+ Plus

Producttest 8 multi-sprays

Sleutel, hamer, multi-spray! Ervaren werkplaatschirurgen weten precies waarin ze hun heil moeten zoeken wanneer niets meer helpt. Dan is het de beurt aan de chemische alleskunners. Wij onderwierpen acht multi-sprays aan een uitgebreid onderzoek.

Hakerige contactsloten, kabels waarin geen beweging te krijgen is, piepende scharnierpunten, resten kettingspray of zelf teerresten; allemaal typische problemen waarop de allrounders onder de chemische middelen hun kwaliteiten optimaal kunnen botvieren. Smeren en een roest-oplossende werking zijn de hoofdtaken van een goede multi-spray. Maar ook bescherming tegen roest, evenals een reinigende en vochtwerende werking zijn welkome functionaliteiten, al vallen deze puur onder het kopje ‘mooi meegenomen’. De hoofdtaak is en blijft zorgen dat alles weer soepel en als gesmeerd loopt. We togen met onze testkandidaten naar het laboratorium om daar de verschillende eigenschappen te onderzoeken, daarbij vielen er bij het criterium ‘smeervermogen’ daarom ook niet geheel verwonderlijk de meeste punten te verdienen. De eenvoudige multi-sprays laten zich daarbij qua receptuur van een behoorlijk eenvoudige kant zien: men neme niet-gelegeerde olie, voegt daar wat hechtmiddel en drijfgas aan toe en klaar is Kees. Het wordt evenwel wat gecompliceerder wanneer je bepaalde eigenschappen (bijvoorbeeld het al genoemde smeervermogen) wilt versterken en het gebruik (bijvoorbeeld dosering) wilt vergemakkelijken. Dat maakt de zaak doorgaans niet alleen duurder, het zorgt ook voor heel verschillende testresultaten!

 

Geteste producten:

S100 Multi-olie € 39,79
Sonax SX90 Plus               € 29,88
WD-40 Multi-spray         € 23,17
Ballistol Universele olie € 31,25
Brunox Turbo-Spray       € 27,50
Liqui Moly Multi-Spray Plus 7     € 24,70
Nigrin Multi-olie               € 22,38
Caramba 70 Multi-olie   € 17,48

 

Zo testen we:

Inkopen doen, etiketten lezen en spuitbussen bedienen kunnen we prima alleen. Maar komt het op ingewikkelde, reproduceerbare tests in het laboratorium aan, dan roepen we liever de hulp van meer competente lieden in.

De test-sprays kochten we allemaal bij motorzaken, bouwmarkten en automaterialenzaken, de gemelde prijzen in de afzonderlijke kaders betreffen dan ook de door ons betaalde (consumentenverkoop-) prijs inclusief 21% BTW. Vervolgens togen we met alle sprays naar het laboratorium van Kärcher, waar in samenwerking met hoofdlaborant Frank Ritscher de criteria roestoplossend vermogen, kruipvermogen, vochtwerende werking, materiaalverdraagzaamheid en bescherming tegen corrosie werden onderzocht. Vervolgens gingen we naar de afdeling tribologie (wrijvingskunde red.) van de Hogeschool Mannheim voor het bepalen van het smeervermogen en de slijtage.

Voor het onderzoek naar het roestoplossend vermogen werden verroeste stalen met de testproducten behandeld en vervolgens machinaal gereinigd. Bij het kruipvermogen werd van elk product 200 microliter met een pipet op een verroeste staal aangebracht, waarna na twee minuten inwerktijd de het resultaat werd bepaald. Vijftig microliter van ieder testmonster mocht vervolgens op een blauwe, met water behandelde staal laten zien wat het qua vochtwerend vermogen in huis had. Voorgespannen ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) en polycarbonaat kunststofstroken bleven aansluitend zes uur lang in contact met de afzonderlijke sprays, waardoor we konden bepalen hoe het met de materiaalverdraagzaamheid met betrekking tot kunststof zit. De lakverdraagzaamheid werd bepaald nadat we de middelen twintig uur hadden laten inwerken op met lak behandelde glasstroken. Niet alleen de roestoplossende werking werd getest, ook de roestwerende. Daarvoor werden volledig ontvette, met de sprays behandelde metaalstalen voor twintig uur in een zoutoplossing gehangen, waarna zich makkelijk liet vaststellen hoe goed de kandidaten het op dit vlak deden. En als laatste kwam nog een XCT-testopstelling (cross-cylinder-tester) in actie. Hierop werd een met spray behandelende proefcilinder dertig seconden lang met 686 tpm en een kracht van 400 Newton belast, om smeervermogen en bescherming tegen slijtage te achterhalen. Het volledige testprotocol werd afgesloten met een controle van de etiketten en samenstelling van de multi-sprays.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Moto Guzzi Stelvio

Eerste Test Moto Guzzi Stelvio

15 november, 2023

Hij heet gewoon Stelvio. Moto Guzzi laat het achtervoegsel V100 achterwege, ook al is het motorblok van de V100 ...
Eerste Test LiveWire S2 Del Mar

Eerste Test LiveWire S2 Del Mar

9 november, 2023

Met de S2 Del Mar brengt het Amerikaanse LiveWire zijn tweede elektrische motorfiets op de markt. Na de ‘One’ is ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-