+ Plus

Producttest 12 Adventure-combi’s

Nee, de reis ging slechts naar Zuid-Frankrijk. Maar ook daar wil je bij de wisseling van secundaire weg naar stadsverkeer en van asfalt naar onverhard een goed figuur slaan. Zijn de twaalf ambitieuze kandidaten in deze test op ieder avontuur toegerust?

Rits open, rits dicht. Voering er in, voering er uit. Mebraan er in, membraan er uit. De testritten door het zuiden van de Franse Provence worden keer op keer onderbroken door aanpassingen aan onze kledinguitrusting. Multifunctionaliteit kan soms ook op de zenuwen werken, maar een gebrek aan functionaliteit op het moment dat je het nodig hebt nog veel meer. Avontuurlijke kilometervreters laten zich namelijk niet graag afremmen, want hoe luidt die uitgekauwde, maar voor outdoor-mensen geldende uitspraak ook alweer? Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Maar slecht weer kennen we maar al te goed: regen, wind, kou. Als je na een paar honderd kilometer je reisdoel gezond en fris wil bereiken, kan ook hitte slecht weer betekenen. Zeker als de route ook nog eens deels door onverhard terrein voert. Ook zonder direct het idee te hebben een rally-deelnemer te zijn, kun je als motoravonturier in ver van de beschaving gelegen oorden flink aan het zweten komen als de weg plotseling ophoudt en er een fysieke inspanning wordt gevraagd.

En dat brengt ons weer bij de testritten met onze twaalf testkandidaten. Pharao heet één van de combi’s. Dat klinkt als woestijn en zandduinen, die je zou kunnen bedwingen. Maar dat kun je met dit pak beter laten, want het niet bepaald ademende membraan werkt eerder als een sauna en put je als rijder daardoor snel uit als het terrein eens wat zwaarder wordt. Helaas is het membraan niet uitneembaar, en dat geldt ook voor het membraan in de Dainese-broek. Kortom: voor echte offroad-avonturiers, die ook nog eens met een flink bepakte motor onderweg zijn, zijn deze klassieke, waterdichte outfits niet bij uitstek geschikt. Maar voor gebruik op gewone wegen met af en toe een kort onverhard uitstapje over bijvoorbeeld de camping voldoen deze pakken zeker. Voor het predicaat ‘Adventure’ is er echter meer nodig dan een ronkende naam en een kek avontuurlijk design en kleurtje. Vergeleken met een middenklasse toercombi zou de prijstechnisch overigens zeer aantrekkelijke en goed uitgeruste Pharao waarschijnlijk eerder het stempel ‘goed’ dan de ‘voldoende’ in deze test hebben gekregen. En ‘voldoende’ is heel wat anders dan ‘slecht’. Dat is in ieder geval goed nieuws in deze test, want een miskoop zul je met één van deze pakken niet doen. Dat geldt ook voor de luchtige en lichte Scott-outfit, die misschien iets teveel tegen terreingebruik aanschurkt en op bijvoorbeeld een langere snelwegetappe slechts matig reiscomfort biedt. Niet zo vreemd natuurlijk, want beuken op de snelweg heeft weinig met avontuur te maken. En op de snelweg zit je toch nog wel eens met een ondertussen dik 150 pk sterke allroad.
We zijn dus op zoek naar het beste compromis, een pak dat alles kan. Een pak waarmee je door dik en dun vrienden blijft en ook nog een beetje betaalbaar is.
Waar in het hoogste prijssegment voor een high-end textielcombi zonder met de ogen te knipperen 2.000 euro uit de knip wordt getrokken, hebben we de grens voor de avonturiers op deze pagina’s bij de helft van dat bedrag getrokken. Het volgende goede nieuws: kwalitatief laat geen enkele kandidaat steken vallen en wat pasvorm en weersprotectie betreft, zijn enkele van deze outfits zelfs van topniveau. Interessant is het in die zin om te kijken naar de wijze waarop de afzonderlijke combi’s het doel, klaar voor ieder avontuur, proberen te verwezenlijken. Wat de veiligheid betreft zijn ze allemaal voorzien van CE-protectoren op schouders, ellenbogen en knieën, die in het meest ideale geval ook nog eens tegen verschuiven te fixeren zijn. Een paar combi’s hebben daarnaast ook rug- en heupprotectie (bij de andere pakken is het overigens optioneel) en het Spidi-pak heeft zelfs borstprotectie. Materiaalversterkingen op de bovenlaag, die met name bij een val op het asfalt hun dienst moeten bewijzen, verhogen het gewicht van het pak en verminderen daardoor het draagcomfort tijdens offroad-gebruik. Voor de kledingtechneuten is het dus ook van belang waar het zwaartepunt van de kleding zich bevindt.

Pittige testonderdelen voor de pakken zijn weersprotectie en ademende werking, want tijdens een avontuurlijke trip kunnen onderkoeling en oververhitting slechts een paar kilometer of minuten uit elkaar liggen. Het gros van deze combi’s is voorzien van een uitneembaar membraan. Voordeel: regenprotectie er uit, opbergen en een verfrissende wind is wat je als rijder wacht. Nadeel: omslachtig, terwijl de niet waterdichte buitenlaag zich tijdens een regenbui vol met water zuigt en niet snel droogt. En natte kleren kunnen ’s nachts in een tent voor een klam klimaat zorgen, de reizigers onder ons herkennen het vast. Rev’it (membraan-doorlaat) en Hein Gericke (losse beschermende laag over de buitenlaag) bewandelen in deze prijsklasse geheel eigen wegen, maar niet helemaal zonder nadelige bijwerkingen. Eigenlijk zou je inderdaad tot aan het eind van de wereld moeten rijden om het beste concept te ontdekken. Graag! Maar eerst de testuitslag op de volgende pagina’s!

Gerelateerde artikelen

Eerste Test BMW R1300GS Adventure

Eerste Test BMW R1300GS Adventure

31 oktober, 2024

Afgelopen juli greep BMW haar eigen Motorrad Days in Garmisch Partenkirchen aan om de jongste Adventure-exponent ...
Eerste test Kawasaki Versys 1100SE

Eerste test Kawasaki Versys 1100SE

31 oktober, 2024

Het was best een gok van Kawasaki in 2012 toen het een dikke vier-in-lijn in een hoogpotig rijwielgedeelte lepelde, ...
Eerste test Ducati Multistrada V4

Eerste test Ducati Multistrada V4

31 oktober, 2024

Zware slagregens, rivieren treden uit hun oevers, en evacuaties. Kortom, een prima weersverwachting om af te ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-