Nieuws

Honda werkt aan naked op basis van nieuwe Africa Twin

De Japanse motorfietsfabrikant Honda is mogelijk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe naked die gebruikmaakt van het blok dat onlangs in de vernieuwde Africa Twin zijn opwachting mocht maken.

Al in de zomer van 2019 waren er geruchten dat Honda zou werken aan een nieuwe motorfiets, die voor een groot deel gebaseerd zou zijn op de Africa Twin. Aanvankelijk ging men er vanuit dat Honda een toermachine in de planning had, die gebruik zou maken van een Euro5-opgefriste variant van de 1.100 cc twee-in-lijn die goed moest zijn voor iets meer 100 pk. Uiteraard voorzien van een DCT en cardan om het toerkarakter extra te onderschrijven.

Qua design zou de motor een halfhoge kuip krijgen met in hoogte verstelbaar windscherm. En aan de achterzijde zouden twee in de motor geïntegreerde kofferszitten. Vergelijkbaar met de Honda Deauville. Hoewel dat nooit echt een verkooptopper was, werd de motor wel geroemd om zijn reiskwaliteiten.

Een in maart 2020 verschenen octrooiaanvraag werpt echter een heel ander licht op het gericht. Wat blijft is het tweecilinder blok van de Africa Twin, maar de schil er omheen is compleet anders. In plaats van een toermachine, heeft het er namelijk alle schijn van dat Honda bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe naked. Daarbij heeft Honda nog wel wat opties open gehouden. Zo worden in de aanvraag twee verschillende frameconstructies beschreven.

De eerste variant beschrijft een stalen brugframe met aangeschroeft aluminium subframe. De andere variant heeft een stalen dubbelen wiegframe. Voor beide scenario’s geldt dat het blok een geïntegreerd is als stabiliserend element. Ook lijkt het erop dat Honda de rest zo universeel mogelijk heeft gehouden waardoor het mogelijk is de basis makkelijk aan te passen met reeds bestaande elementen. Daarmee krijgt Honda de mogelijkheid relatief eenvoudig in één keer twee modellen te presenteren. Vergelijkbaar met de strategie die KTM toepast.

Of Honda dit concept inderdaad ooit op de markt brengt, blijft uiteraard gissen. Voorlopig is het niet meer dan een octrooiaanvraag. Maar het is wel een goede basis voor de aanhoudende geruchtenstroom. We houden het in de gaten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

21 juli, 2024

Suzuki blaast de laatste jaren flink in de bus met talrijke nieuwe modellen en zelfs een compleet nieuw platform ...

Overig nieuws