+ Plus

Producttest 13 kettingsprays

En, hoe staat het met de goede voornemens voor 2020 om vet te verliezen? Dat kan een goed streven zijn, maar niet altijd. Dat laatste geldt met name voor motorkettingen: hoe minder vet, hoe korter ze leven! Daarom hebben we 13 kettingsmeermiddelen getest – in het laboratorium en in de praktijk.

Er goed uit zien is niet alles. Daarover verschillen echter de meningen, en zo heerst er nu al vele jaren een zekere geloofsoorlog op het gebied van kettingsmering. Het meer pragmatische, dus technisch georiënteerde kamp greep tot nu toe steevast naar vethoudende kettingsprays. Vieze achterwielen en achtervorken door afgeslingerd vet? Taaie vetklodders die bij gebrekkig schoonmaakonderhoud een permanente zwarte vetklomp achter het voortandwieldeksel vormen? Dat kon het vetkamp weinig schelen, want goede smering, zo goed mogelijke corrosiebescherming, zo lang mogelijke smeerintervallen en een goede zichtbaarheid bij het inspuiten gingen boven alles.

Dat ze daarin behoorlijk gelijk hadden, werd in 2010 bevestigd door onze laatste kettingspray-test: vet won met overmacht, vetvrij had geen schijn van kans. Desondanks bleven sommige ketting-esthetici bij ‘droge’ kettingsprays, vaak ‘dry lube’ genaamd. Ze hadden geen zin in poetswerk en wilden hun soms goudkleurige of anderskleurige ketting graag permanent zo houden, ze reden wellicht toch maar weinig, al helemaal niet in de regen en hadden ook geen moeite met duidelijk kortere smeerintervallen van hooguit 500 kilometer in plaats van 800 tot 1.000 kilometer, en namen de kortere levensduur van ketting en tandwielen voor lief.

 

Het kamp dat zo dacht werd gaandeweg toch steeds groter, dus er was een duidelijke markt voor ‘droge’ kettingsmering. Derhalve hebben de grote onderhoudsmiddel-leveranciers als bijvoorbeeld Louis en Polo met hun huismerken Procycle en Racing Dynamic, en ook Dr. Wack met de S100-serie naast hun vethoudende kettingsprays ook ‘dry lubes’ in het programma. Deze hebben echter nog maar weinig te maken met de in technisch opzicht erg gebrekkige producten van tien jaar geleden. Hoe komt dat? Ten eerste is er veel gebeurd op het gebied van beschikbare grondstoffen. Daarnaast is er echter ook een hoop denk- c.q. ontwikkelingswerk verricht door chemici om nieuwe recepten te vinden, die erin slagen om de deels tegenstrijdige eigenschappen in zich te verenigen. De druk vanuit de markt heeft dit zeker aangespoord. Vooral op het gebied van het smeervermogen – en daarmee de bescherming tegen slijtage – hebben de droge kettingsprays een flinke inhaalslag gemaakt en daarbij hun vette concurrenten soms zelfs ingehaald. Dat was tien jaar geleden nog ondenkbaar. Maar ook de slimste wetenschappers en technici kunnen niet toveren. Dat zien we bij het bestuderen van de tabellen bijvoorbeeld bij het testcriterium ‘materiaalverdraagzaamheid’. Om de samenstelling van zeer goed smerende droge kettingsprays te stabiliseren, worden in sommige producten namelijk geen ‘klassieke’ koolwaterstoffen als oplosmiddel gebruikt. Een in plaats daarvan gebruikt polair oplosmiddel geeft het product weliswaar de genoemde goede smeereigenschappen, maar tast helaas de voor kuipwerk veelgebruikte kunststof ABS aan. Dat kan leiden tot scheurvorming, zoals we in de laboratoriumtest kunnen zien. In de praktijk is dat echter minder erg dan het lijkt: ongelakt ABS komt op straatmotoren bijna niet voor, omdat het materiaal in ruwe toestand niet UV-bestendig is. Dit voorbeeld geeft echter wel aan waar zoal de uitdagingen liggen voor de ontwikkelaars van kettingspray. Voor de klant is het makkelijker: wie gewoon de best werkende kettingspray wil, neemt wederom de vette testwinnaar. Als je echter per se een droge kettingspray wilt, dan heb je inmiddels ook heel goede opties.

 

Geteste kettingspray:

prijs per 100 ml

S100 Witte Kettingspray 2.0        € 4,00
Procycle Dry Lube Kettingspray € 2,50
S100 Dry Lube Kettingspray        € 4,57
Castrol Chain Spray O-R € 3,75
Procycle Witte Kettingspray       € 2,67
Racing Dynamic Witte Kettingspray        € 2,25
Racing Dynamic Dry Lube Kettingspray  € 2,50
WD-40 Specialist Motorbike Chain Lube               € 3,32
Caramba Motorkettingspray Wit              € 3,50
Liqui Moly Kettingspray Wit        € 3,50
Motul Chain Lube Road+ C2+     € 3,75
PDL Profi Dry Lube          € 4,25
Motorex Chain Lube Road Strong             € 2,78

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha MT-09

Eerste Test Yamaha MT-09

29 februari, 2024

Time flies when you’re having fun! In dat licht beschenen biedt Yamaha’s MT-09 klaarblijkelijk rijplezier ...
Eerste Test KTM 990 Duke

Eerste Test KTM 990 Duke

29 februari, 2024

Begin februari is het in Nederland grijs, druilerig en net boven het vriespunt. Een nieuwe motorfiets aan de tand ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-