Nieuws

Warmdraaien – Goedkoop, duurkoop?

Het Zeeuws meisje indachtig zijn we als Hollanders vaak een zuinig volkje met een opportunistisch neusje voor buitenkansjes. Geen cent te veel ! Nu wemelt het op diverse internet-platforms van die buitenkansjes, ook als het om motorkleding en toebehoren gaat. Maar hoe veilig is die motorkleding eigenlijk, die je online voor een habbekrats op de kop tikt?

Dat hebben we in samenwerking met ons zusterblad Motorrad en een aantal specialisten eens grondig onderzocht. Met tamelijk schokkende resultaten mag ik wel zeggen. Laat ik eerst ook vooral de hand stevig in eigen boezem steken, want ook ik heb uiteraard wel eens iets online besteld waar een ‘te mooi om waar te zijn’-prijskaartje aan hing. Een adaptertje voor een smartphonelader bijvoorbeeld. Zo’n ding komt in de regel uit China voor een prijs waar je je vaak achteraf van afvraagt: hoe kan het? Er zijn grondstoffen voor nodig, het ding moet worden geproduceerd, verpakt en naar Nederland worden verscheept, en dan vergeet ik vast nog een paar handelingen. Ja, en dan verdienen er ook nog meerdere partijen iets aan. De ontnuchtering volgt in de regel niet veel later als het apparaatje er na een paar keer gebruik de brui aan geeft en je uiteindelijk een tweede keer in de buidel tast voor een beter exemplaar, dat een stuk duurder is. En dan wordt goedkoop weer eens duurkoop, wat je eigenlijk vooraf al had kunnen weten.

Bruggetje naar motorkleding, want ook dat wordt voor een appel en een ei aangeboden op platforms als Amazon en Ebay. Een motorhelm voor 69 euro, een motorjack en -jeans voor dezelfde prijs, een paar motorschoenen voor net iets meer dan 50 euro en een paar handschoenen voor nog geen twee tientjes. Kortom, helemaal in het nieuw voor amper 290 euro, een bedrag waar je bij de ‘gevestigde merken’ normaal gesproken nog niet eens een fatsoenlijke integraalhelm voor koopt. Dan zou er ergens dus wel een alarmbelletje af moeten gaan, zou je denken. Maar toch zijn er veel motorrijders die – mede getriggerd door de vaak vele honderden positieve maar even vaak ook fake-reviews – op de bestelknop drukken.

Nu kun je puur op onderbuikgevoel wel beweren dat een complete motoroutfit van nog geen 290 euro niet veel soeps kan zijn, beter is het om dat met keiharde testresultaten te onderstrepen. En dat is precies wat we gedaan hebben met een aantal helmen, jeans, jacks, sneakers en handschoenen, die we op Amazon en Ebay kochten. In samenwerking met partijen waarmee we al jarenlang onze producttesten uitvoeren en een expert op het gebied van de certificering van motorkleding werden al deze spullen grondig geïnspecteerd en gingen ze uiteraard ook op de test-pijnbank. Alle resultaten van die testen lees je verderop in deze MotoPlus, maar ik kan op deze plek alvast verklappen dat ze ronduit onthutsend zijn en dat de gekochte producten genadeloos door de mand vielen. Zo wordt er meer dan eens een loopje genomen met CE-labels, voldoen protectoren in kleding in de verste verte niet aan de voorschriften en blijkt een aantal helmen, die als motorhelm worden verkocht, nog niet eens te voldoen aan de keuringseisen van een fietshelm. Iets om aan te denken als je je armen in de mouwen van zo’n motorjack steekt of als je zo’n ‘fietshelm’ op je kostbare kruin drukt…

Jeroen Hidding 2

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Hidding – hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Terugblik op Motocross der Azen

Terugblik op Motocross der Azen

10 september, 2024

De Motocross der Azen in Sint Anthonis was een instituut. Op dinsdagavond 15 oktober organiseren de Historische ...
Reportage: zandhappen in Spanje

Reportage: zandhappen in Spanje

10 september, 2024

De TET-route is in Nederland ongekend populair bij bezitters van een allroad. Maar wat als je het ritje van ...

Overig nieuws