+ Plus

Producttest 4 bluetooth systemen

Anderhalve meter afstand bewaren, hoesten in je elleboog en bij voorkeur het contact met anderen vermijden. Stuk voor stuk zaken waar je, als je op de motor zit, absoluut geen zorgen over hoeft te maken. Het rijden op zich is immers een vrij individualistische bezigheid. Maar was als je ondertussen toch contact wil houden met je motormaatjes waarmee je op pad bent? Dan biedt een communicatiesysteem uitkomst.

Was vroeger alles beter? Misschien niet. Maar het was wel een stuk eenvoudiger. Zo was het eenvoudig om te horen of je verbinding had door de ruis op de lijn. Dat is tegenwoordig wel anders. Het geluid is nu van dusdanige kwaliteit en de stemmen zijn zo kraakhelder dat we tijdens het uitvoeren van deze test regelmatig de vraag stelden: ‘ben je er nog?’ Toegegeven: niet als we met zijn achten op pad waren en er altijd wel iemand was die iets de melden had. Maar toch. Om te zien wat de subtiele verschillen zijn tussen de door ons geteste systemen, hebben we de deelnemers aan een test onderworpen in het doorgaans zonnige, maar soms ook mistig en regenachtige Zuid-Frankrijk.
Op bepaalde momenten was het zicht zo slecht dat we elkaar niet konden zien of horen. In de eerste plaats door de dichte mist, ten tweede vanwege de toegenomen concentratie en de daaruit voortvloeiende zwijgzaamheid. Het goede nieuws? Aan de verbinding lag het niet. Dus als we gewild hadden, dan hadden we prima met elkaar kunnen praten. Het slechte nieuws? Praten vergt aandacht en dat was door de weersomstandigheden een schaars goed dat we liever bij de weg hielden. Dat is ook een van de redenen waarom legio motorrijders op voorhand tegen het gebruik van een communicatiesysteem zijn. Het luisteren van muziek of het praten met anderen in de groep zorgt in hun ogen alleen maar voor onnodige afleiding. Zij beperken het onderling communiceren tot het geven van de motorgroet.

 

Dat neemt niet weg dat er ook tal van rijders zijn die er wel de voordelen van inzien. En dat ontgaat ook de fabrikanten en dealers niet. Zij zien namelijk een groeiende belangstelling voor communicatiesystemen. Specifiek voor systemen waarmee het mogelijk is om met een grotere groep in contact te blijven. In de afgelopen jaren zijn hier steeds betere oplossingen voor gekomen, waardoor het mogelijk is met acht of zelfs meer motorrijders contact te houden tijdens het rijden. Wel met de voorwaarde dat ze van hetzelfde systeem gebruikmaken. Want hoewel het merendeel van de communicatiesystemen ook de mogelijkheid bieden contact te leggen met systemen van de concurrent, is dit in de regel wel wat gecompliceerder. Daarnaast ontbreekt het dan vaak aan de speciale mesh-verbinding die juist voor zoveel gemak zorgt. Met mesh maakt de volgorde tijdens het verbinden en rijden namelijk niet uit. Ook als een bepaalde rijder vrijwillig of – bij gebrek aan bereik – onvrijwillig de groep verlaat kan hij of zij zonder problemen terugkeren.

 

Bij een mesh-systeem fungeert ieder aangesloten apparaat als een relaisstation, zodat er nog grotere afstanden tussen de eerste en laatste rijder overbrugd kunnen worden. In de praktijk ligt het bereik ver onder de geschetste ideale afstand die de fabrikant in chocoladeletters op de doos print. Maar een afstand van 300 meter tussen twee aangesloten motorrijder is in de regel geen probleem.
Helaas was het BT Mesh-systeem van Midland ten tijde van onze test niet beschikbaar. Dat is de reden waarom we de BTX2 Pro S als vervanger hebben ingezet. Sena nam deel met de 50S, die een merkbare verbetering is van het vorige vlaggenschip: de 30K. Die laatste hebben we overigens parallel aan de test laten meelopen. Cardo doet mee met haar Pack Talk Bold, compleet met JBL-speakersetje en voor UClear mag de Motion Infinity de honneurs waarnemen.

Geteste bluetooth systemen:

Adviesprijs in euro’s (enkel/duo-set)

Sena 50S              359,00/599,00
Cardo Packtalk Bold        339,95/599,95
UClear Motion Infinity   299,95/539,95
Midland BTX2 Pro S        229,00/419,00

Zo testen we

Hoe meer fabrikanten beloven, hoe meer we moeten testen. Groepsgrootte, audiokwaliteit, bereik en de bediening waren niet alleen de meest belangrijke criteria, maar ook de punten die het meeste van ons hebben geëist toen we ze testten.

Een testrit in de praktijk is heel belangrijk. Pas dan wordt duidelijk of je je medereizigers ondanks het aanwezige motorgeluid nog goed kunt verstaan, of je het apparaat inderdaad, zonder een blik in de handleiding te werpen kunt bedienen. (Iets dat velen beweren.) en hoeveel er van de beloofde reikwijdte overblijft. Daarom hebben we onze testdeelnemers bij meerdere vergelijkingstesten meegenomen, zaten ze op de help tijdens de Alpen Masters en waren ze er ook bij toen we begin dit jaar in Zuid Frankrijk zaten voor tal van producttesten. Daar moesten de deelnemers kun kwaliteiten bewijzen in groepen van maximaal acht personen. Dit begint bij het inbouwen van het systeem in de helm, het updaten van de software en het met elkaar koppelen. Al met al hebben meer dan een dozijn van onze redacteuren en medewerkers de apparaten in ieder geval in handen gehad. Al hun bevindingen hebben we meegenomen in deze test.
Om de verschillende systemen goed met elkaar te kunnen vergelijken, is het belangrijk dat de basis steeds hetzelfde was. Daarom hadden we tevens drie helmen in viervoud gereserveerd voor de test. In dit geval hebben we het dan over de HJC RPHA 11, de Shark Spartan en de Arai Tour-X4. Zo konden we, in aanvulling op de indrukken van onze andere collega’s, het criterium installatie en inrichting (10 punten) nogmaals testen. Met de setjes in deze helmen hebben we tevens de bediening (20 punten), de aanwezige functies (20 punten) en akoestiek in verschillende rijomstandigheden (denk aan stadsverkeer, secundair en snelweg) getest. Aangezien dat laatste punt altijd wat subjectief is en omdat we tijdens de testritten soms heel mooi, maar soms ook extreem slecht weer hadden (zie onderstaande foto), werd het geluid van de systemen ook objectief gecontroleerd met behulp van een speciaal microfoonstatief. Alle testdeelnemers moesten daarbij enkele opgenomen gesprekken afspelen, evenals verschillende nummers vanaf een mobiel streamen en als laatste een frequentietest doorlopen. De opnames die we met de microfoons in de speciale statief maakten, werden vervolgens met een computer geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Met een maximale score van 30 punten werd de categorie geluidskwaliteit het zwaarst beoordeeld. De laatste twintig punten konden de Bluetooth-systemen verdienen in de categorie leveromvang (1o punten) en kwaliteit en afwerking (10 punten).

Niet alleen onze testrijders hadden rode oortjes: het speciale microfoonstatief had rode oorschelpen gemaakt van het flexibele TPU voor een zo getrouw mogelijke meting.

Een onvrijwillige watertest.

De gemaakte opnames werden op de computer geanalyseerd.

 

Gerelateerde artikelen

Compacttest Honda CB750 A2

Compacttest Honda CB750 A2

25 april, 2024

Honda’s CB 750 Hornet met 48 pk. De budgetkraker in de middenklasse veroverde afgelopen jaar zelfs de harten van ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-