Nieuws

Producttest 7 allround textiel combi’s

Met name in het voor- en najaar zijn licht en warmte doorgaans spaarzaam gezaaid. Wie in kou en nattigheid de zon achterna jaagt, kan dan feitelijk niet zonder een allweather combi, die je zowel droog als warm houdt. Zeven van deze allrounders hebben wij onderworpen aan een uitgebreide praktijktest!

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de herfst en de lente: wie wil de gladde bladeren op het asfalt vergelijken met vers ontluikende bloemen langs de kant van de weg? Maar als het gaat om de temperatuur en aantal uren zonneschijn, evenals de kans op regen en sneeuw, dan zijn de verschillen veel kleiner. Daarom zijn de eisen die we in het voorjaar aan een goed textielpak stellen vergelijkbaar met die in de herfst. En daarmee zijn de bevindingen die we hebben opgedaan tijdens onze uitbreide eindejaarsrit ook relevant voor iedereen die nu op zoek is naar een degelijk allround textielpak voor de start van het seizoen. Deze keer hebben we zeven combi’s getest op een lange testrit, waarbij de twee dames- en vijf herenmodellen Zuid-Duitsland, Zwitserland en Italië doorkruisten en bijna alle seizoenen voor de kiezen kregen. Regen, sneeuw, duisternis, maar gelukkig ook felle zon en een goede twintig graden.

Wij hebben geprobeerd een zo veelzijdig mogelijke mix van modellen samen te stellen, waarbij ze uiteraard wel allemaal moesten voldoen aan de voorwaarde dat het een allweather pak betreft. Omdat er met Mona en Angelina ook twee dames aan de testrit deelnamen, moesten er ook om twee specifieke damesmodellen worden aangevraagd. Zowel de Scott Dualraid Dryo als de FLM Touring Textile Jacket en Pants 3.0 zijn naast de reguliere herenuitvoering, ook als damesmodel verkrijgbaar. Dat geldt overigens ook voor de Alpinestars en Held-combi’s, die echter beide onder een andere naam. Bij iXS, Modeka en Rukka moeten vrouwelijke motorrijders hun heil zoeken bij andere modellen in het gamma.

Wij hebben allweather ruwweg gedefinieerd als geschikt voor zowel hoge als lage temperaturen, evenals voor nat en voor zonnig weer. Uiteraard is het aan de fabrikanten zelf om daarvoor een passende oplossing/outfit aan te dragen. Grofweg echter komt het er grotendeels op neer dat warme, waterdichte toerpakken aan zomerse omstandigheden worden aangepast middels ventilatieopeningen en uitneembare voeringen en/of membranen. Bescherming wordt gewoonlijk geboden door een slijtvaste buitenlaag, warmte zoals licht aangestipt door een uitneembare thermische voering en weersbescherming door een membraan. Die kan op verschillende manieren in een pak worden verwerkt, als uitneembare voering, maar ook verwerkt tussen binnenvoering en buitenlaag (Z-liner of laminaat). En verkoelende frisse lucht wordt weer gewaarborgd door een uitgekiend ventilatiesysteem.

In het testveld waren er grote verschillen, vooral wat de laatste twee aspecten betreft. Er zijn evenwel ook gemeenschappelijke tendensen, zoals de moed om fellere kleuren en grote witte vlakken te gebruiken. Maar bijvoorbeeld ook de uitneembare thermovoeringen, die vaak zo zijn ontworpen dat ze ook afzonderlijk gedragen kunnen worden als een jas voor dagelijks gebruik of op zijn minst als een soortement van ‘noodjas’. Met prijzen die variëren tussen de vier en zestienhonderd euro liggen de geteste combo’s prijstechnisch zeer ver uit elkaar. Het doel van de test is dan ook niet zozeer om de testdeelnemers onderling te vergelijken, maar veel meer om te achterhalen wat elk pak biedt en hoeveel je bereid moet zijn om te betalen voor bepaalde eigenschappen. In principe zou een conclusie moeten zijn dat een aantrekkelijk geprijsde outfit qua functionaliteit(en) minder te bieden heeft dan een dure, maar is dat ook zo? De interessantere vraag is misschien nog wel of een pak ondanks een lagere prijs toch aan de gewekte verwachtingen kan voldoen, of deze misschien zelfs wel overtreft?

Zoals het eindoordeel toont, slagen alle combi’s hier glansrijk in, ook de verreweg meest goedkope van het stel. De FLM slaat met respectievelijk € 229,99 voor de jas en € 179,99 voor de broek een beperkt gat van nét geen € 410,- in je budget. En hoewel hij onderaan in de test eindigt, onder meer omdat hij wat toegeeft op het gebied van comfort, ventilatie en gebruiksvriendelijkheid, behaalt hij wel het predicaat goed en is het simpelweg een prima outfit voor kortere en middellange toerritten.

Opvallend is het optreden van de iXS en Modeka toerpakken. Die eerste heeft een bijzonder goed ventilatiesysteem en mist het oordeel ‘zeer goed’ slechts op een haar. De slechts iets duurdere Modeka AFT Air ziet grotendeels af van ruime ventilatieopeningen, maar vertrouwt op luchtige meshpanelen. Ondanks de relatief aantrekkelijke prijs krijg je een bijzonder doordacht totaalpakket dat overtuigt in de praktijk en zichzelf daarmee op het podium installeert.

De combi’s van Alpinestars en Scott zweven rond het duizend euro bereik. De Italiaan verliest punten vanwege de kleine level 1 protectoren, terwijl Scott enkel het oordeel ‘zeer goed’ mist omdat het meer een adventure outfit dan een toerpak is en daardoor wat omvangrijk aanvoelt. De lijst wordt aangevoerd door de pakken van Held en Rukka, zowel qua punten als qua prijs trouwens. Hoewel ze evenveel punten binnen roeien, doen ze dat wel op verschillende wijze. Rukka schittert met een omvangrijk veiligheidspakket, Held met een eersteklas weersbescherming. In beide gevallen krijg je een allround pak dat geschikt is voor alle weersomstandigheden, in zowel lente, zomer, herfst als winter.

Gerelateerde artikelen

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

20 juni, 2024

Het had zo mooi kunnen zijn. Aansluitend aan m’n 100Colls-avontuur – zie MotoPlus 11 – stond er een mooie ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-