+ Plus

Roadbook-tour Biesbosch 2016

De Biesbosch, misschien wel het meest bekende natuurgebied in Nederland, staat in deze MotoPlus roadbook-tour in het middelpunt. Het ontstaan van dit prachtige natuurgebied is grotendeels te danken aan de Sint Elisabethsvloed van 1421, die het zuidelijke kustgedeelte toen teisterde. Het grootste deel van het natuurgebied betreft de Brabantse Biesbosch, gelegen ten zuiden van de Nieuwe Merwede, ten noorden hiervan ligt de Hollandse Biesbosch.
De start van de toer is in Oosterhout-West en voert eerst naar Geertruidenberg met z’n vestingwerken, prachtige weg (als een oprijlaan zo mooi) en natuurlijk de Geerttruids kerk op de markt. Door naar Raamsdonkveer, Raamsdonk en Waspik, waarna het over de Bergse Maas en een stukje door de Overdiepse Polder gaat, om aansluitend weer terug richting Waspik te gaan.
Rijdend via de parallelweg naast de A27 gaat het de Bergse Maas over naar Hank, vervolgens door Nieuwendijk naar de Bakkerskil, een waterloop die je zuidwaarts volgt tot het Nationaal Park De Biesbosch zich aandient. De waterlopen in de Biesbosch hebben prachtige namen, zoals de al genoemde Bakkerskil, maar ook Steurgat, Gat van Van Kampen, Gat van de Noorderklip, Gat van Paulus en Gat van Lijnoorden om er een paar te noemen.
Bij recreatiepark Aakvlaai gaat de route verder noordwaarts en volgen slingerende binnenwegen elkaar op tot in Werkendam. Na Werkendam links de Galeiweg op, aan het begin van deze weg is er weinig van de Biesbosch te zien, maar al na een kilometer verandert het landschap en ontvouwt de Biesbosch zich in al haar schoonheid. In twee woorden geweldig mooi, een nieuw aangelegde weg ongelooflijk mooi om te rijden.
Helaas zit er ook een klein nadeel aan deze prachtige weg, zowel TomTom als Garmin kennen deze namelijk nog niet. Gewoon de weg gewoon 14 kilometer volgen, links of rechts af slaan en/of inrijverboden zijn er toch niet, en zo kom je uit op de Bandijk. Je zou bijna dezelfde weg terug rijden naar Werkendam om nog een keer van al het natuurschoon te genieten. Bij Werkendam zou je dan linksaf de Bandijk in zuidelijke richting kunnen volgen tot aan de veerpont de Nieuwe Merwede over, of gewoon nog een keer terug natuurlijk.
Onderweg kom je langs het Biesbosch Museum, geheel vernieuwd en zeer zeker een bezoek waard. Na de overtocht over de Nieuwe Merwede dient de Zeedijk zich aan, een prachtige maar smalle dijk tussen de bomen, je waant je bijna in Zeeland waar dit soort dijkenwegen nog voorkomt. Een stukje door Dordrecht en via de Moerdijkbrug steek je nogmaals de Nieuwe Merwede over. Via Moerdijk en Lage Zwaluwe over de dijk langs de Amer gaat het dan verder richting Drimmelen. Voor je daar bent echter, verlaat je de dijk en gaat het binnendoor naar Made en weer terug naar het startpunt in Oosterhout.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-