MotoPlus 09 - 2022

SPORT MOTOPLUS 103  Waar Quartararo op zaterdag in de uiterst verraderlijke omstan- digheden wel op zijn machine bleef zitten, hadden kampioen- schapsleider Enea Bastianini, Pecco Bagnaia en Raul Fernandez minder geluk. Rookie Fernandez moest de race laten schieten vanwege een handblessure, Bastianini blesseerde een pols en Bagnaia liep bij een highsider een schouderblessure op. Vanaf de laatste startplaats vocht de vice-kampioen van 2021 zich tot eigen tevredenheid en de pijn verbijtend nog naar een achtste plaats, terwijl Bastianini in de race weer crashte, terwijl hij op een elfde plaats reed. Zijn dominante optreden kwam niet uit het niets, vertelde Quar- tararo. “Ik rijd niet anders dan in de eerste vier races. Ik heb niks nieuws of iets raars gedaan. Voor mij was dit iets natuurlijks. Maar ik ben wel onder de indruk van mezelf.”Na zijn eerste over- winning in elf races welden op het podium de tranen op bij de wereldkampioen. “Het was lang geleden dat ik gewonnen had, maar ik heb dit jaar ook een zware tijd gehad – ook al hadden we hiervoor nog maar vier races. Maar als je de titel hebt gewon- nen, wil je elke race meedoen om de overwinning. Het was voor mij heel moeilijk om te accep- teren dat ik blij moest zijn met een zevende plaats in Austin en dat het team voor me stond te klappen. Een zevende plaats vind ik niet goed, maar ik was wél blij. Omdat ik alles had gegeven, net als in die andere races, zoals ik altijd doe; of ik nu voor de eerste, de vijfde of de tiende plaats vecht. Vandaag kon ik eindelijk weer eens voor de winst gaan en dat maakte me emotioneel.” Terwijl Quartararo een masterclass gaf, finishten zijn teamgenoot Franco Morbidelli en merkge- noot Andrea Dovizioso op een identieke machine respectievelijk als dertiende en elfde op 33 en 29 seconden. Waar Quartararo het gebrek aan vermogen als de achilleshiel van de Yamaha benoemt, menen Dovizioso en Morbidelli dat een gebrek aan grip betere prestaties voorkomt. “Fabio is momenteel de enige rijder die snel is met de Yamaha zonder grip achter”, wist ook Dovizioso. “Het is begrijpelijk dat hij zegt dat de power het zwakke punt is, want als je hemmeer vermogen geeft, is hij sneller op de rechte stukken omdat hij in de bochten al zo snel is. Zoals hij rijdt, dat is naar mijn mening uniek. Zo veel als wij laten liggen met de grip, dat is enorm. Ik kan dat zeggen, want de laatste paar jaar reed ik met twee verschillende machines (tests met de Aprilia in 2021, races op Ducati van 2013 tot en met 2020, red.). Daarom push ik voor meer grip. Fabio zegt niks verkeerds, maar hij kent het verschil in grip niet omdat hij nooit met andere machines heeft gereden. Als ik hem was, zou ik ook meer ver­ mogen willen.” Quartararo zag dat anders. “Ik had zonder grip Johann nooit kunnen inhalen, uitkomend uit de laatste bocht. Wat we missen is topsnelheid, want onze machine is verder geweldig. Hij stuurt fantastisch en de stabiliteit bij Nog niet eerder won Fabio Quartararo een MotoGP-race met zo’n voorsprong. De Yamaha-coureur promoveerde zichzelf ook naar de leiding in het WK. (Foto: Yamaha) »