+ Plus

Producttest 12 set onderkleding

Ook in de winter is motorrijden gewoon een heerlijke bezigheid, mits je natuurlijk wel warm en droog blijft. Afhankelijk van buitentemperatuur en rijintensiteit wisselen broeien en bibberen elkaar echter makkelijk af. Een goede set onderkleding helpt dan voor een aangename warmteregulering. Wij testten 12 sets die zowel in zomer als winter uitkomst bieden!

Een deugdelijke set functionele onderkleding is voor motorrijders zowel bij (zeer) hoge als (zeer) lage temperaturen net zo belangrijk als het kiezen van de juiste bovenkleding. Terwijl in de zomer luchtige textielpakken, doorwaaijassen van mesh of optimaal ademende hoodies worden gecombineerd met een dunne en ademende onderlaag (de zogenaamde base-layer), is het lichaam in de winter gebaat blij winddichte beschermende kleding, een thermische voering, midlayer en isolerende onderlaag. Het inmiddels welbekende uienschilprincipe. Hierbij is het niet een kwestie van zomaar wat lagen over elkaar aantrekken, want ieder afzonderlijke laag vervult ook een bepaalde functie. In het geval van winterse onderkleding is dat de al genoemde isolerende werking, aangevuld met ademend vermogen en vochttransport.

Motorrijden is tenslotte nog altijd een vorm van sport, dus zelfs bij temperaturen rond het vriespunt kun je je in het zweet werken. Katoen is daarom in elk jaargetijde uit den boze, omdat het vocht juist absorbeert. Synthetische vezels of merinowol zijn wat dat betreft veel beter. Omdat elke vezel zijn specifieke voor- en nadelen heeft (zie kader ‘Vezelspecifieke eigenschappen’), kun je vaak aan de hand van de samenstelling van het materiaal/weefsel al grotendeels beoordelen of de set functionele onderkleding aan je behoeften voldoet. Die kunnen natuurlijk aanzienlijk verschillen, afhankelijk van hoe snel je het koud hebt en het beoogde gebruik. Daarom geven we in de afzonderlijke kaders van de geteste sets informatie over welke set het lichtst is, het snelst droogt of het beste isoleert. Goed gekleed is een rit door een prachtig winterwonderland een fantastische ervaring. En daarbij is winter(w)ondergoed onontbeerlijk!

Gerelateerde artikelen

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

20 juni, 2024

Het had zo mooi kunnen zijn. Aansluitend aan m’n 100Colls-avontuur – zie MotoPlus 11 – stond er een mooie ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-