Nieuws

Weer een poging om door de file rijden legaal te maken

In Duitsland tussen de file door rijden met de motor is verboden. Dat werd in 2016 bepaald door de overheid al daar, ondanks de petitie die hiertegen werd aangedragen. En terwijl de huidige poging om de regel ongedaan te maken – gestart in 2019 – nog niet afgerond is, is ook de nieuwe alweer opgestart.

Daar waar het tussen de file door rijden in Nederland gemeengoed is, is het bij onze oosterburen een duur vergrijp. Wie betrapt wordt op het tussen de file door rijden, en een agent treft die zich aan de letter van de wet houdt, kan namelijk rekenen op een fikse prent.

Dat moet veranderen, vinden motorrijders in Duitsland. Niet in de laatste plaats omdat het gevaarlijke situaties veroorzaakt. “Volgens de huidige wet- en regelgeving is het verboden om gebruik te maken van de rettungsgasse, tussen een onderbroken voertuigcolonne te slingeren of gebruik te maken van de vluchtstrook. Daarnaast is de motorrijder verplicht op zijn voertuig te blijven zitten en om, net als automobilisten, in rijklare toestand te verkeren. Het parkeren van de motor op de weg is niet toegestaan. Door motorrijders op deze manier te verplichten urenlang in hitte of kou te wachten, kunnen ze in grote problemen belanden”, schrijft nieuwe initiatiefnemer Björn Greis bij zijn betoog.

“Het afzetten van de helm of het openritsen van motorkleding is ook niet toegestaan, omdat de motorrijder op ieder moment paraat moet zijn om verder te kunnen rijden. Daarnaast wordt een motorrijder onevenredig blootgesteld aan uitlaatgassen wat een vermoeid en duizelig gevoel kan veroorzaken.”

Of het nieuwe initiatief wel gram gaat halen, is nog de vraag. Zoals gezegd was het initiatief dat in 2016 werd aangeboden, aan dovemansoren gericht. Ondanks de 135.248 handtekeningen, besloot de overheid toch vast te houden aan het verbod.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.