Producttest 10 jethelmen
De jethelm is feitelijk de eerste echt serieuze vorm van hoofdbescherming ter wereld voor motorrijders. De klassieke leren pet en daarop evoluerende halve schaal kun je maximaal betitelen als een ‘doekje voor het bloeden’, echt serieuze bescherming tegen zwaar hoofdletsel boden ze immers niet. De jethelm, die in ieder geval het kwetsbare schedelbereik volledig bedekte, deed dat wel.
De helmplicht voor motorrijders werd in Nederland in 1972 ingevoerd en brommerpiloten waren vanaf 1975 verplicht om een beschermend hoofddeksel te dragen. De jaren zestig en zeventig waren dan ook de decennia waarin men collectief naar de jethelm greep. Daarna echter ging het snel bergafwaarts met de populariteit. Eind jaren zestig werd de eerste integraalhelm gelanceerd en hoewel deze innovatie even aanloop nodig had, greep zo’n beetje iedereen vanaf beginjaren 80 naar de integraalhelm. Motorscooterrijders vertrouwden nog wel veel op deze luchtige klassieker, maar dan wel opgewaardeerd met extra’s als een vizier of geïntegreerd zonnevizier. De echte klassieke jethelm, laten we ‘m voor het gemak maar pothelm noemen, werd enkel nog door een paar cruiser en chopper rijders gebruikt en verdween bijna volledig uit het straatbeeld.
Dankzij de komst van de hele retro en custom scene beleeft de pothelm evenwel nu zijn tweede jeugd. Bijna iedere fabrikant heeft inmiddels wel weer een klassieke jethelm in haar assortiment, dus zonder overbodige opschmuck, gewoon een pure pothelm. Wat ooit een heel basic was, is nu ineens een modestatement!
Dat gegeven alleen al rechtvaardigt inmiddels een uitgebreide producttest, maar er is ook nog iets anders. We zijn namelijk zelf ook wel benieuwd naar de beschermende eigenschappen van zo’n luchtig hoofddeksel, dat letterlijk niet veel om het lijf heeft. In MotoPlus 10/2021 onderwerpen we daarom tien klassieke jethelmen aan een uitgebreide test, die deels in het laboratorium en deels op de openbare weg plaatsvindt. Welke als beste uit de bus komt? Dat lees je in MotoPlus 10/2021! MotoPlus liever elke twee weken thuis op de mat (met gratis toegang tot ons digitale archief)? Klik dan hier…