+ Plus

Producttest 8 multi-sprays

Sleutel, hamer, multi-spray! Ervaren werkplaatschirurgen weten precies waarin ze hun heil moeten zoeken wanneer niets meer helpt. Dan is het de beurt aan de chemische alleskunners. Wij onderwierpen acht multi-sprays aan een uitgebreid onderzoek.

Hakerige contactsloten, kabels waarin geen beweging te krijgen is, piepende scharnierpunten, resten kettingspray of zelf teerresten; allemaal typische problemen waarop de allrounders onder de chemische middelen hun kwaliteiten optimaal kunnen botvieren. Smeren en een roest-oplossende werking zijn de hoofdtaken van een goede multi-spray. Maar ook bescherming tegen roest, evenals een reinigende en vochtwerende werking zijn welkome functionaliteiten, al vallen deze puur onder het kopje ‘mooi meegenomen’. De hoofdtaak is en blijft zorgen dat alles weer soepel en als gesmeerd loopt. We togen met onze testkandidaten naar het laboratorium om daar de verschillende eigenschappen te onderzoeken, daarbij vielen er bij het criterium ‘smeervermogen’ daarom ook niet geheel verwonderlijk de meeste punten te verdienen. De eenvoudige multi-sprays laten zich daarbij qua receptuur van een behoorlijk eenvoudige kant zien: men neme niet-gelegeerde olie, voegt daar wat hechtmiddel en drijfgas aan toe en klaar is Kees. Het wordt evenwel wat gecompliceerder wanneer je bepaalde eigenschappen (bijvoorbeeld het al genoemde smeervermogen) wilt versterken en het gebruik (bijvoorbeeld dosering) wilt vergemakkelijken. Dat maakt de zaak doorgaans niet alleen duurder, het zorgt ook voor heel verschillende testresultaten!
_

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.