Nieuws

BMW Motorrad Days 2023

Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli werden in Berlijn de 21e BMW Motorrad Days gehouden. Dit jaar viert BMW tevens het 100-jarig bestaan, dus alle reden voor een uitgebreid feest! In, op en rond het terrein van de indrukwekkende Messe Berlin was er genoeg te beleven om er een meerdaags uitje van te maken.

Voorheen werd dit evenement in Garmisch-Partenkirchen gehouden, nu was het voor de tweede keer in hoofdstad Berlijn – en dus met een extra feestelijk tintje wegens het 100-jarig bestaan van het Beierse merk. En om het feest compleet te maken was de toegang gratis! Wat was er zoal te doen? Een kort overzicht langs de diverse locaties – want de activiteiten bleven niet beperkt tot één plek.

Messe Berlin
De aankomst bij de statige Messe Berlin is indrukwekkend, en dat geldt ook voor de torenhoge entreehal, waarin verschillende exotische BMW-specials de aandacht trokken. Binnen in de karakteristieke Messe-hallen was er een tentoonstelling van alle nieuwe modellen, maar ook prachtige klassiekers in een speciale hoek gewijd aan 100 jaar BMW. In een tweede hal stonden diverse accessoire-fabrikanten als bijvoorbeeld Wunderlich, Akrapovic en protectorenspecialist Ortema, maar ook een fotoexpositie van BMW-onderdelen. Ook kon je je aanmelden voor gratis proefritten op een groot aantal nieuwe BMW-modellen. En dat waren geen korte ritjes; ik was van plan er meerdere te maken, maar dat bleek iets te ambitieus. Mijn testrit met een F900R in een mooi compact groepje van vier voerde over een fraaie route buiten de stad en we waren zomaar anderhalf uur onderweg! Leuk, maar aangezien ik maar één dag had, stortte ik me daarna op de rest van het evenement. Want ook buiten was er veel te zien.

Sommergarten
Het enorme Messe-complex heeft een grote centrale tuin, de Sommergarten. Daar stond onder andere de oudste rondreizende steile wand ter wereld (uit 1928!), diverse specialbouwers, kledingtentjes, live pinstriping, er was een stuntteam met diverse BMW’s, en zelfs een spectaculaire springschans met nota bene snerpende tweetakt-crossmotoren (jawel!). Daaromheen een mooie informatieve historische rondgang langs podia met legendarische BMW-modellen. Je kon er ook werk vinden, want er was een tent waar personeel werd geworven voor de Berlijnse BMW-fabriek. En natuurlijk veel eetkraampjes, terrasjes en live muziek. Plus een grote ‘Festzelt’ (feesttent) met muziekpodium en de bekende lange tafels voor een stevige avondmaaltijd. En bier, veel bier. In literglazen. Het is immers Duitsland.

Adventure Hub
Je kon je ter plekke aanmelden voor offroad-trainingen met diverse BMW-demo’s op het terrein van MCC Schenkenhorst, zo’n 20 kilometer ten zuiden van de Messe Berlin (even het luie zweet eruit werken in de circa 32°C). Daar was tevens kampeergelegenheid voor bezoekers van de BMW Motorrad Days. Verder vonden daar van 6 tot en met 8 juli ook nog de kwalificaties van de internationale GS Trophy van 2024 plaats!

Pure & Crafted Festival
Dichterbij het centrum, in Kreuzberg, vond op de vrijdag en zaterdag als alternatief zusje van de BMW Motorrad Days het ‘Pure & Crafted Festival’ plaats. Een bijzondere combinatie van muziekoptredens, skateboard- en stuntfietsdemonstraties, verschillende kunstvormen en een vleugje motorfietsen. Dit festival (‘presented by BMW Motorrad’) bestaat sinds 2015 en is vanaf het begin in Berlijn gehouden, met uitzondering van 2019, toen het – heel opmerkelijk- in Amsterdam plaatsvond. Twee keer is er een jaar overgeslagen, in 2018 en (voorspelbaar) in 2020. Nu was het voor het eerst op deze locatie in Kreuzberg. Leuk extraatje: BMW had dit festival uitgekozen om er de nieuwe elektrische scooter EC02 te introduceren; ook een knap alternatief ogend apparaat, en bovendien in de eerste plaats gericht op jongeren.

BMW Werk Berlin
BMW is dan wel afkomstig uit München, maar het blauw-witte merk heeft ook een grote fabriek in Spandau aan de westkant van Berlijn. Daar worden inmiddels liefst 28 van de 32 modellen gemaakt. Tijdens de BMW Motorrad Days kon je een rondleiding krijgen in de fabriek, die niet ver van de Messe af ligt. Shuttlebussen zorgden voor het vervoer naar het moderne fabriekscomplex.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Kove 450 Rally

Eerste Test Kove 450 Rally

18 juli, 2024

Anderhalf jaar geleden debuteerde het Chinese Kove uit het niets uitstekend in de Dakar Rally. De tweede rally ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-