+ Plus

Roadbook-tour Drenthe 2019

Roep Drenthe, en het hart van de motorsportliefhebber begint spontaan sneller te kloppen. Ook voor de toerliefhebber heeft deze Nederlandse provincie echter veel moois paraat. Deze 160 kilometer lange roadbook-tour is daarvoor hét bewijs!

Een tankstation als startpunt van de route, dat klinkt niet heel aanlokkelijk, is het echter wel. Greenplanet in Pesse heeft namelijk een bijzondere koepelvorm en is voorzien van een groen dak. Een niet alledaags gebouw dus, dat ligt aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld.En dan kan het natuurlijk ook bijna niet anders dan dat het eerste deel ook door dit grootste natte heidegebied van Europa loopt..
Na Dwingelo zie je aan de rechterzijde het landgoed Oldengaerde. Dit is een van de fraaiste en best bewaarde havezates in Drenthe. Iets verder dient het Drents Friese Wold zich aan, een bijzonder gebied waar je enkele stuifduinen kunt bewonderen. Dit zijn terreinen waar in het verleden de heide is verdwenen door afgraving of begrazing door schapen. De natuur kon zich niet herstellen en nu heeft de wind er vrij spel.
Na een kleine veertig kilometer dient het eerste MotoPlusPunt van vandaag zich aan: Eetcafe Hulst bij het sluisje in de Vaart in Appelscha. Bij mooi weer is het hier een drukte van belang met bootjes en motorrijders.

Kenmerkend voor deze omgeving zijn de rode klinkerweggetjes en natuurlijk komen we ook langs diverse hunebedden waar Drenthe bekend om is. Het charmante, goed bewaarde brinkdorp Anloo, op bijna honderd kilometer in de route, is voor een groot deel beschermd dorpsgezicht. Hier vinden we ook het tweede MotoPlusPunt, De Koningsherberg. Dit authentieke café staat aan de rand van de brink met oude eikenbomen.
Wie onderweg een beetje de ogen open houdt zal zien dat er veel dorpsnamen eindigen op loo of lo. Deze extensie verwijst naar het Germaanse ‘lauhaz’, wat open plek in een bos op hoge zandgrond betekent. Voorbeelden zijn, Tynaarlo, Grolloo en Schoonloo. Vanaf die laatste plaats voert de route verder naar Westerbork. Een behoorlijk levendig plaatsje met veel terrasjes. Wie in is voor nog een extra kop koffie, heeft hier volop keuze. Westerbork is bij velen vooral bekend van het voormalig Kamp Westerbork dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de weinig aan de fantasie overlatende bijnaam ‘voorportaal van de hel’ kreeg, omdat het als doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor diende. De route voert hier niet langs, maar wil je er toch naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, volg dan gewoon even de borden.
Vanaf Westerbork is het vervolgens nog maar een kilometer of tien naar het alweer het einde van deze tocht: Hotel Van der Valk in Spier, direct gelegen aan de A28.

Startpunt: tankstation Greenplanet Pesse, Bultinge 2, Pesse
MotoPlusPunt 1: Eetcafe Hulst, Vaart Zuidzijde 9, Appelscha
MotoPlusPunt 2: De Koningsherberg, Brinkstraat 2, Anloo
Eindpunt: Hotel Van der Valk, Oude Postweg 8, Spier

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.