Nieuws

MotoPlus 23 | Wil jij deze Harley-Davidson winnen?

Jazeker! We geven weer een gloednieuwe motor weg en wel een Harley-Davidson Iron 1200! Wil jij, als lezer van MotoPlus, daar kans op maken? Vul dan snel onze Motor van het Jaar Verkiezing in. De jaarlijkse Europese verkiezing die we samen me zes zusterbladen organiseren. Afgelopen jaar deden er ruim 80.000 motorrijders, waaronder 6.500 MotoPlus-lezers mee.

Hoe je aan de verkiezing mee kunt doen, lees je in MotoPlus 23! Uiteraard is er meer. Wat dacht je van de eerste test met de 2020-Triumph Rocket III. Vijftien jaar na de introductie van de eerste Rocket III komt Triumph nu met een compleet nieuw model. Eén waaraan eigenlijk alles veranderd is. Nóg meer cc’s, nóg meer power en ruim 40 kilo minder op de heupen! Hoe dat rijdt hebben we op een zonnig Tenerife mogen ervaren.

In duidelijk minder zonnige omstandigheden namen we ook de Africa Twin Adventure Sports onder de loep. Met deze exponent van de nieuwe Africa Twin richt Honda zich nog meer op de toerrijder. Dus geen gigantische zithoogte meer, maar een toegankelijke motor met flink wat vernuft.

In de vergelijkingstest van dit nummer zijn we er met zes toerconcepten op uitgetrokken. Ze zijn comfortabel, uitbundig uitgerust en goed tot zéér goed gemotoriseerd. De machines uit zes verschillende landen strijden in een treffen in de Alpen om de officieuze toer-wereldtitel! Hier botsen – in figuurlijke zin! – concepten en filosofieën met elkaar. Dat nodigt uit tot lekker rijden, en dat doen we dus ook. Op naar het heerlijke Comomeer.

Reizen doen we dit keer in Frankrijk en waar is het beter vertoeven dan aan de Côte d’Azur. Eenzame wegen tussen de witte kalkbergen met bochten zonder einde, mooier dan deze regio tussen Franse Zee-Alpen en Middellandse Zee krijg je het als motorrijder niet snel. Het motorgeluk ligt hier voor het oprapen!

Onder het kopje techniek is het deze MotoPlus tijd voor frameleer, de basis van iedere motorfiets. Dus laten we verschillende constructies de revue passeren. Dat geldt overigens ook voor ons overzicht van airbagsystemen. Wat is er allemaal te koop en welke systemen? Wij zochten het voor je uit.

Uiteraard is dit slechts een greep uit wat er allemaal in de nieuwste MotoPlus staat, de hele inhoud zie je hieronder. Rest ons niets minder dan je heel veel leesplezier te wensen!

Inhoud MotoPlus 23

VERKIEZING MOTOR VAN HET JAAR 2020
Het is weer zo ver, onze jaarlijkse verkiezing Motor van het Jaar, die we in samenwerking met een aantal Europese zusterbladen organiseren. Inzet dit jaar: een spiksplinternieuwe Harley-Davidson Iron 1200! En die kun jij winnen als je snel online je stem uitbrengt.

MOTORNIEUWS 2020
Elektrische motoren
Naast het ‘reguliere’ motornieuws was er op de afgelopen EICMA van Milaan ook het nodige elektrische nieuws te zien.

TEST
EERSTE TEST: Triumph Rocket 3R/GT
2,5 liter cilinderinhoud, 167 pk vermogen en 221 Nm koppel. Da’s geen kattenpis, zo ondervinden we op een zonovergoten Tenerife waar we kennis maken met ’s werelds grootste productiemotor, de nieuwe Triumph Rocket 3.

EERSTE TEST: Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports
Eerder reden we al met de standaard versie van de nieuwe Honda Africa Twin. Nu maken we kennis met de aangeklede toeristische variant, de Adventure Sports.

VERGELIJKINGSTEST: 6 toerconcepten
Ze zijn allemaal comfortabel, allemaal breed uitgerust en allemaal goed tot zeer gemotoriseerd. Maar ze zijn ook allemaal totaal verschillend. En om het helemaal lastig te maken, doet er ook een Triumph Sprint ST 1050 van dik tien jaar oud mee.

EERSTE TEST: Sym Maxsym TL500
Met de nieuwe Maxsym TL500 stapt ook scooterfabrikant Sym in het segment van zware motorscooters met een tweecilinder krachtbron. In Portugal rijden we er voor het eerst mee.

TECHNIEK
FRAMES
Na de verschillende motorconfiguraties is het nu tijd voor de directe periferie van het motorblok, het frame dus. In dit eerste deel de verschillende framesoorten.

PRAKTIJK
OVERZICHT AIRBAGSYSTEMEN
De airbag begint meer en meer door te dringen in motorkleding. Vanaf pagina 74 een dwarsdoorsnede van wat er zoal verkrijgbaar is.

REIZEN
CÔTE D’AZUR
De Franse Côte d’Azur spreekt nog altijd enorm tot de verbeelding. Als je dan ook nog een stukje Franse Zee-Alpen meepakt, heb je een geweldige motortrip.

YAMAHA DARK SIDE TOUR: de Zeemeermin van Westenschouwen
De beide Yamaha MT-09’s verkennen de omgeving van het Zeeuwse Westenschouwen, waar volgens de overlevering een zeemeermin verantwoordelijk was voor ramp en tegenspoed.

REPORTAGE
DUCATI RACEBRED DATA DAYS
Het vergaren van data is tegenwoordig voor een motorfabrikant onmisbaar. Hoe dat er bij Ducati aan toe gaat, zien we tijdens een bezoek aan Ducati-partner NetApp.

MIJN TROTS: Wim Smallenbroek en zijn Suzuki V-Strom 650
Jarenlang had Wim Smallenbroek geen motor, maar toen de auto er uit ging, kwam de tweewieler weer in zicht. Een keuze waarvan Wim absoluut geen spijt heeft gehad.

SPORT
MOTOGP: Valencia, Spanje
Traditiegetrouw vormde de GP van Valencia weer de afsluiter van het MotoGP-seizoen. We blikken terug op het afgelopen seizoen en ook alvast een klein beetje vooruit op 2020.

RUBRIEKEN
WARMDRAAIEN
NEWSFLASH
COLUMN: Hugo Pinksterboer
INTERVIEW: Onderweg
MOTO+FOTO
AGENDA
STRIP: Motomania
VOLGEND NUMMER
COLOFON

MOTOREN IN DIT NUMMER
BMW R1250RT
Ducati Multistrada 1260S
Hadin
Harley-Davidson Ultra Limited
Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports
Honda CB4X Concept
Kawasaki EV-project
Kawasaki Ninja H2 SX SE+
KTM 1290 Super Duke GT
Kymco RevoNEX
RMK E2
Sym Maxsym TL500
Triumph Rocket 3R/GT
Triumph Sprint ST 1050

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.