+ Plus

Roadbook-tour Achterhoekse grenzen

September 2015 organiseerde de HAMOVE uit het Gelderse Hengelo haar jaarlijkse herfstrit. Een prachtige, heel afwisselende toertocht die wij mogen gebruiken voor deze roadbook-tour. Waarvoor dank. Een toertocht langs en over de grenzen van de Achterhoek, tevens de speeltuin van MotoPlus, waar we regelmatig onderweg zijn voor een test. Voor deze toerrit zijn we licht ‘grensverleggend’ bezig geweest, verlaten zo af en toe de strikte cadastrale grens om een mooi stukje slingerweg mee te pakken, ook al is het dan net geen Achterhoek meer.
De Achterhoek is een zeer afwisselend gebied met aan de westzijde het rivierenlandschap langs de IJssel en geheel in het oosten het klassieke coulissen en glooiend landschap in de omgeving van Winterswijk.

De toer start in Zutphen, op industrieterrein De Mars. Deze verlaten we zo snel mogelijk in noordelijke richting, na het Twentekanaal gaan we direct de binnenlanden in over smalle kronkelende weggetjes en de langs de IJssel richting Epse. Vanaf daar volgen we de grens met Overijssel over de Dortherweg, na een stukje Bathmenseweg draaien we bij Huize Dorth de kasteelweg op en rijden verder naar het oosten.
Over binnenwegen komen we in het Markelosebroek, dat half in de provincie Overijssel en half in Gelderland ligt. Na het buurtschap Armhoede en over het Twentekanaal komen we in het buurtschap Nettelhorst, gelegen in de omgeving van Lochem. Na Gelselaar krijgen we wederom een klein stukje Overijssel, niet omdat het moet, maar omdat de weg zo prachtig slingert.
Noordijkerveld en Lochhuizen zijn de volgende buurtschappen waar we doorkomen, en op weg naar Brammelo overschrijden we meerdere malen de Achterhoekse grens, om in uiteindelijk in Rietmolen uit te komen. Via een slinger over de Appelhofweg gaan het naar Rekken en rijdend langs de Nederlands-Duitse grens dient niet veel later Zwillbroek zich aan. Thuisbasis van de eerste terrastip, cafe restaurant Grenszicht.
Vanaf hier volgen we de Duitse grens, op diverse plaatsen komen we door een glooiend landschap in dit tweede deel van de route. Erg mooi te zien op de Scheurvorenweg, maar ook verderop in de route, bijvoorbeeld in het Montferland. De buurtschappen Huppel, Ratum, Kotten en Woold brengen ons ten oosten van Aalten in De Haart. Vervolgens gaat het verder naar Dinxperlo, waar we letterlijk en figuurlijk op de grens met Duitsland, over de Keupenstraat en Heelweg, de weg vervolgen. Via Voorst, bij Gendringen, en Engbergen komen we dan uit bij de tweede terrastip, café bar Te Pas in Gendringen.
Het meest zuidelijke stuk route ligt net onder Mechelen, vanwaar het verder gaat naar Netterden en ’s-Heerenbergh voor een rondje Stokkum. Het landschap is hier glooiend, net voor Stokkum zou je zweren in Zuid-Limburg te zijn. Daarna volgt een stuk door het westen van de Achterhoek, dat hier grenst aan de Liemers, maar waar de meningen over het verloop van de grens elkaar tegenspreken en er geen echte duidelijkheid te vinden is. Wel een prachtig gebied om te rijden en daar gaat het toch om.
Na Peeskesbult komen we in Beek en rijden langs de rand van het Montferland door Loerbeek naar Wehl. Aansluitend zoeken we de Grindweg op, een mooie kronkelend weggetje op de grens met Liemers of daar net over. Dan volgt een prachtig stuk naar Doesburg door een schitterende omgeving die ook wel Eldrik genoemd wordt.
Door Angerlo en een stukje provinciaalseweg (N338) gaan we verder richting Doesburg, maar voor we daar komen gaat het rechtsaf richting Steenderen, via onder meer Rha is het maar een klein stukje naar, wellicht, het beroemdste stadje van Nederland: Bronkhorst.
Het einde van de toer komt dan al met rasse schreden dichterbij, na een laatste stuk dijk langs de IJssel, de Bakerwaardsedijk, komen we op de doorgaande weg richting Zutphen. Via de buitenwijken van Zutphen komen we uit op de Houtwal, het oude centrum van de stad, met een leuke kleine haven. Onder het nieuwe spoorviaduct door en we zijn weer terug bij het start- en tevens eindpunt van de route!

Gerelateerde artikelen

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

20 juni, 2024

Het had zo mooi kunnen zijn. Aansluitend aan m’n 100Colls-avontuur – zie MotoPlus 11 – stond er een mooie ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-