+ Plus

Producttest 6 textielcombi’s

Onroad en offroad. Op koude pashoogten, warme en soms ook natte kuststraten en zweterige offroad-passages. Is er een ideaal pak die probleemloos zo’n brede spagaat kan maken? Wij namen zes textielpakken uit verschillende prijscategorieën mee op een 5.000 km lange duurtest.

Het aantal liters aan bagageruimte op een motor lost de ergste dorst niet. Voor iedere weersomstandigheid een setje kleding meenemen, is negen van de tien keer dan ook geen optie. Nee, de gemiddelde motorrijder doet het met één pak dat het liefst aan zoveel mogelijk eisen voldoet. Waterdicht? Op z’n minst. Lekker warm? Ja graag! Koelend? Heel welkom! Veilig? Dat is een must!
Het eisenpakket, waar het ideale allround motorpak aan moet voldoen volgens onze testrijders, is in de basis al zeer omvangrijk. Ze moesten er dan ook een 5.000 kilometer lange duurtest door alle klimaatzones mee maken. Van langzaam ontdooiende passages in de Alpen naar onder lente-achtige omstandigheden bochtenvreten rond het Gardameer. Daarna snel wat kilometers maken in de totaal onvoorspelbare weersomstandigheden van de Apennijnen om tot slot nog even flink zweten bij een offroad-rit over het zonovergoten mediterrane eiland Sardinië.

Zes leveranciers durven de uitdaging aan en sturen een compleet textielpak op als testdeelnemer. En omdat in principe iedere fabrikant een universele slijtvastheid voor zijn pak waarborgt, zien wij dit keer af van een minimum- en maximumprijs. Daarvoor in de plaats werken we met termen als instap, middenklasse en high-end. De prijs is eigenlijk helemaal overbodig als we de pakken puur op hun prestaties beoordelen. Beweert een fabrikant bijvoorbeeld dat het pak waterdicht is, dan mag een flinke bui geen enkel probleem opleveren. Daar verandert een prijs van vijfhonderd, duizend of tweeduizend euro niets aan. Hetzelfde geldt voor zaken als ventilatie of isolatie.

Bij het hoofdstuk ‘Veiligheid’ moet, onafhankelijk van de prijs, een bepaalde basis aanwezig zijn wil het textielpak überhaupt als motorgeschikt aangemerkt worden. Daarover kan, dankzij allerlei normen en homologatieprocedures, geen twijfel meer bestaan bij de fabrikanten. Een dure aangelegenheid die eigenlijk geen impact mag hebben op de prijs. Want of je nu een instapper of een paradepaardje koopt, beide pakken moeten eraan voldoen. De hoeveelheid aanwezige protectoren, beoordelen we uiteraard wel op basis van de prijs. Volgens de MotoPlus-standaard behoren CE-goedgekeurde protectoren op schouder, ellenboog en knie tot de standaard. Heb je een pak in de duizend euro-klasse, dan moet ook de level 1-rugprotector tot de basisuitrusting horen. Kies je voor een full-option pak van meer dan vijftienhonderd euro dan moeten ook borst en heup voorzien zijn van een protector. Het protectorenpakket van de verschillende deelnemers aan deze test, kun je zien in de tabel.

Hoe goed de protectoren zijn, hebben we overgelaten aan de ervaringen van onze testredacteuren en het feit dat ze CE-goedgekeurd zijn. We hebben er op onze vijfduizend kilometer lange tocht door Europa voor gekozen geen uitgebreide crash-opstelling te maken. Het is voor ons namelijk belangrijker om het functioneren van de pakken onder praktijkomstandigheden te testen. Blijven we droog tijdens de vele regenbuien? Zorgt de (thermo)binnenvoering voor een behaaglijke temperatuur tijdens het oversteken van de met sneeuw bedekte pashoogten? Stremt de windbescherming de ventilatiemogelijkheden bijvoorbeeld, tijdens een tocht onder de zinderende mediterrane zon? En last but not least, hoe goed zijn de vele ritsen en klittenbandsluitingen op de kraag, mouwen, benen, taille en zakken.

Al met al is het duidelijk dat de kwaliteit van een pak niet per definitie door de hoogte van zijn prijs bepaald wordt. Ook ruim onder de duizend euro zijn er kwalitatief hoogwaardige motorpakken te koop. Aan de andere kant laat onze duurtest ook zien dat de meest gunstig geprijsde combi’s een compleet jaar aan seizoenen in slechts tien dagen minder makkelijk verdragen dan de concullega’s die twee keer zo duur zijn. Meer hierover op de volgende pagina’s…

Geteste pakken:

Rukka Exegal     € 2,048,00
Held Atacama Top/Base               € 1.948,95
Rev’it Dominator/2 GTX               € 1.799,98
IXS ST Plus          € 749,90
Vanucci Okovango II       € 749,98
Büse Grado        € 629,90

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Zero DSR/X

Eerste Test Zero DSR/X

reactie(s) - 29 september, 2022

Wil je vandaag de dag als motorfabrikant een hardloper op verkoopgebied in je gamma hebben, dan kun je simpelweg ...
Alpenmasters 2022 – Grote finale

Alpenmasters 2022 – Grote finale

reactie(s) - 29 september, 2022

De voorronden zitten er op. We hebben acht groepswinnaars en de winnaar van de vorige Alpen-Masters, de Ductai ...
Roadtrip Kawasaki H2SX SE

Roadtrip Kawasaki H2SX SE

reactie(s) - 29 september, 2022

Voor de introductie van enkele Kawasaki-modellen zouden we naar Zwitserland vliegen. Vliegen? Laagvliegen is een ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.