Nieuws

Producttest 6 draagbare compressoren

Het is een oude raad, voor aanvang van elke rit even de bandenspanning controleren. Is deze te laag, dan moet je de bandjes even oppompen. Wie thuis geen ruimte voor een compressor heeft of geen zin heeft om met een gewone pomp in de weer te gaan, kan tegenwoordig een beroep doen op compacte, draagbare compressoren. Wij testten er zes!

Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat de bandenspanning een enorme invloed heeft op de rijeigenschappen van een motor? Een paar tienden bar kunnen een wereld van verschil maken, niet alleen qua stuurgemak, maar qua veiligheid, rijcomfort en verbruik. Weten we allemaal. En nu in alle eerlijkheid, wie controleert daadwerkelijk voor elke rit zijn bandenspanning? Bijna niemand inderdaad. Voor de eerste rit van het seizoen wel natuurlijk, misschien een keer tussendoor, maar doorgaans pas enkel dan, wanneer de motor wel erg zwaar begint te sturen. Even een blik op peilstok of -glas voor het controleren van het oliepeil, dat doen we nog net. Maar in de weer met een onhandige bandenspanningsmeter en tegenstribbelende ventieldopjes, liever niet. Komt bij dat de gemiddelde motorrijder thuis niet de beschikking heeft over een compressor. Dus mocht de bandenspanningscontrole uitwijzen dat er inderdaad wat extra pufjes lucht in moeten, dan rest niets anders dan een ritje naar de lokale pomphouder waar à raison de vijftig cent, of steeds vaker zelfs één euro, de banden weer op de juiste spanning kunnen worden gebracht. Kost tijd, geld en moeite en dus schuiven we het wel vooruit naar het beurtje dat er toch aan zit te komen of wachten tot het echt niet meer wil.

Waarom deze manende, voor sommigen ook confronterende inleidende woorden? Simpel: om je te overtuigen van het nut van een draagbare compressor/pomp. En dan hebben we het niet over een hand- of voetpompje. Die vereisen spierkracht en wij zijn nu eenmaal van het gemak. Elektrisch dus. Op de boordspanning werkende compressoren, die middels de 12V-aansluiting werken of direct op de accu worden aangesloten, zijn er al langer. En ook draagbare varianten die met een interne accu zijn uitgerust, zijn al lang geen wereldnieuws meer. Toch werden deze nooit massaal omarmt. Redenen voor de weifelende acceptatie waren vaak ‘zelfontlading’ en ‘memory effect’. Ofwel, die apparaten deden het vaak niet precies op de momenten wanneer je ze nodig had.

Inmiddels zijn we in het lithium-ion tijdperk aanbeland en spelen dergelijke nadelen nauwelijks nog een rol. Moderne accu’s laten zich snel opladen en blijven bovendien veel langer gebruiksklaar. De werking van alle geteste apparaten is eigenlijk hetzelfde: lucht wordt aangezogen, gecomprimeerd en weer uitgeblazen. Een mechanisch procedé waarbij veel warmte vrijkomt. Dat stelt een fabrikant echter voor een dilemma. Het liefst bouw je de compressor zo compact en stil mogelijk, maar tegelijkertijd wil je ook dat deze krachtig is. Maar meer kracht vraagt om een grotere motor en accu, en een ruimere behuizing om de warmte af te voeren. De grotere apparaten uit de testen leveren ook duidelijk betere prestaties bij het oppompen dan de meer compacte, die veel meer tijd nodig hebben om een band op spanning te krijgen. Tijd is echter van ondergeschikt belang in deze. Doorgaans hoef je een band niet volledig op te pompen, maar gaat het om het bijvullen van een paar tienden bar. Dat kost ook met de compacte apparaten echt geen uren.

Over tienden gesproken, de interne spanningsmeter van alle compressoren blijkt redelijk betrouwbaar, na meting met een geijkte manometer bleek de maximale afwijking tussen 0,05 en 0,1 bar te liggen. Waar je ook even op moet letten bij de koop, is de verbinding met het ventiel. Een schroefverbinding is meer betrouwbaar, maar vergt ook iets meer ruimte en tijd. Een klemnippel is compacter, laat zich sneller (de)monteren, maar is ook meer omslachtig in gebruik. Kijk verder ook even naar de aansluiting van slang op behuizing, die simpelweg kwetsbaar is. Met name bij compressoren met een (dunne) kunststof behuizing, kan deze breken wanneer er wat oneerbiedig met het apparaat wordt omgegaan. Ben je niet van het fijngevoelige type, kies dan voor een meer robuuste uitvoering. En als laatste is er nog het display. Ze tonen allemaal (nagenoeg) de juiste spanning, echter wel op eigen wijze, waarbij de kijkhoek een behoorlijk verschil kan maken. Daarom vooraf even controleren of je deze goed en makkelijk kunt aflezen. En dan? Compressor kopen en altijd met een goed gevoel op weg!

ZO TESTEN WE
Alle geteste apparaten zijn via internet aangeschaft, waarbij de vermelde prijzen het bedrag representeren dat wij er daadwerkelijk voor betaald hebben, exclusief de verzendkosten, omdat deze simpelweg teveel verschillen tussen de aanbieders.
Na het meten en wegen, evenals het documenteren van de complete uitrusting en leveringsomvang, stond het met maximaal 35 punten beloonde, en daarmee belangrijkste testcriterium op het programma: de pompprestatietest. Daarvoor werden de compressoren eerst volledig opgeladen, waarna ze eerst een motorband (190/50ZR17 Kawasaki achterband) volledig moesten oppompen van 0 naar 2,9 bar. Aansluitend werd de accu weer volledig opgeladen en was het de beurt aan een autoband (205/65R15), die van 0 op een spanning van 2,2 bar moest worden gebracht. Een compleet gevulde band levert tien punten op, wanneer dan vervolgens zonder bijladen nog een band volledig kan worden opgepompt, levert dat vijf extra punten op. Per band zijn er dus vijftien punten te verdien.

De resterende vijf ‘bonuspunten’ waren te verdienen met de benodigde tijd. Apparaten die de eerste keer niet de band volledig wisten te vullen, kregen na bijladen een tweede kans. De beste van twee pogingen werd beoordeeld. Bij het laden hielden we ons aan de door de fabrikant voorgeschreven maximale laadtijden en/of afkoelfases.
Het thema ‘bediening’ werd met maximaal 25 punten gewaardeerd, verdeeld over de criteria laden/laadcontrole, schakelaars/lamp, display, ergonomie en geluid/temperatuur. Daarmee zijn zestig van de in totaal honderd te verdienen punten behandeld, de overige veertig punten komen op het conto van uitrusting, afwerking, afmeting/gewicht en prijs/kwaliteitverhouding, die elk met maximaal tien punten worden beloond.

Airman Airgun
Bosch EasyPump Acculuchtpomp
Brüder Mannesmann XC-1 Pro Serie 12V Accupomp
Cycplus Air Inflator A3B
Xiaomi MI Portable Electric Air Compressor
Technaxx Accu Luchtpomp TX-157

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda Forza 750

Eerste Test Honda Forza 750

28 november, 2024

De Forza 750 profiteert van dezelfde vernieuwingen die de X-ADV (zie eerste test pagina 34) ook kreeg. Vooral tegen ...
Eerste test: Honda NT1100

Eerste test: Honda NT1100

28 november, 2024

NT is een acroniem voor New Tourer en drie jaar geleden werd de Honda NT1100 gelanceerd om het gapende gat in ...
Eerste test: Kawasaki Ninja 1100SX

Eerste test: Kawasaki Ninja 1100SX

28 november, 2024

De Ninja SX houdt al jaren de vlag hoog in het sporttoersegment. Net als een klein Gallisch dorpje weert het zich ...