Nieuws

Warmdraaien – Het nazomeren is begonnen

Zo, voor ons zit de vakantie er weer op! De blik kan op de rest van het jaar en dat betekent dat we gevoelsmatig beginnen toe te werken naar de EICMA in Milaan, begin november. In de aanloop daar naar toe komt er ongetwijfeld al het een en ander aan motornieuws voor 2024 los.

Maar, zo ver is het nog niet. Nog even lekker loom nazomeren is ook niet verkeerd. En misschien heb je je (motor)vakantie ook nog wel bewaard voor de laatste officiële zomerweken van het jaar. Ik heb me op de trip naar en van mijn vakantieadres in ieder geval behoorlijk zitten opvreten in de gezinssloep. Met name als we weer eens muurvast ingemetseld stonden in een kilometerslange file en de motorrijders vrolijk en onbelemmerd via het geitenpaadje tussen de rijbanen richting de zon zoefden. Het stuur is sindsdien op precies twee plekken een stuk dunner geworden. Denk er nog twee tieners op de achterbank bij die op een gegeven moment Netflix ‘uit’ hebben en klaar ben je. Diezelfde tieners sporen je dan weer hartstochtelijk aan om in het spoor van een zojuist gepasseerde motorrijder te blijven op een spannend bergweggetje. Maar een blik naar rechts, waar iemand net zo hartstochtelijk aan het meeremmen is en ondertussen bezwerende blikken naar links werpt, manen de rechtervoet al snel tot enige kalmte. En anders doet de gezinssloep dat wel. Die begint na een paar sportief genomen bochten al aardig te dweilen aan de achterkant.
Eens temeer een bevestiging dat een auto vervoer is en een motorfiets naast een mobiliteitsfunctie ontegenzeggelijk ook nog eens een enorme pretfunctie heeft.

Afijn, vakantie dus. En in die context zal de naam Karelië bij de meesten niet meteen een belletje doen rinkelen. Toegegeven, dat deed het in eerste instantie ook niet bij mij. Ik dacht aanvankelijk aan een streek in een van de inmiddels vele Balkan-staatjes, maar dat bleek al snel een gebrek aan geografische én historische kennis mijnerzijds. De regio ligt in het grensgebied tussen Finland en Rusland en ging door de eeuwen heen als een pingpongbal heen en weer. Maar het is bovenal een geweldige regio om in het zadel van de motor te ontdekken, zo ontdekten we al snel tijdens een verkenning van het Finse gedeelte, waarover je in deze MotoPlus een reisverhaal kunt lezen. Een ‘Geheimtipp’, zoals ze bij onze oosterburen zeggen. Minder geheim, maar wel een tip is de Roadbook-tour die we gewoon lekker in eigen land rijden.

Deze en nog ruim driehonderd andere toerroutes vind je trouwens ook als gratis routedownloads in alle gangbare bestanden terug op onze website: www.motoplus.nl/motorroutes. Al die routes hebben we trouwens sinds kort trouwens keurig gesorteerd op land, waardoor het zoeken naar die ene route nog makkelijker is geworden.
Tussen al die routes ook een tocht die je door de haast legendarische 48 haarspeldbochten van de Passo dello Stelvio, ofwel Stilfersjoch, voert. Die ultieme bergpas vormt dit jaar tevens het decor van onze grote Alpenmasters-test, waarvan je in deze MotoPlus het eerste deel leest. Met liefst zestien motoren, verdeeld over acht categorieën, bestormen we, samen met collega’s uit Duitsland, Spanje, Italië, Kroatië en Zweden de flanken van deze reus. Acht motoren nemen het uiteindelijk in de finale van deze voor Nederlandse begrippen unieke motortest op tegen de winnaar van vorig jaar, de Ducati Multistrada V4 S. Maar naast de testresultaten is het met deze test vooral ook genieten van het prachtige fotomateriaal dat we in deze alpiene omgeving schoten. Toch nog een stukje verlenging van het vakantiegevoel.

Jeroen Hidding 2

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Hidding – hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Exclusief beestje van MV

Exclusief beestje van MV

9 december, 2023

Nu zie je een MV Agusta sowieso al niet op iedere straathoek, maar de kans dat je deze Superveloce Arsham in het ...

Overig nieuws