+ Plus

Brand motormuseum Timmelsjoch

Het beroemde Top Mountain Motorcycle Museum bij het tolstation op de Timmelsjoch, op de grens van Oostenrijk en Italië, is maandag 18 januari in alle vroegte getroffen door een felle uitslaande brand, dat het prachtige houten gebouw, dat in 2016 werd geopend, in vuur en vlam zette. Van het gebouw en vrijwel alle ruim 300 zeldzame klassieke motorfietsen bleven alleen wat smeulende resten over. Omdat het museum de afgelopen jaren ook door veel Nederlandse motorrijders is bezocht (ook de MotoPlus Alpenmasters lezersreis stopte er de jaren regelmatig) deden we online een oproep om foto’s in te sturen, en daar werd massaal op gereageerd.

‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ wordt vaak als grappige opmerking gezegd, maar in dit geval valt er weinig te lachen als we terugkijken naar de tientallen mooie foto’s die onze lezers instuurden van het 2.600 vierkante meter grote motormuseum bij het tolstation en het bergstation van de gondellift van de Timmelsjoch-Hochalpenstrasse. Een kleine selectie van alle inzendingen zie je – samen met enkele nieuwsfoto’s van de brand – op deze pagina’s.

 

Het museum stond op een hoogte van 2.175 meter en werd in april 2016 geopend door wegracelegende Giacomo Agostini. Het herbergde rond de 320 klassieke motorfietsen van meer dan 120 verschillende merken, het merendeel afkomstig uit de privé-collectie van de Oostenrijkse tweelingbroers Attila en Alban Schreiber, eigenaren van diverse hotels, skischolen en skiliften in deze regio en ook verantwoordelijk voor het instandhouden van de Timmelsjoch-bergpas (vandaar dat zij hier tol mochten heffen).
De brand werd maandagochtend 18 januari even na vieren ontdekt door de beheerder. De Landespolizei-direktion Tirol maakte enkele dagen na de brand bekend dat waarschijnlijk een defect in één van de beeldschermen in de tentoonstellingsruimte de oorzaak is geweest van het ontstaan van de brand. Maar op het moment dat de brandweer bij het museum aankwam, had het vuur zich al verspreid tussen het plafond en het dak, waarna in korte tijd het complete houten gebouw in lichterlaaie stond. Zo’n 80 brandweerlieden uit de gehele Oetztal-regio waren ter plaatse om de vlammen te bestrijden. Vanwege de vrieskou had de brandweer grote moeite om het vuur onder controle te krijgen; er werd onder meer gebruikgemaakt van een hooggelegen waterreservoir dat normaliter gebruikt wordt voor de sneeuwkanonnen langs de skipistes.

 

De brandweer kon echter niet voorkomen dat het complete museum en het tolstation verloren ging, het naastgelegen restaurant en het dalstation van de kabelbaan bleven wel behouden. Van het museum steken alleen de pijlers nog boven de verkoolde massa uit en her en der zijn nog wat motoren als zodanig herkenbaar. Een handjevol motorfietsen wisten de twee die nacht aanwezige mensen nog naar buiten te rollen, maar zij moesten deze reddingspoging al snel staken vanwege het vuur en de rookontwikkeling, zodat het overgrote deel van de collectie verloren is verwoest. Het is op dit moment nog niet bekend of er museum weer in oude luister zal worden hersteld.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha MT-09

Eerste Test Yamaha MT-09

29 februari, 2024

Time flies when you’re having fun! In dat licht beschenen biedt Yamaha’s MT-09 klaarblijkelijk rijplezier ...
Eerste Test KTM 990 Duke

Eerste Test KTM 990 Duke

29 februari, 2024

Begin februari is het in Nederland grijs, druilerig en net boven het vriespunt. Een nieuwe motorfiets aan de tand ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-