+ Plus

MX Jeugd opstapdag

De Motorsport Organisatie Nederland (MON) organiseert dit jaar in samenwerking met de importeur van KTM en Husqvarna bij diverse motorclubs jeugdopstapdagen voor de motorcross. Het doel is motorcross onder de aandacht van de jeugd (en hun ouders) te brengen en weer nieuwe aanwas te vinden voor de jeugd-motorcross in Nederland. MotoPlus nam een kijkje in Neerijnen.

Een middag crossen zonder dat je ooit een baan van dichtbij hebt gezien, laat staan op een crossmotor hebt gezeten. Dat kan dit jaar op diverse circuits, want de MON organiseert met medewerking van KTM/Husqvarna en diverse crossclubs voor kinderen van zes tot tien jaar de zogenaamde jeugdopstapdagen. Het is een poging om de jeugd kennis te laten maken met motorcross en het aantal jeugdrijders weer te laten groeien. Onbekend maakt immers onbemind, en veel gezinnen komen niet vanzelf met motorcross in aanraking, want hoe begin je met deze sport als niemand in je familie of kennissenkring ook rijdt? Jill Deenen van de MON legt uit wat de bedoeling is: “We hebben vooral gekeken naar motorclubs die er echt energie in willen steken en die binding hebben met hun dorp en hun gemeente. En ook met basisscholen die bereid zijn om de kinderen te attenderen op deze opstapdagen. Geen enkele partij van dit project kan deze kar alleen trekken. Samen, als motorsportbond, KTM Nederland en motorclubs, gaat het echter perfect.”

 

Ab van der Ham, voorzitter van de Motor Cross Club Neerijnen, onderschrijft het belang van deze opstapdagen en de samenwerking waarin deze nu tot stand komen: “Bijna alle gemeenten in Nederland hebben tegenwoordig buurtsportcoaches, die van alles op scholen organiseren. Toen onze vereniging een bericht van MON kreeg over dit op handen zijnde project hebben we dus contact gezocht met die coaches in onze gemeente. Via hen konden wij dus weer de schoolkinderen en hun ouders bereiken.”
Dat zijn inschatting juist is, bewijst deze middag op de crossbaan van MCC Neerijnen, vlak onder Waardenburg. “De inschrijving van dertig kinderen was heel snel vol”, vertelt Ab. „Sterker nog: we hadden al snel honderd aanmeldingen en doen er daarom komende tijd nog twee extra opstapdagen bij!”

Neerijnen is het derde circuit waar – na Groesbeek en Wanssum – een jeugd-opstapdag wordt gehouden. De baan in Neerrijnen is voor Nederlandse begrippen best bijzonder, want de kleibaan is behoorlijk hard, en dat maakt het voor de kinderen die deelnemen aan deze opstapdag, en voor het eerst op een crossmotor rijden, wat makkelijker om op te rijden. In het mulle zand is het namelijk veel lastiger om als beginner je rondjes te rijden.
De groep nieuwelingen die deze middag – na een korte introductie en een klein beetje theorie over motorcross – opstappen, hebben nog nooit op een motor gezeten, en velen zien zelfs voor het eerst in hun leven een echte crossbaan. Het is niet alleen voor de kinderen spannend, sommige ouders houden hun hart vast als hun kind voor het eerst op een echt mini-motortje stapt. Ze vrezen al snel een val, een duik in een greppel of een botsing, maar de regelmatig meerennende instructeurs weten dat echter vakkundig te voorkomen. Sporadisch tuimelt er natuurlijk toch wel eens iemand onschuldig om, maar dan doet de beschermende kleding die alle deelnemers vooraf krijgen aangemeten, inclusief stevige body-protector en helm, uiteraard haar werk.
Het is echt verbazingwekkend hoe snel de kinderen tussen zes en tien jaar het rijden oppikken. De eerste meters gaan even onwennig en met de voeten steppend om overeind te blijven, maar binnen de kortste keren rijden ze als heuse crossers stoer hun rondjes. Al snel komt de vraag van de kinderen of de motor niet wat harder kan, maar aan die roep geven de instructeurs geen gehoor. Er wordt gereden met twaalf elektrische KTM- en Husqvarna-minicrossmotoren, waarbij topsnelheid en trekkracht elektronisch zijn begrensd.
Na de eerste oefensessie over de speciaal uitgezette eenvoudige baan mogen de crossers in spe een wat serieuzer parcours met echte springheuvels op. Dat je omhoog rijdend tegen zo’n heuvel wel even gang moet maken, ondervinden de meeste deelnemers aan den lijve, maar er staan her en der veel helpende handen klaar om de kinderen een duwtje te geven en weer op weg te helpen.

 

Het crosswerk gaat in de brandende zomerzon niemand in de koude kleren zitten: na afloop komen er verhitte kopjes met bezwete haren en rode wangetjes onder de helm vandaan. Snel afkoelen met een beker ranja of een waterijsje is het devies. De kinderen blijken het echter prachtig te vinden. Bovendien krijgen ze na afloop een heus motorcrossdiploma met nog wat souvenirs en mogen ze op de motor op de foto, als aandenken. Dan klinkt ook de veelgehoorde kreet: “Op mijn verjaardag wil ik ook zo’n motor!” Tja, dan zijn de ouders dus aan zet, want net als hun kinderen is het ook voor de meeste ouders de allereerste keer dat ze kennismaken met de motorsport. De MON ondersteunt hen zoveel mogelijk en verstrekt veel informatie. Ook worden er adressen van lokale motorclubs uitgewisseld, want binnen zo’n club is er vaak wel hulp te vinden en circuleren er meestal wel gebruikte cross-spullen waar een voorganger is uitgegroeid.
De MON is in elk geval van plan om deze opstapdagen in samenwerking met KTM Nederland voort te zetten. Deze zomer zijn er nog opstapdagen in Axel en Reusel, maar ook komend najaar en in 2022 willen MON en KTM deze actie voortzetten.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Ducati Panigale V4R

Eerste Test Ducati Panigale V4R

7 december, 2023

Al sinds het begin der tijden hebben Ducati’s een zeker aura om zich heen hangen. Ze bundelen emotie, design en ...
Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

Eerste Test Suzuki GSX-S1000GX

7 december, 2023

De beste elementen van Suzuki’s GSX-S1000GT en V-Strom 1050? Dan krijg je de nieuwe GSX-S1000GX, de ‘Supreme Sport ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-