Warmdraaien

Warmdraaien – Einde aan TT-droogte?

De Dutch TT Assen, de 93e editie alweer, staat voor de deur. En dat is er een om met bovengemiddelde belangstelling naar uit te kijken, want met Collin Veijer rijdt er immers een potentiële Nederlandse winnaar in de Moto3-klasse rond.

En voor een Nederlandse TT-winnaar in een soloklasse moeten we flink terug in de tijd. Naar 1989, toen Hans Spaan de 125cc-klasse won. Twee jaar later, in 1991, herhaalde Egbert Streuer dat kunstje door de zijspanrace te winnen met zijn Britse passagier Peter Brown. Voor Streuer zelf was het destijds zijn tweede TT-overwinning, want hij won hem natuurlijk ook in 1987, samen met passagier Bernard Schnieders. Een meer dan gedenkwaardige zege, nadat het Nederlandse duo er in de jaren er voor al een paar keer erg dichtbij was geweest maar het steeds nét niet lukte met een frustrerende tweede en een derde plek.

Al die keren was ik er als puber bij, op de toen nog houten bankjes van de Hoofdtribune. Het was het jaarlijkse familie-uitje en ik moest er weer even aan terugdenken toen ik begin juni op het TT Circuit Assen was voor de traditionele persconferentie voor de TT. Daarbij werd een fragment getoond uit de documentaire die filmmaker Roy Ferwerda momenteel maakt in het kader van 100 jaar TT, dat volgend jaar uitgebreid wordt gevierd. In het fragment werden versneden beelden getoond van de spanning voor de racestart door alle TT-jaren heen. En dat blijkt universeel en van alle tijden. Je proeft haast de spanning in de pitstraat bij de monteurs, op de startgrid bij de coureurs zelf als je ze via de camera in de ogen kijkt en diezelfde spanning en misschien ook wel de hoop op een Nederlandse overwinning is door al die jaren heen ook steeds weer tastbaar op de gezichten in het publiek.

Om de ontlading na de winst van Streuer/Schnieders in 1987 en Hans Spaan in 1989 weer voor de geest te halen, heb ik geen tv-fragmenten nodig. Als nieuwsgierige tiener werd ik er haast als vanzelf in meegezogen en stond ik voor ik er erg in had mee te hossen in de enorme mensenmassa die na de race een gigantisch feest bouwde op het start/finish-gedeelte van de baan. Het laatste echte feestje werd dus in 1991 gevierd na de Nederlands/Britse zege van Streuer/Brown. Daarna werd er in 1994 nog bescheiden gefeest na de derde plekken van Loek Bodelier en Wilco Zeelenberg in respectievelijk de 125cc- en 250cc-klasse. Maar in de jaren er na zijn we niet bepaald verwend geweest als het om Nederlands racesucces tijdens de TT Assen ging.

Gaat er dit jaar dan een eind komen aan die lange periode van droogte? Dat zou zomaar eens kunnen. Collin Veijer verkeert immers in blakende vorm met een overwinning en twee podiumplekken in de laatste vier GP’s. Anderzijds is Veijer de nuchterheid zelve. Assen mag dan op papier wel zijn thuisrace zijn, maar aangezien de Staphorster nagenoeg zijn hele racecarrière in het buitenland heeft doorgebracht voelt Assen voor hem objectief bekeken als één van de vele races op de kalender. Een race dus, waarin hij zijn voornaamste concurrenten misschien wel dezelfde kansen toedicht op succes als zichzelf. Om Veijer toch het thuisvoordeel te geven, zou er natuurlijk niets mooier zijn dan een publiek dat als een soort twaalfde man achter hem gaat staan. En uiteraard ook achter Moto2-coureurs Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh, die op een goede dag misschien ook voor een prettige uitschieter kunnen zorgen. En een beetje vers Nederlands TT-succes zou filmmaker Roy Ferwerda natuurlijk niet slecht uitkomen bij het maken van zijn film over 100 jaar TT.

Jeroen Hidding 2

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Hidding – hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Draadloos Q12 laden op de motor

Draadloos Q12 laden op de motor

12 juli, 2024

Het stroomdraadje is vaak de zwakke schakel als je een mobiele telefoon als navigatieapparatuur gebruikt. Peak ...
Honda scherpt MSX125 aan

Honda scherpt MSX125 aan

12 juli, 2024

De Dax, Monkey en MSX125 (Grom in de VS en Japan) van Honda kunnen op een hondstrouwe fanschare rekenen. Honda ...

Overig nieuws