit de omgeving hun producten per boot op de veiling aanboden, bevindt zich nu restaurant Wagenaar, waar je heerlijk aan het water wat kunt eten of drinken. Even verderop staat de fleurige watertoren van Roelofarendsveen, waarin tegenwoordig een bloemenzaak huist, wat de enorme tulpen aan alle zijden van het gebouw wel een klein beetje verraden.

 

Met zoveel water is een pontje natuurlijk niet te vermijden. Net buiten Roelofarendsveen steken we daarom al varend de Oude Wetering over. Even verderop gaat de route langs de Westeinder Plassen. Door de vele jachthavens is duidelijk te zien dat de watersport hier een belangrijke bron van vermaak is. Aansluitend gaat het een heel stuk over de smalle weggetjes langs de Kromme Mijdrecht, waarna het tweede MotoPlusPunt van vandaag zich aandient, Café De Klinker in het dorpje Noorden.
Na de Nieuwkoopse Plassen komen we in het centrum van de Nederlandse sierteelt terecht, Boskoop. Honderden kwekers brachten in het verleden hun heesters en bomen per boot naar de veiling en ook nu vindt veel verkeer nog steeds via het water plaats. De sierteelt heeft er ook voor gezorgd dat tot 1988 in Boskoop de ingenieurs werden opgeleid die zich bezig houden met tuin- en landschapsinrichting. Inmiddels is deze opleiding verplaatst naar Velp. Net buiten Reeuwijk rijden we bijna letterlijk door de Reeuwijkse Plassen. Er is hier zoveel turf gewonnen dat er nog net voldoende land over was voor een rij woningen aan beide zijden van de weg. Ruimte voor uitbreiding of landbouw is hier absoluut niet. Zelfs het leggen van kabels is een probleem, zodat stroomkabels nog steeds bovengronds hangen. Wederom via een netwerk aan kleine, lommerrijke straatjes gaat het langs beide zijden van de Hollandse IJssel en Gouda. Net voordat de tripmeter de 140 kilometer aantikt dient zich in Nieuwerkerk aan den IJssel alweer het eindpunt van de route aan, Hotel Van der Valk!

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Ducati Panigale V4R

Eerste Test Ducati Panigale V4R

7 december, 2023

Al sinds het begin der tijden hebben Ducati’s een zeker aura om zich heen hangen. Ze bundelen emotie, design en ...
Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

7 december, 2023

De beste elementen van Suzuki’s GSX-S1000GT en V-Strom 1050? Dan krijg je de nieuwe GSX-S1000GX, de ‘Supreme Sport ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-