+ Plus

Roadbook-tour Biesbosch 2018

Nog een leuk afsluitend ritje maken van dit waanzinnige motorseizoen? Dan is deze lekker centraal in Nederland plaatsvindende Biesbosch-tour een leuke optie. Vanaf het startpunt rij je al snel langs het riviertje de Alblas, iets verderop volg je de Giessen. Veel water dus, en dan moet het hoogtepunt in de vorm van de naamgever van deze roadbook-tour nog komen!

De liefhebbers van veerpontjes komen tijdens deze bijna 145 kilometer lange route volop aan hun trekken. In totaal varen we drie keer het water over: de Waal bij Brakel, de Bergsche Maas bij Dussen en de Nieuwe Merwede net voor Dordrecht. Zorg dus dat je voldoende kleingeld bij je hebt.
Onderweg kijk je vaak neer op de de daken van de dijkwoningen. Deze liggen echt aan de voet van de dijk zodat je vaak ook echt alleen de daken ziet. Door de dijkverhogingen zijn er zelfs huizen die helemaal achter de dijk zijn verdwenen zijn.
Bij Giessenburg passeren we een complex met een aantal bijzondere gebouwen: de Graanbuurt. Achter de gevels vind je een verscheidenheid aan winkeltjes van streekproducten, brocante en mode, horeca en een museum. Leuk voor een korte stop.
Na het dorpje Asperen gaat het over de Nieuwe Zuiderlingedijk. Daar vallen vooral de bunkers aan de linkerkant van de weg op. Deze zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en waren bedoeld als onderkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers werden door de Duitsers ‘Pyramiden’ genoemd, vanwege hun opvallende vorm.
Het eerste MotoPlusPunt vind je in Nederhemert. Eetcafe De Maasstroom dateert al uit 1775 en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de Afgedamde Maas. Net voor je de Bergsche Maas over steekt, rij je een stukje door de Overdiepse polder. Dit is een project dat is uitgevoerd in het kader van Ruimte voor de Rivier. De dijken zijn hier verlaagd zodat het achterliggende land bij hoog water onder kan lopen. Dankzij terpen houden de boerderijen toch droge voeten.
Verderop ligt het tweede MotoPlusPunt op deze route: Heerlijk in Hank. Je kunt er kiezen tussen het restaurant of de cafetaria.
Aansluitend rijden we al snel langs het Nationaal Park De Biesbosch. Dit is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het is nauwelijks mogelijk om echt door de Biesbosch te rijden, omdat de wegen veelal alleen toegankelijk zijn voor fietsers en bestemmingsverkeer. Desondanks krijg je een prachtig inkijkje in deze fantastische, waterrijke omgeving. Na een laatste overtocht per pondje eindigt de route bij het Van der Valk Hotel Dordrecht.

ROUTE INFO
Start
: McDonalds, Kelvinring 46, Alblasserdam
MotoPlusPunt 1: Café Maasstroom, Maasdijk 2, Nederhemert
MotoPlusPunt 2: Restaurant Heerlijk, Kerkstraat 1, Hank
Einde: Van der Valk Hotel Dordrecht, Laan van Europa 1600, Dordrecht

Gerelateerde artikelen

Vergelijkingstest 5 naked bikes

Vergelijkingstest 5 naked bikes

reactie(s) - 19 januari, 2023

Naakt en sterk zijn ze allemaal, maar dan is de vraag: willen we met een twin naar Tirol of met een vierpitter naar ...
Eerste test Honda CRF300 Rally

Eerste test Honda CRF300 Rally

reactie(s) - 19 januari, 2023

Met meer punch, een grotere tank en nog een trits updates stuurde Honda zijn kleinste allroad afgelopen jaar op ...
Compacttest Piaggio MP3

Compacttest Piaggio MP3

reactie(s) - 19 januari, 2023

Parijs is de reis altijd waard en daarom presenteert Piaggio de nieuwste versies van de driewielige MP3 scooters in ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-