Jeffrey en Ronald van de Haar

« Terug naar Mijn Trots
Jeffrey van de Haar en zijn vader Ronald zijn beiden gek op motorrijden. En hoewel Jeffrey (31) als jonge jongen al regelmatig bij zijn vader achterop zat voor weekendjes TT Assen besloot hij pas anderhalf jaar geleden zijn motorrijbewijs te halen. “Had ik achteraf veel eerder moeten doen.”

Jeffrey: “Ik begon op een schakelbrommer, die ik van mijn ouders kreeg, met als idee direct door te stromen naar een motor. Dat liep toch anders. Waarom? Omdat ik ondertussen ook mijn autorijbewijs had gehaald en zag hoe ik daarmee reed. Ik had, zoals ze dat zeggen, een redelijk sportieve rijstijl. Dat feit gecombineerd met snelle auto’s deed mij ertoe beslissen geen motor te gaan rijden.
Ronald: Ja, we hadden het er vroeger wel eens over om zijn motorrijbewijs te halen, maar daar was zijn moeder niet altijd even blij mee.
Jeffrey: Mijn moeder is nou eenmaal wat angstiger aangelegd. Maar eerlijk is eerlijk, ik reed wel lekker door. Niet per se hard, maar wel stevig. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Dus nadat ik een paar keer een driewieler had gehuurd om toch samen met mijn vader op de motor naar Assen te rijden, besloot ik mijn motorrijbewijs te halen. En wat blijkt? Op een motor heb ik totaal niet de behoefte om flink door te rijden. Zeker niet met deze motor. Die dwingt wel respect af. Natuurlijk vind ik het leuk om af en toe eens goed gas te geven. Maar dat is het dan ook wel. Ik zal nooit mijn grens opzoeken. Dat bleek onlangs nog toen we met zijn vieren in Duitsland waren. Mijn neef, die er wel van houdt om sportief te rijden, kon ik prima laten gaan. Ik dacht: je bekijkt het maar. Ik zie je straks wel weer. Ik heb wel kindjes thuis. Achteraf gezien waren mijn zorgen dus niet terecht en had ik veel eerder mijn rijbewijs moeten halen. Ja, en dan moet je op zoek naar een motor. In de anderhalf jaar dat ik nu mijn rijbewijs heb, heb ik er al flink wat gehad. Uiteindelijk had ik drie motoren uitgekozen als opvolger van mijn ZZR 1100. Een Yamaha R1, een Aprilia RSV Mille en deze Kawasaki ZX-10R. Ik ben echt als een blok voor de Kawa gevallen. Die heeft gewoon alles. Ik ben geen Kawasaki-man ofzo. Eerder Yamaha. Maar ik heb gewoon mijn gevoel laten spreken. Deze rijdt gewoon geweldig. Daarnaast zie je maar weinig ZX-10R’en. En al helemaal niet in deze kleurstelling. Ik ben er dan ook heel zuinig op. Als het vandaag bijvoorbeeld geregend had, dan was ik niet gekomen. Neem de ketting. Die hoef je bij regen alleen maar aan te kijken en hij zit al onder de roest. Vreselijk! Heb net een nieuwe, dat is toch zonde. Nu heb ik zelfs alle schroefjes nog netjes. Dat vind ik top. Als ik straks terug ben, dan ga ik ook eerst even poetsen zodat hij er weer netjes bij staat. Tot en met de ketting aan toe.
Ronald: Dat heeft hij niet van mij hoor! Ik denk eerder van zijn neef. Die gaat bij de kans op een buitje ook niet meer op de motor zitten. Dan zeg ik wel eens: jongens die motor is ook gemaakt om in de regen te rijden hoor. Maar tot op heden krijg ik ze niet zo ver. Als ik bijvoorbeeld een weekend lang in Assen geweest ben, dan schuif ik hem zo de tuin in en kijk ik hem een tijdje niet meer aan. Dan ben ik er wel even klaar mee. Wat Jeffrey wel van mij heeft, is het wisselen van motoren. Ik heb zelf ook echt van alles gehad en was daarbij allesbehalve merkvast. Hiervoor had ik bijvoorbeeld een Mille. Reed geweldig maar werd geplaagd door technische problemen. Daarnaast zat er een vreselijk geluid in. Een herrie, niet normaal. Mijn vrouw wilde niet eens hebben dat ik hem voor het huis startte. Dan is deze Honda Fireblade een stuk beschaafder, praktischer en degelijker. Net als Jeffrey en zijn Kawasaki wist ik meteen dat deze Honda een motor voor mij was. Je zit er lekker op en hij is fijn voor de polsen. Kijk, ik word ook een dagje ouder en dan zeggen mensen al snel dat ik een minder sportieve motor moet kopen. Maar ik ben nog niet klaar voor een sport-toer of chopper hoor! Daarnaast vind ik blauw ook een prachtige kleur. Je ziet ze in bijna alle kleuren van de regenboog, maar blauw bijna nooit. Als ik hem zo bekijk dan snap ik dat het geen nieuwe is. Maar hij ziet er nog vrij goed uit. Hij heeft dan wel geen ABS of andere hulpsystemen. Maar als ik rem, dan remt hij en als ik gas geef dan doet hij meer dan genoeg. Meer heb je niet nodig.
Jeffrey: Precies! Zo kunnen we lekker samen op pad.