+ Plus

A2-occasions

A2-nieuwkomers mogen met 48 pk vermogen de weg op. Te mager? Zeker niet. Lol op de weg is in deze klasse namelijk niet uitsluitend afhankelijk van dat opgelegde vermogensdieet, het gewicht is minstens zo belangrijk. En bovendien is er inmiddels keuze genoeg op de occasionmarkt.

Yihaa! De buit is binnen! Eindelijk rijden! Maar wat voor motor moet je kiezen als je met een A2-rijbewijs beperkt bent tot een maximum vermogen van 35 kW, ofwel 48 pk? Eerst het goede nieuws: met dit vermogen ben je in ieder geval een volwaardige motorrijder. Denk wat dat betreft nog maar eens terug aan de tijd dat 34 pk het maximum was. Met een zwaarlijvige viercilinder was je destijds op een lekker stuurweggetje niet meer dan kanonnenvoer. Maar sinds 2012 hebben de motorfabrikanten zich echt toegelegd op speciaal voor de 48-pk-klasse ontwikkelde machines, die niet alleen slim zijn geconstrueerd, maar ook gaaf om te rijden en het veel dikke fietsen in het bochtenwerk echt lastig kunnen maken.

En dan nu het wat minder goede nieuws: veel van die motoren zijn vanwege hun vaak nog jonge leeftijd en de grote vraag niet altijd koopjes. Daarom hebben we naast de modellen die we wat uitgebreider belichten ook een apart overzicht gemaakt van voordeliger geprijsde machines (zie kader). We zijn bij onze keuze uitgegaan van modellen die af-fabriek maximaal 48 pk vermogen leveren en daar ook wat rijdynamiek betreft volledig op zijn afgestemd. Een gelijkmatige vermogensafgifte, een laag voertuiggewicht voor een goede handelbaarheid, indien mogelijk met ABS en een forse stuuruitslag om makkelijk te kunnen rangeren zijn stuk voor stuk zaken die van een beginnersmotor een goede beginnersmotor maken. We hebben het al vaak herhaald, maar toch: minder is vaak meer! En dat geldt ook voor de meer ervaren rijders onder ons.

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda e-Clutch

Eerste Test Honda e-Clutch

11 april, 2024

Een oplossing voor een niet bestaand probleem? Dat sluimerde onderweg naar de presentatie van de nieuwe Honda ...
Eerste Test CFMoto 450MT

Eerste Test CFMoto 450MT

11 april, 2024

Met de 450MT kan CFMoto zo maar eens vol in de roos schieten. De allroad is fraai gelijnd, lijkt op papier alle ...
Eerste Test Kawasaki Ninja 500

Eerste Test Kawasaki Ninja 500

11 april, 2024

Kawasaki en Ninja zijn net zo’n onlosmakelijke combinatie als de Dikke en de Dunne, Johan Cruijff en nummer 14 en ...
Eerste Test Honda CBR600RR

Eerste Test Honda CBR600RR

11 april, 2024

Ooit was supersport een gouden klasse, waarin de Japanse fabrikanten vele duizenden units verkochten, maar rond ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-