+ Plus

Intermot 2014 – kleding, helmen en banden

Tussen alle nieuwe motorfietsen door was er in Keulen uiteraard ook de nodige aandacht voor nieuws op andere fronten. Imposant veel spul weer uit Aziatische hoek bijvoorbeeld, waar we wegens gebrek aan zelfs het kleinste beetje begrijpelijke uitleg – ‘Jacket, yes?’ – helaas aan voorbij moeten gaan. En waar de grote Italiaanse kledingfabrikanten schitterden door afwezigheid, grepen anderen, waaronder het Nederlandse Macna en Rev’it , de Intermot aan voor de presentatie van diverse noviteiten. Op de volgende pagina’s een kleine selectie van het nieuws op kleding-, helmen- en bandengebied!

BRIDGESTONE A40
Een jaar of twee geleden lanceerde Bridgestone een nieuwe naamgeving, waarmee het inzetgebied van haar bandenspectrum wat duidelijk gedefinieerd werd. Naast de  S (sport), R (race) en T (tour) wordt het Bridgestone-alfabet komend jaar uitgebreid met de A van Adventure. Deze nieuwe A40, opvolger van de populaire Battle Wing 502, is bedoeld voor allroad motoren die voornamelijk op het asfalt acteren, wat je aan het loopvlak al wel enigszins kunt aflezen. Bij de ontwikkeling lag de focus voornamelijk op een verbeterde handling onder natte en droge omstandigheden, zonder dat dit ten koste ging van onder meer de levensduur. Wanneer de A40 leverbaar wordt en in welke maten, is helaas nog niet bekend.

BRIDGESTONE RS10
Bridgestone trok in Keulen ook het doek van de opvolger van haar BT003RS, die tot RS10 is gedoopt. De letters RS staan daarbij voor Racing Street en dat geeft meteen al wie Bridgestone met dit rubber voor ogen heeft: snelle rijders van sportfietsen en naked bikes die een uitstapje naar het circuit niet schuwen. Ervaringen opgedaan in de MotoGP hebben daarbij geleid tot een sportband met nog meer grip, stabiliteit en demping, onder zowel droge als natte omstandigheden, onder meer dankzij een verbeterd loopvlak en aangepaste rubbercompound. De RS10 is leverbaar vanaf januari 2015 in de maten 120/70ZR17 (voor) en 190/55ZR17 en 200/55ZR17 (achter).

INFO: WWW.BRIDGESTONE.NL

MACNA TWIN SHELL CASUAL
In 2012 presenteerde Macna het Twin Shell concept, kortgezegd een basisjack dat kan worden gecombineerd met een tegen de elementen beschermende buitenlaag. Een meer dan succesvol concept zo bleek, dat daarom voor 2015 niet alleen is uitgebreid, maar ook opgesplitst in een Twin Shell Pro en Twin Shell Casual collectie. Verschil in beide zit ‘m in de basisjas: bij de traditioneel ogende Pro-collectie betreft het een leren of mesh exemplaar met protectie, bij de meer trendy Casual-lijn daarentegen een los draagbare, vrijetijds binnenjas zonder protectie. Beide combineer je met een waterdichte laminaat buitenlaag, in het geval van de Casual-lijn uiteraard voorzien van de nodige protectie.
Deze nieuwe Domus en Harvard vinden, zoals duidelijk moge zijn, onderdak in huize Casual. De thermo binnenjas laat zich daarbij snel en eenvoudig in de met diverse ventilatieopeningen uitgeruste buitenjas ritsen (nooit gedraaide mouwen), en dat is niet het enige handigheidje dat de jacks in huis hebben. Beide zijn bijvoorbeeld ook voorzien van een afneembare capuchon, die bovendien om flapperen tijdens het rijden te voorkomen aan de achterzijde vast kan worden gezet. Ook praktisch, dankzij zogenaamde quick pockets zijn de protectoren heel snel en makkelijk uitneembaar. Handig wanneer je de jas eens tijdens een avondje uit wilt dragen. De jassen zijn bovendien voorbereid op Macna’s nieuwe Hotvest, een middels een accupack verwarmd vest dat in jas kan worden bevestigd. Zowel de Domus als Harvard is er in het zwart en bruin en al binnen enkele weken leverbaar.

Prijs Domus: € 279,95
Prijs Harvard: € 299,95
Prijs Hotvest: € 99,95

MACNA CLASH
Eveneens nieuw in de Macna collectie is deze prachtig trendy Clash, die dankzij de used look leren inzetstukken op schouders en armen in combinatie met poly 600D textiel een fraaie spagaat maakt tussen klassiek en modern. Het jack is uitgerust met een uitneembar membraan en thermovoering, voorzien van diverse ventilatieopeningen, uitgerust met CE-protectoren op schouders en ellenbogen en voorbereid op een CE-gecertificeerde rugprotector en het nieuwe Hotvest. Hij komt er in de maten S tot en met 3XL en in zowel een heren- als damesuitvoering.

Prijs Clash: € 259,95

INFO: WWW.MACNA.COM

REV’IT DOMINATOR
Rev’it nam op de Intermot de gelegenheid te baat om haar visie wat betreft de moderne toercombi te presenteren. Daarbij stapt de Nederlandse motorkledingspecialist af van het momenteel gangbare drielagensysteem, al zal de collectie nog altijd een aantal combi’s met deze constructie blijven bevatten om de traditioneel ingestelde motorrijder te kunnen blijven bedienen. Rev’it gaat vanaf nu namelijk op het modulaire pad. Dit komt er feitelijk op neer dat je een goed beschermende, hoog ventilerende, maar ook waterdichte combi combineert met bij de temperatuuromstandigheden passende onderkleding. Oftewel een koelende, vocht regulerende basislaag of zelfs een (inritsbaar) koelvest onder warme omstandigheden en een sterk isolerende onder koude. Dit nieuwe Dominator pak is één van de eerste voortvloeisels van deze nieuwe aanpak. De avontuurlijke outfit, die door het ontbreken van uitneembare lagen een veel nauwsluitender snit kent, is gemaakt van een hoogwaardig Pro Nylon 600D Gore-Tex laminaat en beschikt over alle belangrijke features die je van een praktische toercombi mag verwachten: onder meer waterdichte buitenzakken (waaronder een qua grootte variabel opbergvak op de rug voor het meenemen van onderkleding), een ingenieus ventilatiesysteem, verbindingsrits en natuurlijk de gangbare protectectie. Heugelijk: standaard aan boord is een Level 2 rugprotector conform de nieuwe EN-norm.
Wordt het nu kouder, dan kun je onder het pak bijvoorbeeld het Solar thermojack dragen, dat net als de andere thermojacks uit de collectie ook gewoon als losse jas te dragen is. Net als een drielagensysteem ‘bouw’ je de outfit dus op, met als grote verschil dat de lagen ook apart van elkaar kunt dragen en dat zelfs met thermolaag het geheel veel minder volumineus bouwt en ook aanvoelt.

Prijs Dominator: € 999,99 (jas) / € 689,99 (broek)
Prijs Solar Jacket: € 129,99

REV’IT MEMPHIS H2O JEANS
Naast de nieuwe Touring-lijn heeft Rev’it voor 2015 ook flink geschaafd aan haar Urban-collectie. Een van de meest opvallende nieuwe items daarin is deze Memphis H2O Jeans. Zoals de naam al doet vermoeden een waterdichte motorjeans dankzij de denim hydratex membraam constructie. De jeans is bovendien uitgerust met speciale lussen, waardoor hij kan worden gecombineerd met een andere, behoorlijk praktische noviteit van Rev’it, de Safeway Belt. Die riem is namelijk voorzien van een (afneembare) rits, waarmee de jeans, net als met een reguliere verbindingsrits, gekoppeld kan worden aan de diverse jacks uit diezelfde collectie. Zit je dus nooit meer met een tochtig, gapend gat tussen broek en het (vaak korte) jack. Slim!

Prijs Memphis H2O Jeans: € 229,99
Prijs Safeway Belt: € 69,99.

INFO: WWW.REVIT.EU

DANE
MotoPort’s eigen merk Dane heeft voor komend jaar onder meer deze twee sportief gesneden textielen toerjacks genaamd Osted en Nysted  gepresenteerd. Beide hebben een hoogwaardige polyamide Gore-Tex laminaat als buitenlaag en zijn uitgerust met een onder meer een uitneembare thermovoering, verbindingsrits en waterdichte storm cuffs die het binnendringen van water bij de mouwen tegen gaan. In tegenstelling tot de Nysted is de Osted er ook in een damesuitvoering en is de jas voorzien van ventilatieritsen en een kruisgordel die het opkruipen van de jas voorkomt. De Osted en Nysted liggen vanaf februari/maart in de winkel.

Prijs Osted: € 629,00
Prijs Nysted: € 499,00

DIFI
Het andere huismerk onder de MotoPort paraplu, Difi, versterkt haar productportfolio voor 2015 voornamelijk op het casual vlak. Naast een diverse nieuwe motorjeans werd in Keulen ook de sluier gelicht van een vijftal lekker trendy, sportieve jacks, waaronder drie leren uitvoeringen: de Chicago, New York en Saint Louis. Alle drie voorzien van protectoren op schouders en ellenbogen, uitgerust met een verbindingsrits en gezegend met een prachtige klassieke look! Alle drie de jacks zijn vanaf eind dit jaar leverbaar.

Prijs Chicago: € 289,95
Prijs New York: € 299,95
Prijs Saint Louis: € 299,95

INFO: WWW.MOTOPORT.NL

HELMEN
Uiteraard was er ook op helmgebied het één en ander te melden, onder meer bij Kabuto dat de eerste systeemhelm in haar meer dan dertigjarige bestaan lanceerde. Onderstaand een kleine selectie van het nieuws.

KABUTO IBUKI
Type: systeemhelm
Helmschaal: composiet (2 maten)
Uitrusting: o.a. geïntegreerd zonnevizier, full pinlock vizier, uitneem- en wasbaar coolmax interieur, uitgebreid ventilatiesysteem, snelwisselsysteem vizier
Maten: XS t/m XXL
Prijs: € 449,90
INFO: WWW.KABUTO-EUROPE.COM


SHOEI HORNET ADV
Type: crossover helm
Helmschaal: composiet (4 maten)
Uitrusting: o.a. Emergency Quick Release System, pinlock vizier, uitneem- en wasbaar interieur, uitgebreid ventilatiesysteem, verwisselbare wangkussens, kin- en neusspoiler, snelwisselsysteem vizier
Maten: XS t/m XXL
Prijs: € 519,00 (uni) / € 549,00 (metallic, mat) / € 619,00 (decor)
INFO: WWW.SHOEI-EUROPE.COM

HJC IS-MAX II
Type: systeemhelm
Helmschaal: polycarbonaat
Uitrusting: o.a. geïntegreerd zonnevizier, pinlock voorbereid, uitneem- en wasbaar interieur, uitgebreid ventilatiesysteem, snelwisselsysteem vizier
Maten: XS t/m XXL
Prijs: n.n.b.
INFO: WWW.SPLASHDESIGN.NL

AIROH RIDES
Type: systeemhelm
Helmschaal: thermoplast
Uitrusting: o.a. geïntegreerd zonnevizier, pinlock voorbereid, uitneem- en wasbaar interieur, uitgebreid ventilatiesysteem, snelwisselsysteem vizier
Maten: XS t/m XXL
Prijs: n.n.b.
INFO: WWW.AIROH.COM

AIROH ST701
Type: integraalhelm
Helmschaal: composiet (3 maten)
Uitrusting: o.a. geïntegreerd zonnevizier, pinlock vizier, uitneem- en wasbaar interieur, uitgebreid ventilatiesysteem, snelwisselsysteem vizier, uitneembare wangkussens, Emergency Quick Release System, neus- en
inspoiler
Maten: XS t/m XXL
Prijs: n.n.b.
INFO: WWW.AIROH.COM

COMMUNICATIESYSTEMEN
Opvallend nieuws ook op communicatiegebied, meer precies van N-Com (dochterbedrijf van Nolan). De Italianen presenteerden namelijk deze M5 Multi: een universeel intercomsysteem met de nieuwste Bluetooth 4.1 versie dat alles kan wat huidige generatie allemaal kan, maar nog wat extra features achter de hand heeft. Zo gaat het instellen van het systeem bijvoorbeeld uiterst gemakkelijk via een speciale app (android en iOs). Meest opvallende echter is dat de unit, die je achterop de helm bevestigt, is uitgerust met een rood LED-licht en een acceleratiesensor. Moet je nu flink in de ankers, dan detecteert de sensor dit en waarschuwt het LED-licht achterliggers door snel te knipperen.

Prijs M5 Multi: € 249,95
INFO: WWW.NERONS.NL

Gerelateerde artikelen

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

Rij-impressie Moto Morini X-Cape

20 juni, 2024

Het had zo mooi kunnen zijn. Aansluitend aan m’n 100Colls-avontuur – zie MotoPlus 11 – stond er een mooie ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-