+ Plus

Roadbook-tour: A-Z tour

Op zoek naar inspiratie voor een nieuwe tour stuiten we op een alfabetische lijst met daarop alle Nederlandse plaatsnamen. Deze begint met Aadorp (bij Almelo) en eindigt met Zwolle. Heel veel fantasie hoef je dan niet te hebben om hier een thematour bij te bedenken: van A tot Z inderdaad!

Aadorp vormt dus het begin van de route. Althans, dat was de bedoeling, maar omdat er niet echt een geschikte plek is om te starten, verleggen we het beginpunt naar restaurant ’t Coopmanshuys in Almelo (gebint ook met een A, dus…). Van daaruit ga je alsnog naar het dorpje Aadorp, dat in het begin van de vorige eeuw is ontstaan door particulier initiatief van J.M. kamphuis. Hij begon met het ontginnen van veen en het bouwen van kleine vrijstaande huizen op ruime kavels. Hiermee wilde hij mensen naar Almelo trekken om daar te komen werken.
De route loopt daarna een hele tijd kort langs de grens met Duitsland, bij Gramsbergen rij je vervolgens langs het kanaal Almelo-De Haandrik, waar je eerder in Aadorp ook al kennis mee hebt gemaakt. Het is een belangrijke verbinding tussen het Twentekanaal en de Vecht.
Aan het kanaal is ook het eerste MotoPlusPunt van vandaag gevestigd, bij Bierbrouwerij Mommeriete. Sinds 1857 is dit al een schipperscafé, waar sinds 2008 ook bier wordt gebrouwen. Veel belangrijker, op het terras aan het water is het prima vertoeven.

 

Even verderop kruisen we voor het eerst de Vecht, een rivier die nog een aantal keren ons pad zal kruisen vandaag. Vanaf Coevorden loopt de route 7,5 kilometer over de N863. Dit is de enige verbinding met Schoonebeek. In dit veenontginningsdorp werd tussen 1947 en 1996 met ja-knikkers olie uit de grond gepompt. Dit was uiteindelijk niet meer rendabel, maar sinds 2010 wordt de olie gewonnen met stoominjectie. De ja-knikkers werden afgebroken en zijn vervangen door dikke buizen die nu door het landschap lopen.
Rijke heren uit Amsterdam wilden hun vermogen uitbreiden door de turfwinning in Drenthe. Daarvoor stichtten zij een dorp in het veengebied en noemden het Nieuw-Amsterdam. Dit werd, samen met Veenoord, een van de belangrijkste turfmarkten van Nederland. Dat verklaart ook de vele kanalen in deze regio waarover de turf werd getransporteerd. Ook komt het woord ‘veen’ terug in veel plaatsnamen in dit gebied. Aansluitend dient het tweede MotoPlusPunt zich aan, in de vorm van restaurant ‘De Bootsman’ in Stegeren. Vanaf hier loopt de route grotendeels door het Vechtdal, een karakteristiek esdorpenlandschap. Kenmerkend zijn de brink bij het centrum van de dorpen op de hoger gelegen gedeelten, de essen (gemeenschappelijke akkers) rondom het dorp en de weilanden langs de rivier of beek. Oorspronkelijk waren er ook nog de heidevelden waar de schapen graasden.

 

Dit is een gebied dat veel toeristen trekt. De belangrijkste trekpleisters zijn Ommen en Dalfsen waar het vaak gezellig druk is. De route eindigt aan de voet van de bekende Peperbus in Zwolle, maar natuurlijk kun je ook iets eerder afhaken. Vlakbij deze toren van de Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming zijn er voldoende plekken om deze route smakelijk af te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Ducati Panigale V4R

Eerste Test Ducati Panigale V4R

7 december, 2023

Al sinds het begin der tijden hebben Ducati’s een zeker aura om zich heen hangen. Ze bundelen emotie, design en ...
Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

7 december, 2023

De beste elementen van Suzuki’s GSX-S1000GT en V-Strom 1050? Dan krijg je de nieuwe GSX-S1000GX, de ‘Supreme Sport ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-