Nieuws

Producttest 6 paar verwarmde handschoenen

Bijna als veredelde koelribben hangen de vingers vol in de rijwind en dan moet je zeker in het winterse jaargetijde behoorlijk je best doen om ze op een behaaglijke temperatuur te houden. De laatste jaren maakt de verwarmde motorhandschoen een flinke opmars door, voor ons reden om zes paar aan een uitgebreide test te onderwerpen!

Kou is een subjectieve ervaring. Toch zal iedereen het erover eens zijn dat motorrijden bij een buitentemperatuur van een graad of vijf, niet bepaald behaaglijk voelt. Toch kun je je tegenwoordig uitstekend wapenen tegen temperaturen die tegen het vriespunt aan schurken, bijvoorbeeld middels verwarmde handschoenen, waarvan het inzetgebied ligt bij de genoemde vijf graden en lager. Wie een beetje gevoelig is voor kou, of het gewoon graag warm heeft, kan er echter ook al bij hogere temperaturen een beroep op doen.

Dankzij de instelbare verwarmingsniveaus zijn de handschoenen behoorlijk flexibel in gebruik. In het beste geval zijn ze zelfs zonder stroomvoorziening geschikt als winterhandschoenen, dankzij een isolerende voering en een wind- en waterdicht membraan. In deze test zijn er op dit gebied behoorlijke onderlinge verschillen, maar ook qua verwarmende functionaliteiten zijn er behoorlijk wat wegen die naar Rome leiden. Afhankelijk van de spanning en capaciteit van de gebruikte accu zijn er behoorlijke verschillen tussen verwarmingsduur en -niveaus, evenals gewicht en comfort. Onder de streep zijn er drie verschillende oplossingen: handschoenen met geïntegreerde accu, naar keuze met een 7,4V- of een grotere en krachtigere 12V-accu, en handschoenen met aansluiting op de boordspanning. Objectief gezien is er geen betere of slechtere keuze, subjectief gezien wel. Daarom geven wij voor elke handschoen aan hoe ze worden verwarmd en welk draaggevoel ze verschaffen.

De uiteindelijke testwinnaar is de sportieve allrounder HT-5 van Alpinestars. Een ronduit comfortabele handschoen die ook nog een prima bescherming biedt tegen natheid en kou. Met zijn 7,4 volt accu bevindt hij zich qua temperatuur en gebruiksduur echter maar in het middenveld. Wat betreft waterdichtheid en beschermende eigenschappen zit je ook gebeiteld met de Capit WarmMe Moto, die laat het echter wat betreft de warmteprestaties weer enigszins afweten. De accuduur is weliswaar uitstekend, het verwarmingsniveau zou alleen wel wat hoger mogen liggen. De relatief gunstige prijs spreekt dan weer wel in het voordeel van deze Italiaan.

Eveneens een goede allrounder is de Vinter van Dane. Een motorhandschoen van topkwaliteit met onder meer een Gore-Tex membraan, die echter wordt geleverd zonder boordspanningskabels (vanaf € 22,95) en 7,4 of 12V-accu (vanaf € 99,95). Furygan daarentegen biedt moderne technologie met een onder meer een app, sensoren en automatische stand-by. U ziet het, voor elke wens is er wel een passende oplossing!

De volgende hanschoenen namen deel aan de test:
Alpinestars HT-5 Drystar
Capt WarmMe Moto
Dane Vinter Evo
Furygan Heat X Kevlar
iXS Tour LT Heat-ST
Gerbing Xtreme Evo

Zo testen we
Net als iedere motorhandschoen moeten ook onze testkandidaten bescherming en een optimaal draagcomfort bieden, daarnaast moeten ze de boel ook nog eens op een behaaglijke temperatuur brengen. Of en hoe ze dit alles realiseren, hebben we op de volgende manier getest.

Tijdens een uitgebreide trip in 2021 over besneeuwde Zwitserse Alpenpassen wensten we vurig dat we ze bij ons hadden: verwarmde handschoenen. Dit jaar zaten ze daarom vanaf oktober al standaard in de bagage, echter konden we ze vanwege de heerlijke, hoge nazomerse temperaturen in eerste instantie niet testen. Verwarmde handschoenen zijn namelijk meestal warm, ook zonder actieve verwarming. Uiteindelijk dienden de koude (en natte) dagen zich alsnog aan en kon de test alsnog doorgang vinden.

De nadruk lag vooral op algemene criteria zoals pasvorm en draagcomfort, aangevuld met de objectieve beoordeling van gewicht en uitrusting. Zo konden de handschoenen in de categorieën afwerking/uitrusting (max. 10 punten), pasvorm/draagcomfort (max. 20 punten) en bescherming (max. 20 punten) al vlijtig punten bij elkaar sprokkelen. Zeker in combinatie met de criteria waterdichtheid (max. 15 punten) en voering/isolerende werking (max. 15 punten), die in het laboratorium onder de loep werden genomen. Daar keken we eveneens naar het onderdeel waar het eigenlijk om draait bij deze test, de verwarmingsprestatie/accuduur, waarmee de laatste 20 van in totaal honderd punten te verdienen waren. Bij dit laatste onderdeel werden de accu’s verschillende keren ge- en ontladen, waarbij de respectieve duur werd gemeten. Ook is de maximumtemperatuur in de buurt van de verwarmingsdraden gemeten, evenals het vermogen om 500 milliliter water te verwarmen bij een buitentemperatuur van zeven graden. Deze oefening diende, samen met een waterbad, ook om de beloofde waterdichtheid te testen.

Verwarmde handschoenen of handvatverwarming?
Naast verwarmde handschoenen is er natuurlijk nog een optie om je handen actief te verwarmen op de motor: handvatverwarming. Beide oplossingen hebben hun voors en tegens. Maar welke?

Het misschien wel belangrijkste voordeel van handvatverwarming is de prijs. Universele, goed functionerende systemen zijn er al vanaf zo’n vijftig euro, terwijl verwarmde handschoenen minimaal het vijfvoudige kosten. Toch gaat die vlieger natuurlijk niet helemaal op, want de aanwezigheid van handvatverwarming betekent immers niet dat je geen (winter)handschoenen meer nodig hebt.

Nadeel van handvatverwarming is wel dat je de boel goed moet inbouwen/monteren, terwijl je handschoenen simpelweg aantrekt. Al zijn er tegenwoordig ook meer toegankelijke systemen die je als een soort sleeve over de standaard handvatten trekt en dan via USB-aansluiting van stroom voorziet. Voordeel van handschoenen is ook dat zowel binnen- als buitenkant wordt verwarmd, terwijl handvatverwarming enkel de binnenzijde verwarmt. Dat laatste brengt nog een additioneel probleem met zich mee: een membraan transporteert vocht van de warme naar de koude zijde en werkt daarom bij ingeschakelde handvatverwarming de verkeerde kant op.

Gerelateerde artikelen

Compacttest Can-Am Pulse/Origin

Compacttest Can-Am Pulse/Origin

12 december, 2024

Can-Am en motorfietsen, dat was toch ooit? Inderdaad, ooit produceerde de Canadese firma best succesvolle ...
Roadtrip – Everest Challenge

Roadtrip – Everest Challenge

12 december, 2024

Zegt de Everest Challenge u iets? Wij introduceren het sportieve fenomeen in de motorwereld met twee gemotoriseerde ...