+ Plus

Roadbook-tour Friesland

Een Elfstedentocht zit er in ieder geval voorlopig nog niet in, maar gelukkig hoef je niet per se twee schaatsen onder te binden om deze vlakke noordelijke provincie te ontdekken. Op twee banden gaat het immers ook meer dan uitstekend. Dus in de beste Friese traditie zeggen we: It giet oan!

Goutum, in het zuiden van Leeuwarden, vormt het startpunt van onze tocht door Friesland. Vanaf de McDonalds aldaar gaat het in noordelijke richting, eerst een stukje door de stad waarbij je onder meer langs de WTC Expo komt, dat je misschien kent als startpunt van de (motor-)Elfstedentocht. Net buiten de stad ligt Vliegbasis Leeuwarden en met een beetje geluk kun je daar nog de nieuwe F35 Joint Strike Fighter spotten.

 

Via tal van kleine weggetjes en door dorpjes met klinkende Friese namen als Bitgummole en Nij Altoenae kom je bij de Waddenzeedijk. Daar ervaar je pas echt goed hoe imposant deze grondlichamen zijn, die ons beschermen tegen de zee. Bijkomend voordeel zijn de eindeloze vergezichten vanaf de dijk. Die dijken worden constant verbeterd en daarvoor is in Marrum een speciale Dijktempel geplaatst, als herinnering aan de verhoging van de Friese zeedijken.
De route loopt verder door het leuke plaatsje Holwerd, dat vooral bekend is van de afvaart van de veerboot naar Ameland.
Eetcafé De Kalkman in Wierum is het eerste MotoPlusPunt van vandaag. Een lekker authentieke kroeg waar je je ogen uitkijkt aan alle spullen achter en boven de bar. Na de koffie is het zeker de moeite waard om even de dijk op te lopen voor een blik over het water. Daar is het uitzicht nog veel mooier en je ziet duidelijk hoe hoog de dijken nu echt zijn. Gezegend met een paar goede ogen, kun je in de verte Ameland zien liggen.

 

Bij Ezumazijl gaat het weer landinwaarts, nadat je een leuk klein bruggetje bent overgestoken bij een sluis die stamt uit 1671. Verderop dient Dokkum zich aan, waar de afgelopen jaren veel is gerestaureerd. Er zijn diverse bezienswaardigheden waardoor het zeker de moeite waard is om even te stoppen.
Iets verderop vind je vervolgens het tweede MotoPlusPunt: Restaurant Lauwersland in Oudwoude. Aansluitend gaat het eerst richting Veenklooster, waar de route langs Fogelsangh State loopt. Dit buitenhuis is eigendom van Kyra Livia, baronesse van Harinxma thoe Slooten. Het is geen museum, maar wel opengesteld voor publiek.
Het laatste deel leidt je door het prachtige natuurgebied De Alde Feanen. Dit gebied met veel water en drassige eilandjes is ontstaan door turfwinning en mocht de tijd het toelaten, dan is het erg leuk om de omgeving ook vanaf het water te bekijken. Vervolgens dient het eind van de tocht zich aan in de vorm van Gasterij De Wâldwei in Wergea, iets ten zuiden van Leeuwarden. Een prachtige locatie gevestigd in een oude Friese stelpboerderij met een voor Friesland karakteristiek ûleboerd (uilenbord). Nog een koffie dan maar?

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test CFMoto 450MT

Eerste Test CFMoto 450MT

11 april, 2024

Met de 450MT kan CFMoto zo maar eens vol in de roos schieten. De allroad is fraai gelijnd, lijkt op papier alle ...
Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-