Toeren

Roadbooktour Drenthe

Het land van Bartje

Eens per maand publiceren we in MotoPlus een Roadbooktour. Aan de hand van foto’s laten we zien hoe mooi motorrijden in eigen land kan zijn. Op de volgende pagina tref je een routebeschrijving aan. Deze is – net als het GPS-bestand – ook te downloaden vanaf onze site www.motoplus.nl.
Deze toer voert door het land van Bartje en start in Hoogeveen. Eerst gaat de route richting Wijster, naar wat door sommigen “Het Hoogste punt van Drenthe” noemen: de vuilverwerkingsmaatschappij VAM. Decennia lang ging het huisvuil uit alle delen van ons land daar naar toe, waardoor een berg van ongeveer 40 meter hoogte ontstond. Deze berg is afgedekt met een laag zand en vormt nu één groot natuurgebied (Plan Goud-Plevier) met het Mantingerzand en de Martensplek. Stichting Natuurmonumenten heeft op de “berg” een informatiecentrum gebouwd met informatie over de afvalberg en het nieuwe natuurgebied dat nu aan het ontstaan is.
De route doet verder typische Drentse (brink)dorpen aan, met als hoogtepunt museumdorp Orvelte, het mooiste esdorp van Nederland. Hier lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan; geen asfalt of moderne straatlantaarns, maar prachtige oude boerderijen en monumentale panden. In 1961 werd Orvelte aangewezen als een beschermd dorpsgezicht. De Stichting Orvelte kocht eind jaren ’60 de monumentale boerderijen van Orvelte met als doel het Drentse esdorp als levend monument van historische bouwkunst te behouden. Wie door het dorp loopt kan zich nog een redelijk goede voorstelling maken van hoe er hier vroeger in Drenthe geleefd en gewerkt werd!

Download routes

Toer overzicht

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.