+ Plus

Hellas Toer & Rally

Memo Tours, ‘Your Rally Guide’ van Bennie en Monique Migchelbrink uit het Gelderse Ulft, organiseert al sinds jaar en dag rallyservices over de hele wereld. Nu is deelname aan een echte motorrally voor velen toch wat te hoog gegrepen, dus bedacht Memo Tours de combinatie van een rally en een tour, zodat je ook met een allroad- of offroadmotor mee kunt. Dus wel de rallysfeer proeven en zelf mooie ritten maken, maar dan zonder wedstrijdelement of tijdsdruk. Tijdens de Hellas Rally in de omgeving van het Griekse Nafpaktos werd er dus ook een Hellas Tour verreden.

De Hellas Tour was voor Memo Tours een zogenaamde pilot reis, de reisorganisatie wil in de toekomst deze mogelijkheid namelijk bij meer rally’s aanbieden. Ruud van der Geer en Frans Appeldoorn, twee rasechte avonturiers van het eerste uur, begonnen vol enthousiasme aan deze uitdaging en maakten een prachtig verslag van deze reis, die begon op het vliegveld van Düsseldorf. De motoren waren op dat moment al met de immense Memo rallytruck naar Griekenland gebracht.
De groep verblijft in Hotel Akti in Nafpaktos bij het Gribovo strand. Nafpaktos blijkt een gezellige havenplaats met leuke restaurantjes en cafeetjes. Op het strand heeft de Hellas Rally haar bivak opgeslagen en daar staat ook de vrachtwagen van Memo Tours. Iedereen is nu nog vrij ontspannen, er wordt hier en daar nog wat aan de motoren gewerkt, er worden sterke verhalen verteld en gezellig met elkaar gedold. Bennie Migchelbrink is het rustige middelpunt, hij helpt iedereen op weg en regelt voor ons, wanneer de eerste hectiek voorbij is, een ontmoeting met een lokale gids, die ons de komende week zal begeleiden. Die middag gaan we alvast even op eigen houtje op pad: het achterland blijkt verschrikkelijk mooi met hoge bergen, meren en – érg belangrijk – mooie wegen met veel bochten. ’s Avonds worden we ingewijd in de geheimen van het roadbook: alle rallyrijders zijn druk bezig om de route, die ze zojuist van de organisatie hebben gekregen, voor te bereiden en op hun motor te monteren. Heel leuk om op deze manier achter de schermen van een rally te kijken!
Onze gids heeft een onuitspreekbare naam van zeven lettergrepen, we noemen hem daarom maar Ditros. Hij wil graag weten wat wij willen, dus hoe zwaar en hoeveel kilometer per dag. Op die manier wordt er in overleg een route samengesteld. We leggen hem uit de we ‘Bourgondische rijders’ zijn, dus niet al te moeilijk en op tijd koffie of een hapje. Ook willen we gefaseerd onze offroadvaardigheden wat opbouwen. En dat blijkt allemaal geen probleem.
Tijdens het rijden blijkt Ditros een prima gids: we rijden over mooie, stille wegen in een prachtige bergachtige omgeving. Af en toe verlaten we het asfalt en duiken we een pad in met gravel en stenen. Als onduidelijk is of wij het pad wel aankunnen, gaat Ditros eerst even op verkenning uit. Helemaal prima! Bij terugkomst in het bivak blijken de snelle rallyrijders ook net terug, die zijn alweer druk aan het sleutelen aan hun motor. Elke dag wordt er onderhoud gepleegd met een vers filtertje en frisse messcherpe noppenbanden, en uiteraard wordt er ook uitgebreid gecontroleerd of alles nog goed vast zit. Er heerst een perfecte sfeer en het is uitermate gezellig!

We touren ook naar de Pelopennessos. De imposante nieuwe brug Rio-Antirrio, met een lengte van bijna drie kilometer de langste tuibrug ter wereld, verbindt het vaste land met dit gedeelte van Griekenland en brengt ons naar Patras. Na een stukje snelweg gaan we het binnenland in, het is hier ontzettend mooi. Hoge bergen en goede wegen, echt een genot om te rijden. Het landschap zelf doet een beetje denken aan de Pyreneeën, het is mei en alles is hier prachtig groen en staat in bloei.
In overleg met de gids pakken we een gravelpad naar de top van een berg. Dat blijkt bij nader inzien echter ook een gedeelte van de route van de rallyrijders te zijn. Denken we na een paar dagen ervaring opdoen dat onze offroad skills meer dan behoorlijk zijn, wordt dat gevoel in een paar tellen teniet gedaan. Wanneer we worden ingehaald door een paar rallyrijders, krijgen we een lesje in nederigheid. Ze vliegen ons namelijk voorbij! Neemt niet weg dat het een geweldige ervaring is om een klein beetje aan het rallyrijden te proeven!
Het is inmiddels routine geworden om na afloop van onze tourdag in het bivak te horen hoe het de rallyrijders is vergaan. Wat opvalt is dat wij als toerrijders echt worden opgenomen in de rallyfamilie. De rallyjongens willen ook van ons weten wat wij die dag gedaan hebben, helemaal top! Leuk detail is dat er bij de servicetruck voor iedereen wat te drinken is en dat Bennie als een soort peetvader pannenkoeken staat te bakken. Het zorgt voor het perfecte vakantiegevoel!
Bovendien is het zeker een voordeel om een lokale Griekse gids bij je te hebben. Op deze manier maken we makkelijk contact met de lokale bevolking en komen we op de mooiste en gezelligste plekjes, die je anders volledig had gemist. We passeren hoog in de bergen zelfs een skioord, waar ook nu in mei nog volop sneeuw ligt. De natuur is er overweldigend: ontzettend groen en diepe kloven en dalen. Voor motorrijders met een beetje pit is dit werkelijke een geweldige omgeving!

Delphi, het meest bezochte en gerespecteerde orakel van de gehele oudheid! We zijn er dus ook geweest. En we waren niet alleen, heel veel toeristen hadden de weg er naar toe ook gevonden! Desondanks is het toch prachtig dat je een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Griekenland zomaar even meepakt tijdens een motortour. Het onderstreept de mooie combinatie van motorrijden en vakantie vieren, die onze Hellas Tour was.
Iedere dag in Griekenland bleek een feestje, absoluut één van de mooiste motorervaringen ooit. Ook dankzij de laatste avond trouwens, de rally eindigt in stijl met een groot feest met een heuse winnersparty! De Italiaan Jacopo Cerutti wint weliswaar de Hellas Rally, maar Maikel Verkade en Jasper Riezebos uit het Memo-team worden tweede en derde en maken er een mooie show van op het erepodium.
En daarmee komt er een einde aan onze onvergetelijke Hellas Tour. Morgen gaan de motoren de vrachtwagen weer in en vliegen we zelf terug. Het was ècht magisch om elke dag opnieuw over prachtige Griekse wegen te rijden, met de mooiste vergezichten, machtige bergen, diepe valleien en lieflijke meren. En daarbij ook nog de rallysfeer meemaken en zelf een beetje proeven van het offroad rijden. Een geslaagde pilot dus, die daarom ook navolging krijgt. Onder meer tijdens de Griekse Serres Rally, die van 23 tot en met 29 augustus wordt gehouden. Interesse? Op www.memotours.nl vind je alle info over deze waanzinnige trip!

Gerelateerde artikelen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

Lezerstest 2024 BMW-modellen

23 mei, 2024

Veel nieuws op GS-front bij BMW dit jaar. Uiteraard was daar het nieuwe vlaggenschip, de R1300GS, maar de Duitse ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-