+ Plus

Motorcyclepedia Museum

Het Motorcyclepedia Museum in Newburgh in de Amerikaanse staat New York kent zijn gelijke niet. Hier vind je de meeste filmmotoren in originele staat, prototypes, unieke motoren en de meest bizarre creaties. Mocht je eens in de buurt zijn, dan mag je dit museum niet missen. Je zult versteld staan!

Op een uurtje rijden van New York City ligt het stadje Newburgh, waar een gigantische voormalige bouwmarkt staat. Daar vind je geen bouwmaterialen meer, maar een ware schat aan tweewielers: motorfietsen en aanverwante artefacten, die wereldwijd hun gelijke niet kennen. Niemand, die benzine in het bloed heeft, zou naar New York mogen reizen zonder een bezoek te brengen aan dit geweldige, in de prachtige Hudson Valley gelegen Motorcyclepedia Museum. Op een oppervlakte van 7.900 m² staan liefst 450 motorfietsen en daarmee behoort dit in 2011 geopende museum tot de grootste musea te wereld. De tentoongestelde merken zullen kenners laten glimlachen en geïnteresseerden doen verbazen: Pope, Thor, Ace, Cleveland, Reading Standard, Flying Merkel, De Dion-Bouton, Constantin et Cabannes, Lamaudière, Marsh Metz, Wagner, Pierce, Orient, Pennington, FN, Flanders, Columbia, Copeland, Steffey, Thomas, Wanderer, Emblem, Monarch en nog veel meer. Daarnaast een zeer complete collectie van alle in het verleden gebouwde Indians en de meeste Harley’s, inclusief militaire voertuigen, politievoertuigen en speciale modellen voor sneeuw en ijs.

Fascinerend zijn ook de vele motoren die een rol hebben gehad in een Hollywood-productie. Voorbeelden zijn er genoeg. De futuristische machine uit ‘Tron Legacy’, de bizarre motorfiets uit ‘Ghost Rider’ of de choppers van Peter Fonda en Dennis Hopper uit ‘Easy Rider’.
De initiator en oprichter van het museum, Gerald A. Doering, was in het jaar van opening in 2011 al 84 jaar oud. Zijn zoon Ted Doering was 62 toen beiden de bijzondere verzameling voor het eerst aan het publiek toonden. Gedurende hun gehele leven hebben ze motoren gezocht, gevonden of zelf gebouwd. De grens tussen verzameldrift en obsessie zijn ze lang geleden al gepasseerd. Waar Gerald, die al in 1947 zijn eerste Indian kocht, een voorkeur heeft voor historische machines, gaat het hart van zijn zoon uit naar bizarre choppers uit de periode 1960 tot 1980. En dan bij voorkeur kunstig aangekleed, waarbij uitstraling en design boven rijbaarheid gaan. Deze verschillende smaken kunnen naast elkaar bestaan, omdat deze verzameling domweg alles in zich heeft en omdat de initiatiefnemers, die inmiddels door de staat en de gemeenschap worden ondersteund, ‘anders durven te zijn’. De oude Doering is bijzonder trots op een elegant gelijnde Pierce uit 1910, die is voorzien van een in lengterichting gemonteerde viercilinder lijnmotor. Het is dan ook Geralds missie om alle al lang verdwenen en tegenwoordig volledig vergeten kleine Amerikaanse motormerken uit de pionierstijd van de motorindustrie weer een plekje in het bewustzijn en in de openbaarheid te geven. Dat geldt ook voor motorfietsen die omgeven worden door een bijzonder verhaal: een Harley die er bij was tijdens de aanslag op president John F. Kennedy of een motor die ooit eigendom was van Charles Lindbergh. Het Motorcyclepedia Museum herbergt daarnaast ook machines van Japanse en Europese origine.
Mocht je eens in de buurt zijn, trek voor een bezoek aan dit museum dan rustig een dag uit, want het heeft bijzonder veel te bieden en talloze hoogtepunten. Een origineel bureau van Steve McQueen bijvoorbeeld, een aantal van zijn motoren en twee complete ‘Wall of Death’ tonnen. En verder een enorme collectie posters, emblemen, schilderijen, foto’s en kleding uit meer dan een eeuw motorgeschiedenis.

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-