+ Plus

Reportage Rusty’s Gold

Onlangs werd in Amsterdam de vierde Rusty Gold Swapmeet gehouden, een eigentijds evenement georganiseerd door een aantal vrienden met een passie voor motoren en het zelf bouwen daarvan. Juist in Amsterdam en omgeving neemt deze scene, waarin oude motoren een nieuw leven krijgen, een enorme vlucht. Steeds meer motorrijders hebben een zelfgebouwde ‘eigentijdse’ motorfiets voor dagelijks gebruik in de stad. Fietsen in het centrum is prima, maar even naar de buitenring is een motorfietsje toch snel gepakt en handig.

De Rusty Gold Swapmeet is naar voorbeeld van ontwikkelingen in het buitenland ontstaan. Het was zeker geen gekke gedachte om juist in Amsterdam een evenement te starten voor die heel bijzondere scene van caferacers, scramblers, bobbers, lifestyle en kunst. Organisatoren Lennart Schuurmans en Zoran hebben goed begrepen waar behoefte aan is en hebben pikten deze trend drie jaar terug op. Toen ze startten was het evenement vooral bekend bij vrienden en fanatieke bloggers. Lennart zegt zelf: “Het is een beetje ongeorganiseerd met vooral veel inbreng van de standhouders, een beetje chaos maar dat is juist de charme.”
Roestig goud hebben we denk ik allemaal wel in de schuur liggen. Spullen die je over hebt gehouden na een verbouwing van je ‘ride’ of juist die miskoop die je te duur betaald, toch aan een liefhebber zou willen slijten die er wel belang bij heeft. Waarom die dan niet te koop aanbieden of ruilen? De kern van dit evenement is: kom vroeg neem die oude roestige onderdelen mee en breng ze aan de man.
Er wordt geen standgeld of entree geheven, dus dat scheelt voor iedereen. En vol is vol, dus iedereen is er op tijd bij! Motoren, onderdelen en vintage-spullen die met motorrijden te maken hebben, zijn de spullen die het publiek op de Swap Meet willen zien en kopen. Op de parkeerplaats bij de Cruise-Inn is er een waar Eldorado van hebbedingetjes en wat minstens zo belangrijk is: het is een samenkomst van gelijkgestemden en bovenal liefhebbers van het pure motorrijden. Dit is het soort evenement dat een breed publiek aanspreekt, zeker voor degenen die net even een tikje anders tegen het gegeven motorrijden aankijken.
Caferacers, streettrackers, bobbers voeren het hoogste woord in deze scene, zo ook dit jaar in en rond de Cruise-Inn. Buiten speelt een rock and roll band hun hits gewoon tussen de standjes. De bezoekers bekijken de spullen, raken in gesprek en vermaken zichzelf, nuttigen een drankje of een heerlijk broodje hamburger van de rokerige BBQ. Steeds weer zie je mensen even naar de parkeerplaats buiten het hek lopen om weer wat eigenbouwsels te bewonderen. Er zijn volop leuke ontmoetingen en gesprekken tussen echte liefhebbers en motorrijders. Opvallend is dat er ook veel jonge talentvolle bouwers rondlopen. Jongens die heimelijk al langer bezig zijn met hun eigen motoren te bouwen en vooral op internet van zich doen spreken. Een ding is wel duidelijk als je de publieke opinie mag geloven, er is veel overeenstemming dat dit een goed initiatief is. Een concept als dit spreekt velen aan in een tijd waarin terug naar basic een sleutelwoord is geworden.

Rusty Gold heeft alles in zich om uit te kunnen groeien naar een volwassen evenement. Je mag toch wel zeggen dat het evenement na drie staat stevig op zijn benen staat. Ondanks het mindere weer kwamen er toch weer enkele honderden bezoekers op af om even te genieten. De een bleef een uur de ander liep er een uur of wat. Caféracers zijn dus hot en in Nederland is er naast de Caféracerdag in Achterveld geen enkel evenement als Rusty Gold te bezoeken. Hoewel de twee niet met elkaar te vergelijken zijn, spreken ze toch beiden in grote lijnen dezelfde motorrijders aan. Kijkend naar de vele kleine bedrijfjes die zich tegenwoordig in meer of mindere mate met het bouwen van caféracers, scramblers en dergelijke bezighouden, is dit voor de huidige organisatoren toch een uniek moment om van Rusty Gold als evenement op een aansprekende eigentijdse wijze Shiny Gold te maken….

Gerelateerde artikelen

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

20 juni, 2024

Het had zo mooi kunnen zijn. Aansluitend aan m’n 100Colls-avontuur – zie MotoPlus 11 – stond er een mooie ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-