+ Plus

Evert ten Napel – Snertrit

Dat niet alle motorrijders hun geliefde tweewieler in een winterslaapje houden, bewees de 17e editie van de Veluwse Snertrit maar weer eens. Ruim veertig motorrijders kwamen de eerste zaterdag van februari uit het hele land naar Ermelo voor eerst een warme bak koffie en zelfgebakken taart en aansluitend een prachtige rit van 100 kilometer over de Veluwe en door de Gelderse Vallei.

Schilderachtige dorpjes als Garderen, Stroe, Kootwijkerbroek, De Valk, Lunteren, De Glind, Achterveld, Terschuur, Appel en Driedorp werden gepasseerd, om tot slot weer terug te keren naar Ermelo, alwaar de dampende snert met roggenbrood en katenspek werd geserveerd. Niet alleen de dorpjes met hun fraaie kernen, kerken, draaiende molens en verbouwde boerderijen vormden een visueel decor, maar ook de reukorganen werden opgevrolijkt met de geuren van kalvermest, varkensgier, dennengeur en de lucht van versgebakken pannenkoeken bij de molens in werking. Wat een genot zo vroeg in het jaar!
Die snertrit heeft een traditie. Toen mijn motormaat Ron en ik na rijp beraad in de zomer van 1999 besloten ons motorrijbewijs te halen en na slaging (uiteraard in 1 x) een tweewieler aanschaften (hij een TDM en ik een Fazer) besloten we voor bekenden en vrienden een ritje te organiseren. Ron’s wederhelft was en is nog steeds een meesteres in het bakken van taarten en zo kwamen er dat eerste jaar een tiental kennissen voor onze eerste tocht. Al snel werden het er meer en meer. Collega’s van me uit de omroepwereld, collega’s van Ron uit de vliegerij (hij was captain bij KLM), motards van Alpe d’Huzes , buren, vrienden van vrienden. Het gezelschap werd groter en groter en inmiddels hebben we al jarenlang een groep van tussen de 40 en 50 motorrijders en gelukkig ook rijdsters, die eind januari, begin februari naar Ermelo komen voor onze rit. Eervolle vermelding verdient Jan, die helemaal uit Tholen komt en rond 08.00 uur in de morgen vertrekt om tijdig van alle lekkernijen en een mooie toer te genieten.
Halverwege de middag, na twee mokken snert, besloot ik mijn Beierse tweewieler van modder en vuil te ontdoen bij de lokale wasstraat. Daar zag ik een blonde fanatiekeling zijn crossmotor schoon te spuiten. Het bleek een Deen te zijn, die elke maand een weekend naar ons dorp komt om op de crossbaan van de MC Volgas zijn motorlusten bot te vieren. Indrukwekkend hoe hij z’n spullen voor elkaar heeft, een busje met alles erop en eraan, een echte liefhebber, net zoals onze makkers die niet zeuren over kou, wind, regen en modder. Niks motor in de stalling, gewoon lekker doorrijden en genieten van elke seconde buiten, frisse neus en ons prachtige landje.
Hoe zo…het motorjaar begint met de Beurs van Utrecht, zoals schreeuwende advertenties en andere reclame uitingen ons willen doen geloven? Het motorjaar begint voor mij en mijn makkers met de Veluwse snertrit. Volgend jaar de 18e editie!

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-