+ Plus

Bandenoverzicht 2017

Zwarte vooruitzichten zijn voor ons motorfans natuurlijk altijd prachtige vooruitzichten. Vooral als het om verse schoenen voor onze machines gaat. Wat dat betreft belooft 2017 een prachtig jaar te worden. We zetten al het bandennieuws even netjes voor je op een rij en uiteraard kun je ook dit jaar de bekende bandentesten weer van ons verwachten.

Als we aan het eind van een lang testjaar de balans opmaken, dat staat er onder het kopje ‘banden’ steevast: het kan eigenlijk niet beter worden! Vooral bij de zo populaire sport-, toer- en allroad-banden hebben de zes premiummerken Bridgestone, Continental, Dunlop, Metzeler, Michelin en Pirelli inmiddels een extreem hoog niveau bereikt. Echte probleemgevallen? Die zijn ons niet bekend. Tijdens onze vergelijkingstesten blijken de onderlinge verschillen vaak erg klein. Meestal is het de filosofie van de fabrikant, waardoor je meer naar de ene dan naar de andere fabrikant neigt. De een heeft een voorkeur voor lekker sportief, terwijl een ander puur voor levensduur gaat. Voor de meesten kan een band niet goed genoeg in de regen zijn, maar een enkeling zal dat aspect een worst zijn. Details dus, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat ze op de ontwikkelingsafdeling van de diverse fabrikanten ontspannen achterover kunnen leunen om de huidige generatie banden op waardige wijze oud te laten worden. Doen ze ook niet, want veel fabrikanten, waaronder Continental en Dunlop, verrassen met tot wel zes nieuwe banden. Andere proberen buiten de gebruikelijke lijntjes te kleuren met afwijkende maatvoeringen, terwijl het segment allroad/offroad opnieuw groter lijkt te worden.

Ook het al lang braakliggende cruiser-segment kan een aantal interessante nieuwkomers verwelkomen. Eindelijk, zou je kunnen zeggen. Het gripniveau van banden voor Harley & Co. zou – zo hebben onze duurtesten al meerdere malen laten zien – immers best wat omhoog mogen. Interessant is ook de aanwezigheid van underdogs als Anlas en Mitas. Tot nu toe speelden deze merken in Nederland nog geen rol van betekenis, maar hun nieuwe banden voor het toersport- en allroad-segment laten zien dat ze zich met de ‘Big Six’ willen meten. Voor onze komende bandentests lijkt spanning dus gegarandeerd!

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-