+ Plus

Opening Louis Tilburg

Digitaal hadden ze de stap al gemaakt, maar op 1 maart opent de Duitse motorkleding en -accessoiresspecialist Louis in Tilburg de deuren van haar eerste fysieke vestiging in de Lage Landen. Wij spraken met Marc Richter van Louis over de verwachtingen en verdere toekomstplannen voor de Benelux.

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor Louis: de motorkleding en -accessoiresspecialist werd in 1938 in Hamburg opgericht en vierde dus haar tachtigste verjaardag. Een onderneming kortom met een lange historie, eentje ook die met name de afgelopen decennia flink tot wasdom is gekomen. Al in 1964 presenteerde Louis haar eerste verzendcatalogus en richtte zich niet enkel meer op de winkel zelf, maar ook op postordering. En zo staat het bedrijf waarschijnlijk ook op het netvlies bij het merendeel van de Nederlandse motorrijders, als online shop (met inmiddels 35.000 producten in het assortiment) gespecialiseerd in motor gerelateerde zaken. Niets is echter minder waar, in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heeft Louis inmiddels tachtig filialen. Internet als verlengde van de detailhandel, en andersom. En in Nederland gaat het vanaf 1 maart dezelfde kant op. Sinds begin 2018 was er al een Nederlandstalige website in de lucht (www.louis.nl), en volgende maand gaan in Tilburg ook de deuren open van het eerste ‘fysieke’ Louis filiaal in Nederland.

Dat ‘eerste’ impliceert dat er meer in het vat, en dat klopt volgens de kersverse regiomanager Marc Richter (44), die het Nederlandse gebeuren gaat vormgeven: “Het doel is om op korte termijn meerdere filialen in Nederland te openen. Eigenlijk hadden we parallel aan Tilburg direct ook een vestiging in Amsterdam willen openen. Een geschikt pand hadden we ook al gevonden, maar helaas ketste de deal op het laatst af. Daarom focussen we ons nu eerst op Tilburg, maar de bedoeling is absoluut om op korte termijn ook op andere locaties te starten.”
Richter, die een opleiding tot horlogemaker genoot voor hij zich later op het commerciële vlak stortte, is al sinds 2003 in dienst bij Louis. Eerst al filiaalleider, maar de laatste tien jaar als trainer bij de Louis Akademie, het eigen interne opleidingsinstituut voor verkopers/verkoopsters. De standplaats Hamburg wordt op korte termijn dus verruild voor een avontuur in Nederland. Niet alleen een avontuur voor Richter zelf trouwens, maar ook voor de onderneming. “Het wordt ons eerste filiaal in een niet-Duitstalig gebied, dat op zich is al best een stap. Bovendien moeten we hier iets helemaal vanaf de grond gaan opbouwen. Maar dat is meteen ook een fantastische uitdaging. Toen ik werd gevraagd om dit op me te nemen, was ik dan ook meteen erg enthousiast, hoe vaak je zo’n kans immers?”
Ander land, andere mensen en dus andere wensen? “Dat laatste valt wel mee”, denkt Richter, “ik geloof niet dat de Nederlandse motorrijder wezenlijk verschilt van de Duitse. Ook zijn de klimatologische omstandigheden vergelijkbaar, er zijn wat dat betreft veel meer overeenkomsten tussen de Nederlandse en Duitse markt, dan verschillen. Het assortiment dat we hier gaan aanbieden is in eerste instantie ook gewoon gelijk aan dat van onze Duitse winkels, maar mocht blijken dat er hier toch andere wensen zijn, dan kunnen en zullen we daar natuurlijk direct op inspringen.” Dat is vooralsnog enkel toekomstmuziek, eerst moet er nog heel wat gebeuren in Tilburg voor de deuren geopend kunnen worden. “Ja, de komende weken moeten we nog flink aan de bak. Gelukkig krijgen we daarbij heel veel hulp vanuit onze Duitse filialen. Niet alleen bij het inrichten van de zaak, maar ook bij het inwerken en opleiden van de nieuwe medewerkers. Het wordt absoluut een drukke tijd, spannend ook. Maar sowieso een mooie tijd!”

Je vindt Louis Tilburg aan de Kraaivenstraat 28, 5048 AB te Tilburg. De officiële opening vindt plaats tijdens de openingsparty op 1 en 2 maart aanstaande.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.