+ Plus

Producttest 15 motorbrillen

Je moet ze beschermen. Tegen rijwind, UV-straling, gevleugelde insecten en tegen het gevaarlijke opspattende steengruis. En als het even mogelijk is, moeten ze er ook nog eens tof uitzien. Welke van de volgende 15 motorbrillen voldoet het beste aan de door ons gestelde eisen?

Het mag eigenlijk nooit gebeuren, maar komt toch nog regelmatig voor. Een passerende auto rijdt over een steentje, schiet het ding met snelwegsnelheid achteruit waar net een Jethelm-dragende motorrijder rijdt. En je raadt het al, de bewuste motorrijder rijdt zonder vizier en krijgt het projectiel precies in het oog. Het gevolg is veel letsel en mogelijk blijvende blindheid aan het getroffen oog. De situatie was overigens niet veel beter geweest als de Jethelm-drager in dit voorbeeld een voor motorrijden ongeschikte zonnebril (zie verderop in deze test) of een niet splintervaste bril op sterkte had gedragen. Dus het is volkomen logisch dat steeds meer motorrijders een speciale fiets- of sportbril dragen tijdens het rijden. Die beschermen je ogen niet alleen tegen de wind, maar ook tegen de zeer kleine rolsplinters, steentjes, stof en insecten. Stuk voor stuk zaken die je niet in je oog wilt hebben tijdens het rijden. Daarnaast is het sowieso onverstandig je ogen urenlang aan schadelijke UV-straling bloot te stellen tijdens het maken van bijvoorbeeld een toertocht.
De vraag hierbij blijft hoeveel persoonlijke bescherming je waard is. Hoewel de dogma’s stellen dat veiligheid geen prijs kent, is het kopen van een motorbril een heel individuele zaak. Net als bij je helm, handschoenen en laarzen moet de bril zo goed mogelijk passen en geen drukplekken veroorzaken. Zeker niet op langere ritten. Die zaken moeten dus zwaarder wegen, dan de prijs van een bril. Want ook een goedkopere bril kan de veiligheid bieden die nodig is om als motorbril geclassificeerd te worden. Daarom hebben we in deze test niet alleen goedkopere (€ 14,99), maar ook dure brillen (€ 249) getest. Als koper kan en moet je een bril eigenlijk uitvoerig testen in een winkel, ook in combinatie met de helm. Maar zelfs dan weet je nog niet of de bril je echt beschermt tegen opspattend steengruis. Tenzij de bril is gecertificeerd onder een van de standaarden onder brillen zoals DIN EN 166, STANAG, MIL of ANSI. Om hiervoor te slagen worden de brillen in laboratoria fysiek flink mishandeld met beschiet-machines of vallende ijzeren balletjes van 43 gram die van 1.30 meter hoogte op de bril worden losgelaten. Het behalen van zo’n certificering is voor de producten van motorbrillen echter geen noodzakelijkheid. Zo zijn er online en in winkels meerdere coole, maar voor het rijden totaal ongeschikte, brillen te vinden.
Bij het uitzetten van deze test hebben we de verschillende fabrikanten daarom op het hart gedrukt alleen de echt voor het motorrijden geschikte brillen toe te sturen. Een belangrijk onderdeel in onze test is namelijk een zo realistisch mogelijke splinterproef. Daarvoor hebben we alle brillen met een luchtdrukpistool beschoten. Op basis van de mondingssnelheid, het gewicht van de munitie en de afstand die het projectiel aflegt hebben we een impactenergie berekend die vergelijkbaar is met de snelheid van het eerder beschreven steentje op de snelweg. Door middel van de valpijp-proef hebben we de brillen daarnaast aan een zeer gedefinieerde inslag kunnen blootstellen. Daarbij hebben we ons gehouden aan de specificaties die gelden voor een DIN EN 166-classificering. Geruststellend daarbij is dat alle testkandidaten te proeven overleefden. Alleen de dunne plastic bril, die we als nulmeting beschoten, versplinterde. Bij sommige brillen viel tijdens de beschietings-proef een brilglas uit het frame of brak het montuur. Vervelende schade, maar de bril deed wel precies wat we van hem verwachtten: de ogen beschermen tegen een anders blindmakende inslag. Ook bij de optische kwaliteiten en UV-bescherming overtuigden de brillen.
Het draagcomfort, de pasvorm en windbescherming, die per hoofdvorm verschillend was, hebben we ook getest. Daarom hebben we vóór de testritten onze testrijders eerst verschillende modellen laten opzetten en vooraf eventuele zwakke punten geïdentificeerd. Overigens waren de resultaten na de proefritten zeer overeenstemmend. Neemt niet weg dat kopers een bril altijd eerst moeten proberen voor ze hem echt aanschaffen.
En dan de prijzen. Voor gelegenheidsrijders zijn de goedkoopste modellen altijd goed genoeg. Want ook deze brillen bieden de bescherming die je als motorrijder nodig hebt. Brildragers die glazen op sterkte nodig hebben, evenals puristische Jethelm-rijders, moeten aan de andere kant niet letten op een paar centen en kiezen voor de kwalitatief overtuigende testwinnaar en kooptips.

Gerelateerde artikelen

Overzicht redactiemotoren

Overzicht redactiemotoren

3 oktober, 2024

Motorrijden is emotie en in dat licht beschenen komt deze Sportster S goed beslagen ten ijs. Niet alleen omdat het ...
Vergelijkingstest 3 power nakeds

Vergelijkingstest 3 power nakeds

3 oktober, 2024

Deze naked bikes behoren tot de sterkste motoren die je gewoon in de winkel kunt kopen. Dat is echter slechts een ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-