Nieuws

Producttest 6 doorwaaijassen

Meshstof bestaat uit onwaarschijnlijk veel gaten en zou toch bescherming bieden? Zes lichtgewicht doorwaaijassen moeten in deze test precies die schijnbare paradox bewijzen. Welke jas combineert, luchtige lichtheid en veilige bescherming voor het bovenlichaam ondanks of dankzij meshstof?

Hackers, phishingmails, Trojaanse paarden. Over veiligheid op het net raken we niet uitgepraat. Logisch het is tenslotte een belangrijk onderwerp. Dat geldt niet alleen voor het internet, maar ook op de motor. In de zomer, wanneer lederen pakken of textiel-combi’s volop bescherming maar weinig ventilatie bieden, nemen te veel motorrijders hun toevlucht tot T-shirt, sneakers en korte broek. Alsjeblieft doe dat niet! Omdat katoen ‘oplost’ bij contact met asfalt zijn vieze en slecht genezende schaafwonden het gevolg.

Het betere alternatief zijn doorwaaijassen. Daarin bestaat een groot oppervlak uit polyester of polyamide mesh. Deze jassen beloven volop ventilatie en bieden toch voldoende bescherming. Hoeveel veiligheid mag iemand die is ingepakt in een ‘net’ verwachten? Zes netjassen – die soms compleet verschillend van constructie zijn – beantwoorden deze vraag. Aan de ene kant zijn er de superlichte doorwaaijassen van LS2 en Spidi. Die zorgen zelfs bij de hoogste zomertemperaturen voor veel frisse lucht. Hun losse pasvorm laat aan de andere kant ook te veel speling toe bij de protectoren. Aan het andere eind van het spectrum bevinden zich de jassen van Büse, Held en Modeka. Die zijn wat zwaarder, maar ook veel meer toegespitst op toertochten. Alpinestars kiest dan weer voor een sportieve benadering.

Dus niet alle netjassen zijn hetzelfde en niet alle bescherming is hetzelfde. Want waar de ene jas gericht is op passieve veiligheid en de best mogelijke bescherming tegen klappen en schuren biedt, richt de andere zich op actieve veiligheid. Die helpt om de rijder geconcentreerd te houden dankzij een goed geventileerde romp. Zo kan hij snel en gepast reageren in kritieke situaties en een val preventief voorkomen.

Dan is er ook nog de bescherming tegen natheid en kou. Iets wat je in de eerste plaats niet verwacht van een luchtig zomerjack. Toch is het in de dagelijkse praktijk heel praktisch. Dagelijks gebruiksgemak wordt mogelijk gemaakt door waterafstotende of isolerende materialen zoals Held dat doet. LS2 en Modeka kiezen dan weer voor uitneembare thermische en membraanvoeringen.

Samengevat: beveiliging en bescherming zijn ook mogelijk met mesh. Deze doorwaaijassen bewijzen het. Je moet jezelf vooraf wel de vraag stellen welke van deze testkandidaten het meest geschikt is voor het gebruik dat je voor ogen hebt. Onze beoordelingen van de individuele jacks op het gebied van materiaalkeuze, afwerking pasvorm, veiligheid en bescherming tegen weersinvloeden geven je belangrijke informatie, vooral omdat de certificering van motorkleding van klasse A soms niet erg informatief is (zie kader).

De volgende jassen hebben we onder de loep genomen:

Büse Livorno
Modeka Khao Air
LS2 Riva
Held Sonic II
Spidi Tek Net
Alpinestars T SP X Superair

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Indian Scout

Eerste Test Indian Scout

25 april, 2024

Met honderdduizend verkochte units sinds 2015, goed voor ruim veertig procent van de totale verkopen, kun je wel ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-