Nieuws

Warmdraaien: Anderen doen het niet voor ons…

Ondanks dat er de afgelopen paar jaar veel nieuw asfalt bij is gekomen en ook de nieuwe regering de komende jaren de portemonnee trekt, is het fileprobleem in Nederland vooralsnog verre van opgelost. Na de crisis in 2008 nam het aantal files flink af, maar de laatste drie jaar is er – ondanks al dat extra asfalt – juist sprake van een fikse toename. De hoofdreden daarvoor is volgens deskundigen de aantrekkende economie, waardoor mensen weer wat makkelijker geld uitgeven en blijkbaar dus ook sneller de auto weer pakken. Ook het ‘werkverkeer’ met bouwbusjes en vrachtwagens is weer enorm toegenomen. En als die economie de komende jaren blijft groeien, voorspellen diezelfde deskundigen een nog veel hogere stijging, tot wel 40 procent in 2040.

Geen prettig vooruitzicht dus als je van een auto afhankelijk bent om op je werk te komen. Het openbaar vervoer, dat te pas en te onpas wordt gepromoot als hét alternatief, is vaak ook niet bepaald zaligmakend met niet rijdende of in veel andere gevallen overvolle treinen. Iets voor de doorbijters dus. Maar van tijd tot tijd wordt er weer een nieuw idee gelanceerd om de files te lijft te gaan. Het jongste initiatief plopte afgelopen maand in mijn mailbox en luistert naar de ronkende naam ‘Uit de File Aan het Werk’, een oproep voor een file-luwe dag op dinsdag 13 november 2018. Het is allesbehalve een willekeurig gekozen dag volgens de mensen achter het initiatief, want dinsdagen in november zijn doorgaans goed voor recordfiles, zo blijkt uit de statistieken. Goed 13 november is nog een eind weg, maar kern van de deze actie is dat we de auto op deze dinsdag in de ‘Week van het Flexwerken’ laten staan en thuis gaan werken of op de fiets naar een flexplek in de buurt rijden.

 

Prima initiatief natuurlijk, en met alle moderne ICT-oplossingen vaak ook geen enkel probleem, maar als motorrijder krijg ik er een beetje een ‘unheimisch’ gevoel van. Net als bij nagenoeg alle andere tot dusverre ontplooide initiatieven, ook vanuit de overheid, lijkt de motorfiets als wapen tegen de file ook nu weer categorisch over het hoofd te worden gezien. Alhoewel we als motorrijders, zeker ‘in het seizoen’, ook in het dagelijkse woon/werk-verkeer goed vertegenwoordigd zijn, staan we blijkbaar niet direct op de radar van actiegroepen en beleidsmakers als het om de fileproblematiek gaat.

Dan kun je in een hoekje gaan zitten mokken met een zuur gezicht, maar we kunnen natuurlijk ook zelf eens goed op de trom slaan. Nu wordt dat achter de schermen in politiek Den Haag ongetwijfeld gedaan door daartoe aangewezen partijen als de KNMV en MAG, maar ook in ‘de-gewone-mensen-wereld’ zou het niet verkeerd zijn. Hoe? Middels een ludieke actie bijvoorbeeld. Geef een alternatieve draai aan het succesvolle ‘Try the Bike’ van de BOVAG en verplaats het eens naar een grote parkeerplaats voor een druk een fileknelpunt, waar automobilisten met een motorrijbewijs weer eens aan den lijve ervaren wat de voordelen van de motor in het drukke woon/werk-verkeer zijn. Dat files in het zadel van een motor een stuk minder ergerlijk en tijdrovend zijn dan ingeblikt op vier wielen bijvoorbeeld, en daarnaast is een motor of motorscooter ook nog eens een voordelig en zuinig alternatief. En zelfs voor zakelijke rijders is er tegenwoordig heel veel mogelijk.

Bovenstaande is uiteraard niet meer dan een proefballonnetje, waar ongetwijfeld heel veel (organisatorische) haken en ogen aan zitten, maar als motorwereld moeten we vooral niet vergeten om zelf tamtam te maken en de motor ook met het oog op de fileproblematiek te blijven promoten als aantrekkelijk alternatief voor de auto. Anderen doen het niet voor ons….

Jeroen Hidding, adjunct-hoofdredacteur MotoPlus

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws