Nieuws

Warmdraaien 5 – 2015

Positieve geluiden aan het begin van het nieuwe motorseizoen! Zo was de Utrechtse motorbeurs weer een succes met bijna 100.000 bezoekers en dat zorgde voor vele vrolijke gezichten. Het seizoen kon eigenlijk niet beter beginnen; zelfs het weer liet zich van een redelijk goede kant zien, zodat de motorparkeerplaats ook weer lekker vol liep. Net als de gangpaden…
Ook op de MotoPlus-stand hadden we veel aanloop, net als onze achterburen TomTom, die met de nieuwe Rider voor een heuse wereldprimeur zorgden. Hoewel deze nieuwe TomTom pas medio april leverbaar wordt, stonden de mensen er voor in de rij. En terecht; ik heb zelf inmiddels een aantal ritten met deze nieuwe Rider mogen maken en de werking plus bediening is een openbaring, waarbij je uiteraard toerroutes kunt inladen, maar ook onderweg heel eenvoudig een mooie route of een rondrit voor jou kunt laten samenstellen door het apparaatje. Daar hebben ze in Amsterdam goed over nagedacht. Je zou inderdaad bijna vergeten dat TomTom gewoon een Nederlands bedrijf is en de nieuwe Rider dus weer een mooi stukje ‘Hollands Glorie’ is!

Terug naar de beursvloer: een zeer ‘positief’ geluid was er ook elke dag rond 15.00 uur te horen in Hal 7; het Walhalla waar naast MotoPlus ook alle motorimporteurs te vinden waren. Daar werd op de stand van Kawasaki elke dag om 15.00 uur de 326 pk sterke Ninja H2R gestart voor een demorun op een Dynojet-rollenbank. Dat trok elke middag vele duizenden bezoekers, die allemaal een glimp van de H2R probeerden op te vangen. En wat een geluid produceert deze compressormotor! De roodgloeiende uitlaatpijp braakte tijdens zo’n run 130 decibel en prachtige vlammen uit: kippenvel en overeind staande nekharen gegarandeerd…

Positief was natuurlijk ook het optreden van Michael van der Mark in zijn eerste WK Superbike-race. In de eerste manche werd hij keurig vijfde, de tweede manche ging hij brutaal op kop rijden. Helaas bleek zijn achterband veel te snel te slijten, zodat hij in de slotfase onderuit ging, maar hij gaf wel even zijn visitekaartje af zodat iedereen nu weet dat men ook bij de Superbikes rekening moet gaan houden met onze ‘Magic Michael’! Mooi is trouwens dat de Superbike-reglementswijzigingen erg goed blijken uit te pakken: het hele veld zat dicht bij elkaar en alle merken lijken met gelijkwaardig materiaal aan de start te staan. Dat is wel eens anders geweest.
Ook positief is natuurlijk het nieuws van Eurosport, dat de tv-rechten van de MotoGP’s heeft verworven en de wegrace-GP’s dit jaar als één van hun speerpunten gaat gebruiken. Alle 18 races van de MotoGP, maar ook van de Moto2, de Moto3 en de RedBull Rookies worden – inclusief de trainingen en kwalificaties – live uitgezonden op deze vrij toegankelijke zender! Daarbij maakt Eurosport voor Nederland en Vlaanderen zelfs gebruik van een eigen productieteam met Samantha van Wijk (je zou haar kunnen kennen van RTV Noord-Holland, de Jupiler League of Shownieuws) als presentator en Diederick de Vries en Patrick van den Goorbergh als commentatoren. Ook worden er op elk circuit ‘Nederlandse’ tv-items gemaakt die tussen de wedstrijdbeelden door worden vertoond. En voor wie de uitgebreide live verslagen heeft gemist omdat hij op zondagmiddag liever zelf met de motor op pad gaat, komt er elke maandagavond een uitgebreide samenvatting van een uur. De eerste vijf GP’s, plus de TT in Assen en de laatste drie GP’s zijn te zien op Eurosport, de tussenliggende negen races zijn live op Eurosport 2.
Daarmee is de koek trouwens nog niet op, want de sportzender brengt ook de Superbike-races (met onze eigen Frank Weeink als deskundig commentator) en de MXGP’s. Al is voor de motorcross het uitzendschema minder duidelijk en niet live; het lijkt erop dat bij Eurosport ook alleen de MXGP aan bod komt. Voor de MX2 met Jeffrey Herlings (die met drie weken training na zijn beenbreuk de eerste 2015-GP meteen weer won, waarbij hij zeer geëmotioneerd over de finish kwam.) moeten we dus naar MotorsTV. Die zender brengt elke cross-GP live. Met zoveel wegrace en cross op tv kan onze sport dus gelukkig weer bij een breed publiek onder de aandacht komen en daar heeft de hele branche baat bij.

Eric Bulsink,hoofdredacteur MotoPlus

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.