Warmdraaien

Warmdraaien – Bovenaan de geluksladder

Gefeliciteerd! Je hoort bij de gelukkigste weggebruikers van Nederland. Motorrijders waarderen hun geluk op de weg met een dikke 8,3. Dat blijkt uit onderzoek dat de RAI Vereniging onlangs liet uitvoeren. Dat motorrijden een gelukkig maken de bezigheid is, wisten we natuurlijk al lang, maar dat het ook nog even door een ‘officieel’ onderzoek wordt bevestigd, is natuurlijk mooi meegenomen.

Aan het onderzoek deden ruim 1.000 weggebruikers mee – motorrijders, automobilisten, gebruikers van elektrische fietsen en gebruikers van het openbaar vervoer. Dat die laatste categorie het minst gelukkig blijkt met hun vervoersmiddel, een 7,1 is de waardering, zal waarschijnlijk niemand verbazen. Automobilisten en gebruikers van elektrische fietsen blijken ook best in hun nopjes met respectievelijk een 8,1 en een 8,2, maar helemaal bovenaan de geluksladder staat de motorrijder met een afgetekende 8,3. Daarnaast geeft 38 procent van de ondervraagde motorrijders ook aan dat ze meer geluk en plezier denken te ervaren dan andere weggebruikers.

En het is open deur, een platgetreden pad, maar ‘lekker in de buitenlucht zijn’ blijkt de belangrijkste geluksfactor voor motorrijders. Liefst 57 procent geeft aan dat die ouderwetse ‘bakkes in de wind’ de meeste gelukshormonen aanmaakt op de weg. Daar werd ik zelf weer eens op getrakteerd tijdens de eerste Kawasaki Promo Tour van het jaar, die dit keer exclusief was gereserveerd voor MotoPlus-lezers. Vertrek- en eindpunt van het ritje was het Kawasaki-hoofdkwartier in Hoofddorp. Niet bepaald de meest inspirerende omgeving, maar eenmaal buiten alle betonnen hoogbouw bleek het er heerlijk rijden te zijn, waarbij de hectiek van de Randstad gevoelsmatig aangenaam ver weg was. Rode draad van de route was het riviertje De Waver, dat steeds weer vrolijk kronkelend opdook met de ‘skyline’ van Amsterdam steeds op veilige afstand. Op weggetjes, soms nauwelijks breder dan een fietspad, die de meanderende loop van het riviertje volgen kun je dan inderdaad zomaar overvallen worden door iets dat zich misschien wel als een intens geluksgevoel laat bestempelen, helemaal als het voorjaarszonnetje het water ook nog eens van een goudkleurige gloed voorziet.

Tot een kluwen wielrenners ons er wild gebarend aan herinnerde dat we in Nederland waren, het land waarin we elkaar steeds minder ruimte lijken te gunnen. Zelf vier rijen dik naast elkaar fietsend, was een klein groepje motorrijders dat keurig stapvoets achter elkaar passeert blijkbaar al veel te veel van het goede voor de meute pedaleurs. Maar hey, wij zijn motorrijders, met een dikke 8+ de gelukkigste weggebruikers van Nederland. Dus die gesticulerende druktemakers waren we binnen een tiental meters alweer vergeten.

Last van drukte in het verkeer hebben we als motorrijders toch al niet, zo leert hetzelfde onderzoek, waarin de helft van de ondervraagde motorrijders dat namelijk aangeeft. Met die drukte wordt natuurlijk niet specifiek op een peloton wielrenners van vier rijen dik in de polder onder Hoofddorp gedoeld, maar uiteraard vooral op de steeds verder dichtslibbende snelwegen in ons land en dan met name die in de Randstad. En ja, daar heb je op de motor nu eenmaal minder last van dan met de auto. Dan kun je natuurlijk van het openbaar vervoer gebruik maken, maar met alle stakingen, storingen, vertragingen en capaciteitsproblemen is dat ook niet bepaald een gelukkig stemmende vorm van vervoer. Tja, geluk zit soms in kleine dingen…op twee wielen in dit geval.

Jeroen Hidding

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Hidding – hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Draadloos Q12 laden op de motor

Draadloos Q12 laden op de motor

12 juli, 2024

Het stroomdraadje is vaak de zwakke schakel als je een mobiele telefoon als navigatieapparatuur gebruikt. Peak ...

Overig nieuws