Nieuws

Alles over benzine

De winterslaap breekt weer aan voor de meeste van onze motorfietsen. Totdat de wekker gaat in het voorjaar, moeten additieven de benzine in de tank stabiliseren. Maar hoe en hoe snel veroudert benzine eigenlijk? Helpen de speciale toverdrankjes? En wat heeft vitamine E daarmee te maken?

Hoe mooi motorrijden ook is, kou, glasheid, pekel zijn voor het gros van de motorrijders reden om de motor zo tegen november te trakteren op een welverdiende winterslaap. Even alvast de olie verversen zodat het motorinwendige tijdens de winterstalling optimaal beschermd is tegen corrosie. Dan natuurlijk de gebruikelijke zaken als de motor wassen, ketting en overige smeerpunten invetten, de lak in de was zetten en misschien het zadel nog behandelen. Even nog de accu aan de druppellader hangen, hoes erover en klaar is Kees!

Nou bijna, want wat je zeker niet mag vergeten is het brandstofsysteem. Benzine is een product met een beperkte houdbaarheid. Vanaf het moment dat het de raffinaderij verlaat, zet de veroudering in. Afhankelijk van welke soort benzine je hebt getankt en hoe deze bewaard wordt, gaat de veroudering sneller of juist minder snel. Dat alles heeft niet alleen betrekking op de kwaliteit van de brandstof zelf, maar kan ook invloed hebben op het brandstofsysteem zelf (roestvorming tank, vervuiling leidingen etc.).

Het is dus zaak om wat extra maatregelen te nemen, wat kan variëren van het simpelweg wegzetten met een volle tank, tot het tanken van extra hoogwaardige benzines of het toevoegen van additieven. In MotoPlus 23/2020 gaan we in een techniekverhaal dieper in op de hele benzine materie en vertellen wat je allemaal kunt doen om te voorkomen om je brandstof(systeem) in topconditie te houden!

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws