MotoPlus 09 - 2022

SPORT MOTOPLUS 107  Moto2: ROBERTS’ EERSTE Moto3: GARCIA MET TWEEDE ADEM OLIVEIRA LEIDT ‘RIDE-OUT’ Zagen we in Indonesië president Joko Widodo een select aantal Grand Prix-rijders op de motor door Jakarta leiden, in Portugal deed de plaatse- lijke held Miguel Oliveira iets vergelijkbaars. De winnaar van de eerste Grand Prix van Portugal op Portimão in 2020 pikte naar zijn eigen zeggen op zijn KTM RC16 ‘meer dan 700’motorrijders op in de stad om in konvooi naar het 4,6 kilometer lange Autodromo di Algarve te rijden. Op het circuit reed het gezelschap een gezamenlijk rondje. De lange sliert volgers leverde een bijzonder beeld op. Een herhaling van zijn overtuigende zege van 2020 zat er in Portimão niet in voor Oliveira. Hoe- wel hij na drie natte trainingen de snelste was op zijn thuiscircuit, strandde Oliveira in de kwalificatie op een twaalfde plaats, net voor teamgenoot Brad Binder. Op zondag reed de winnaar van de Grand Prix van Indonesië één van zijn beste MotoGP-­ races. Op een droge baan reed hij naar een vijfde plaats, terwijl teamgenoot Brad Binder ten val kwam. Oliveira klom van de negende naar de acht- ste plaats in de tussenstand. (Foto: KTM) Vorig jaar was Sergio Garcia één van de smaakmakers in het Moto3-kampioenschap. Toen het echter om de wereldtitel ging, moest hij toezien hoe Pedro Acosta en Dennis Foggia het onderling uitvochten. Met het vertrek van de jonge Acosta naar de Moto2 werd Foggia zelfs door zijn collega’s getipt als Acosta’s opvolger. En hoe- wel de Italiaan vóór de Grand Prix van Portugal met drie podiums in vier races aantoonde kampioensklasse te bezitten, was Garcia (11) minstens even snel. Een nulscore na een crash in Amerika door een onbeholpen actie van een andere rijder zette Garcia op achterstand, in Portimão kwam hij knap terug. Vanaf een zesde startplek passeerde hij al snel polesitter Deniz Öncü en bouwde vervolgens een fikse voorsprong op. Maar twaalf ronden voor het einde werd die voorsprong weggewerkt door GasGas-­ teamgenoot Izan Guevara, Ayumu Sasaki, Jaume Masia (5) en de aanklampende Öncü. Garcia’s rol leek uitgespeeld, maar tegen de verwachting in kon hij zich handhaven in de vijf man sterke kopgroep. Maar terwijl de andere vier uit het leidende kwintet om de beurt de kop opeisten, speelde Garcia het spel het best. In de laatste ronde pas- seerde hij leider Sasaki en verdedigde zich daarna met succes. Amerika-winnaar Masia, Sasaki, Öncü en Guevara volgden binnen 0,38 seconde. De 19-jarige Garcia won niet alleen zijn tweede race van het jaar, hij nam ook de leiding in het kampioenschap over van Foggia. De Italiaan had zijn weekend niet en moest na een mislukte start alle zeilen bijzetten om nog een negende plaats uit het vuur te slepen, twee plekken achter Andrea Migno. Die verloor zijn derde plaats in de tussenstand aan Masia. Joe Roberts legde eind 2020 een aanbod naast zich neer om de team­ genoot van Aleix Espargaro te worden bij Aprilia. Roberts meende kans te maken op de Moto2-wereldtitel in 2021, maar kende een buitengewoon flets seizoen met een dertiende plaats in de eindstand. Maar in Portugal mocht de 24-jarige Roberts zich na een sprint van zeven ronden de eerste Amerikaanse Moto2-racewinnaar noe- men. Dat gebeurde na een voortijdig afgevlagde race waarbij de wedstrijd- leiding zich niet van zijn beste kant liet zien. Na acht ronden gleden kopman en polesitter Aron Canet en zijn ach- tervolgers Cameron Beaubier en Ai Ogura hard onderuit toen regen de baan spekglad maakte. Ook toppers als de winnaar van de Amerikaanse Grand Prix Tony Arbolino, Sam Lowes, Somkiat Chantra en Pedro Acosta crashten. Zonta van den Goorbergh knalde eveneens hard onderuit, waar- bij zijn machine zware schade opliep. De derde nul op rij zorgde voor tranen bij de balende 16-jarige coureur die na een keurige zestiende startplaats kans op punten leek te hebben. Toen de racedirectie de rode vlag toonde, was het kwaad geschied. Het reglement schrijft voor dat (gevallen) rijders zich binnen vijf minuten na de rode vlag weer in de pits moeten melden en veel coureurs konden daar niet aan vol- doen. Omdat bij veel gecrashte rijders de schade te groot was om binnen de gestelde tijd te repareren, meldden zich slechts zeventien rijders bij de herstart. Jake Dixon mocht vanwege de zes vóór hem gevallen rijders vanaf pole vertrekken, maar de Brit kwam al in de eerste ronde ten val. Zo kwam de weg vrij voor de oppermachtige Roberts. Een zeer geëmotioneerde Roberts werd zo in zijn tweede vader- land de eerste Amerikaanse Grand Prix-winnaar sinds Ben Spies in 2011 de MotoGP-race tijdens de Dutch TT won. Celestino Vietti kwam in het eer- ste deel van de race als elfde door in de ronde voor de vlag en mocht in zijn handen knijpen met een tweede plaats in het uitgedunde veld. Daarmee deed hij als WK-leider prima zaken in de tussenstand. Jorge Navarro stond voor het eerst in elf races ondanks een knie­ blessure weer eens op het podium. Bo Bendsneyder worstelde dramatisch in de trainingen, maar claimde van de zestien finishers de achtste plaats, voor RW Racing-rijder Barry Baltus.