+ Plus

Lezerspanel S100-leeronderhoud

Nu de motor bij velen lekker warm op stal staat en vertroeteld wordt, zijn de wintermaanden ook bij uitstek geschikt om eens aandacht te schenken aan je kledingoutfit, met name leer. Het MotoPlus Lezerspanel ging aan de slag met S100 Lederreiniger (flacon 250 ml, € 10,25) en Ledercrème (pot 250 ml, € 13,25, www.s100.nl).

Johan de Jong
“Nu het einde van motorseizoen 2015 nadert is het tijd voor groot onderhoud. Niet alleen je motorfiets heeft daar behoefte aan. Ook je uitrusting van leer kan na een intensief seizoen wel een flinke opknapbeurt gebruiken. S100 heeft daarvoor diverse producten in haar assortiment. Ik heb mijn motorlaarzen onderhanden genomen met achtereenvolgens de S100 Lederreiniger en de S100 Lederbalsem.
De leerreiniger breng je aan op een zachte doek of direct op het te behandelen oppervlak, waarna je vervolgens het vuil van het leer poetst. Opgehoopt straatvuil en insecten laten zich op die manier eenvoudig verwijderen. Mijn inmiddels schone laarzen heb ik vervolgens behandeld met S100 Lederbalsem. De kleurloze balsem laat zich gemakkelijk aanbrengen met zachte doek. En dat is zeker geen vervelend klusje, want het spul ruikt nog lekker ook. Na een minuut of tien intrekken kan er uitgepoetst worden. Het resultaat mag er zijn. Ze staan er weer picobello bij. Klaar voor 2016.
Ook bij leer geldt dat goed onderhoud garant staat voor een lange levensduur en een uitrusting die prettig in het gebruik is. De producten verdienen zich daardoor zelf terug.”

Bart van der Velde
“Ik heb zelf geen leren motorkleding, maar heb de leerreiniger en balsem uitgeprobeerd op het leren pak van mijn maatje. De reiniger werkt goed en is makkelijk in gebruik. De kleuren worden weer helder en vuil gaat redelijk van het oppervlak af. Wel was het erg lastig om de ingebrande vliegjes en mugjes te verwijderen. Dat krijgt het spul met geen mogelijkheid weg, althans het is mij niet gelukt. Minpuntje. De balsem werkt top! De kleuren komen weer tot leven en het spul trekt snel vetvrij op. Helaas glimt het naar mijn mening wel wat te veel. Maar dat is natuurlijk een eigenschap van leervet.”

Fred van Vliet
“Onderhoud hoort bij motorrijden, maar het leren pak wil er op dat vlak nog wel eens bij inschieten. Een goed leren pak kost genoeg en verdient best wat liefde van tijd tot tijd. De insectenresten laten zich met een vochtige doek met lederreiniger goed verwijderen, maar nog opvallender is hoe zwart de doek wordt op plekken die er eigenlijk nog best goed uitzagen. Je staat er nooit bij stil hoeveel vuil we oppikken tijdens het seizoen en hoe noodzakelijk een grondige reiniging is voor je met de beschermingsbalsem aan de slag gaat. Zeker de lichtere delen van het pak knappen zichtbaar op. Na drogen wordt met een doek de lederbalsem aangebracht en uitgewreven. Het resultaat is een schoon pak, waarbij het leer er gewoon weer frisser en soepeler uitziet. Die frisse aanblik en de terugkeer van glans geeft voldoening, omdat je echt de indruk hebt bij te dragen aan een lange levensduur van het pak. Een mooi klusje voor deze donkere dagen.”

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kove 450 Rally

Eerste Test Kove 450 Rally

18 juli, 2024

Anderhalf jaar geleden debuteerde het Chinese Kove uit het niets uitstekend in de Dakar Rally. De tweede rally ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-