+ Plus

Reportage Café-Racer Dag Achterveld

De ochtendzon brand al fel, het beloofd een mooie zondag te worden. Achterveld ontwaakt en ligt er prachtig bij in het door zon overgoten Utrechtse landschap. Mensen gaan ontbijten, maken zich klaar om naar de kerk te gaan of bedenken zich nog wat te gaan doen vandaag. Rond dorpshuis de Moespot is er al wat bedrijvigheid. Vrijwilligers zorgen dat de cateringtent en barbecue klaar worden gezet, linten worden uitgerold. De Café-Racer Dag staat op het punt te beginnen!

Terwijl de vrijwilligers druk bezig zijn met de voorbereidingen, maken op verschillende plaatsen in Nederland mensen zich klaar voor een tripje naar Achterveld. De motoren zijn gepoetst, de route is hen bekend. Hier hebben velen een heel jaar naar uitgekeken, deze eerste zondag van juli. De dag waarop de Cafe-Racer Dag in Achterveld plaats vindt. Voor de 31e keer komen honderden liefhebbers naar het oudste café racer evenement van Nederland.
Een dag die bol staat van tradities en met ieder jaar een ander thema, waarmee er extra aandacht aan een bepaald type machine en/of merk wordt gegeven! Een broodje hamburger eten, een kop koffie drinken (of pintje drinken met je maten), motoren bekijken en praten met alleen maar liefhebbers over hun gedeelde passie voor en kennis van techniek.
De Road Rocket Cafe Racer Club (RRCRC) houdt traditioneel hun zomerparty in Achterveld, op de avond voor de Café-Racer Dag. Daar wordt gedanst en gefeest en blijven leden slapen om de dag erop ook aanwezig te zijn bij deze belangrijke dag. Zij staan er met hun clubtent(en) op het grasveld onder de bomen, verkopen T-shirts, pins, stickers, en uiteraard kun je er ook lid worden van de club. Dat alles in een uitermate ongedwongen sfeer, ze staan je natuurlijk ook met raad en daad terzijde met betrekking tot vragen over de hele cafe racer-scene, die momenteel razend populair is. Je merkt dan al snel, dat ze er niet alleen veel van afweten, het maakt deel uit van hun leven. Iets dat hun uiterlijk als deels verraadt. Dat jasje met de pins, de broek, de schoenen, of laarzen. Die onmiskenbare rock ‘n roll stijl met diepgewortelde passie voor de Engelse motorfiets. Je ziet het, je ruikt het, ja je proeft het bijna!

Inmiddels is het even na elf uur, de dienst is ten einde de kerkgangers stappen in hun auto’s en gaan weer naar huis. De Café-Racer Dag kan nu beginnen. De eerste motorrijders rijden de parkeerplaats op. De bijzondere tweewielen worden prominent voor het gebouw geparkeerd, de standaard fietsen krijgen een leuk plaatsje achter op het grasveld. In de verte hoor je motoren hun weg zoeken naar de Moespot. Alleen of in groepjes, ze komen van alle kanten. Achterveld is wakker!
Het is een komen en gaan van motoren, de mensen kijkend rond, de speaker doet wat interviews met eigenaren van motoren. En tussendoor wordt het geheel muzikaal gelardeerd met -jawel! – rock ‘n roll. De tijd vliegt, de sfeer is goed, het weer buitengewoon aangenaam! Langzaam maar zeker loopt het vol met motoren en mensen. Overal staan bewonderaars met elkaar te praten, veelal in de verkoeling van de schaduw, en de rij voor de hamburgertent wordt langer en langer. Kijken maakt hongerig blijkbaar…
En voor je het weet is het alweer een uurtje of drie in de middag en loopt het treffen geleidelijk aan op een eind. De laatste café racers worden gestart, op weg naar huis of toch nog even van het mooie weer genieten tijdens een ritje door de omgeving. Wat overblijft zijn nog wat lokale inwoners, die in het zonnetje hun drankje drinken. In de verte hoor je een laatste café racers nog opschakelen alvorens het geluid langzaam wegsterft. Het werd vanzelf weer stil in Achterveld!

Gerelateerde artikelen

Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

Compacttest Aprilia RS125 GP Replica

reactie(s) - 2 februari, 2023

Oeh, een Aprilia RS125 GP Replica in een test. Alleen al van die naam gaat het hart van de menig adolescent véél ...
TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

TopTest Moto Guzzi V100 Mandello

reactie(s) - 2 februari, 2023

Moto Guzzi ziet de nieuwe V100 Mandello als de bekroning op de eerste 100 jaar van het roemruchte merk. Is de ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-